Bakanı için soruşturma açtı

Güncelleme Tarihi:

Bakanı için soruşturma açtı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2001 01:52

Başbakanlık Teftiş Kurulu, Ecevit'in emriyle Çevre Bakanı Fevzi Aytekin hakkında soruşturma başlattı. Aytekin, bakanlığında akraba kadrolaşması kurmakla ve Sağlık Bakanı Osman Durmuş gibi, bakanlığının paralarını kendisinin başkanı olduğu vakfa aktarmakla suçlanıyor.

Başbakan Bülent Ecevit, siyasette ender rastlanan bir uygulamayla, kendi bakanıyla ilgili iddialar için soruşturma başlattı. Ecevit, DSP'li Çevre Bakanı Fevzi Aytekin'le ilgili iddialar için Başbakanlık Teftiş Kurulu'nu harekete geçirdi.

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun görevlendirdiği müfettişler, Aytekin'le ilgili, ‘‘Halasının kızını ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) Genel Müdürü yaptı’’ ve ‘‘Genel Müdür yaptığı halasının kızı da, çevreyle ilgili özel bir şirkette çalışan eşinin hazırladığı ÇED raporlarını onaylıyor’’ iddialarını incelemeye başladı.

DSP'li Çevre Bakanı Fevzi Aytekin'in bakanlığındaki ‘‘akraba kodrolaşması’’ ile ilgili iddialar, Meclis kulislerine kadar yansımıştı. Meclis'te Çevre Bakanlığı bütçesiyle ilgili görüşmelerde de bu kadrolaşma gündeme gelince, Aytekin zor anlar yaşadı. Aytekin, bu konuda kendisine yöneltilen eleştiriler üzerine Meclis'te bakanlığının bütçesini anlatmak yerine iddialara yanıt verip, kendisini savunmak zorunda kaldı.

OSMAN DURMUŞ GİBİ

Başbakanlık Teftiş Kurulu müfettişlerinin mercek altına aldığı Aytekin'le ilgili olarak şimdi de, MHP'li Sağlık Bakanı Osman Durmuş olayındaki gibi, bakanlığının 50 milyar lirasını kendisinin başkanı olduğu vakfa aktardığı iddiaları ortaya atıldı.

Aytekin, vakıfla ilgili bilgi almak isteyen gazetecilere açıklama yapmak yerine, ‘‘İnceliyorum. Basın açıklaması yapacağım’’ demekle yetindi.

Hürriyet'e ulaşan bilgilere göre, Türkiye Çevre Koruma Vakfı, 26 Temmuz 2001'de kuruldu. Resmi Gazete'deki kuruluş ilanında, vakfın kurucusu olarak Çevre Bakanı Fevzi Aytekin görülüyor.

BAKANLIK PARALARI VAKFA

Vakfın mal varlığının 70 milyar lira olduğu belirtilirken, vakfın bu malvarlığının 50 milyar lirasının, Çevre Bakanlığı Çevre Kirliliğini Önleme Fonu'ndan sağlandığı bildirildi.

Vakıf senedinde, vakfın gelirlerinin en az yüzde 80'inin vakıf amaçlarına ayrılması öngörülüyor.

Vakfın amacı ise özetle, ‘‘İnsanın, insan sağlığının, çevrenin korunması, çevre kirliliğinin önlenmesi, bu amaçla yeni kaynaklar temin etmek, Çevre Bakanlığı'nın merkez ve taşra teşkilatlarına kanunlar ve kararnamelerle verilen görev, yetki ve sorumlulukların hedeflere ulaştırılmasında çalışma yapmak’’ diye belirlendi.

Adını su deposuna veren bakan

Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, bir çok kez ‘‘ilginç’’ davrarışlarıyla da gündeme geldi. Aytekin'in Eylül 2000'de, Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'ne Bağlı Karağaç Beldesi'ne yaptırılan 500 tonluk su deposunun açılışını yapması, üstelik depoya kendi isminin verilmesi, medyada renkli değerlendirmelere neden olmuştu. Su deposunun kurdelesini kesen Aytekin, Belediye Başkanı Onur Karahanlar'a dönerek, ‘‘Zaten senin beni çok sevdiğini biliyordum, çok duygulandım. Beldenize hayırlı ve uğurlu olsun’’ demişti. Aytekin Mart 2001'deki bir Bakanlar Kurulu'nda ise bakanlığına istediği ödenek miktarı ile bu dalda rekor kırmıştı. Türkiye'nin ekonomik krizin içinden çıkması için 10 milyar dolar dış borç istediği günlerde toplanan Bakanla Kurulu'nda Aytekin, çevre ile ilgili uyumun tamamlanması için 70 milyar dolara ihtiyacı olduğunu söylemişti.

Hala kızını ÇED Genel Müdürü yaptı

DSP'li Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun incelemesine hedef olan olayda, ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) Genel Müdürlüğü'ne getirdiği Havva Alp'in halasının kızı olduğunun ortaya çıkması üzerine zor anlar yaşamıştı. Aytekin, Alp'in 18 aydan beri bakanlıkta çalıştığını ve üniversite mezunu olduğunu belirterek kendisini savundu. Aytekin, ‘‘zaten yetkisi de kalmadı’’ diyerek, Alp'in yetkilerini sınırladığı bilgisini de verdi. Çevre Bakanlığı'ndan sızan bilgilere göre ise Aytekin, bu konudaki iddialar kamuoyuna sızınca Alp'in imza yetkisini müsteşarına devretti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!