Bakan Yıldız ve Dinçer yeni yıla maden ocağında girdiler

Güncelleme Tarihi:

Bakan Yıldız ve Dinçer yeni yıla maden ocağında girdiler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2011 09:55

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yeni yıla, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü'ne bağlı Gelik İşletmesi'ne ait 75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu'nda çalışan maden işçileriyle girdi. Bakanlar Ömer Dinçer ve Taner Yıldız, Ak Parti Zonguldak Milletvekilleri Fazlı Erdoğan, Polat Türkmen, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu ve kurum mühendisleriyle birlikte asansörle yerin 260 metre altına indi. İki Bakan, önce kömür üretiminin yapıldığı bölgede inceleme yaptı ve ellerine aldıkları makine ile kömür çıkardı.

Haberin Devamı

BAKANLAR 2011'E MADEN OCAĞINDA GİRDİ

Bakan Dinçer ve Bakan Yıldız, burada eli yüzü kömür karası içinde kalan işçilerle sohbet etti. Bir işçi, Bakan Yıldız'dan ücretlerinin yükseltilmesini istedi. Bakanlar, daha sonra sohbet ettikleri işçilerle birlikte akşam yemeği için eksi 260'ta tahta ve kalaslardan hazırlanan masaya geçti. Bakanlar, beraberindekilerle birlikte tavuk, dolma, börek, domates, soğandan oluşan yemeği yerken, maden işçilerinin önünde yemek bulunmaması dikkat çekti. Bakan Yıldız, masanın en ucunda oturan işçileri fark ederek, yemek ikramında bulundu. İşçiler, Bakan Yıldız'ın talimatıyla uzatılan tavuk, dolma ve domatesten yiyerek karınlarını doyurmaya çalıştı. Yemek sırasında ilginç bir olay da yaşandı. Bakan Yıldız, yanındaki maden işçisiyle ladese tutuştu. Ladesi, kek ikramını madencinin geri çevirmemesi üzerine Bakan Yıldız kazandı.

Haberin Devamı

PATLAMA YERİNDE İNCELEME

Yemeğin ardından Bakanlar, aynı ocakta asansörle eksi 540 katına indi. Burada paytona binen Bakanlar, geçen 17 Mayıs'ta meydana gelen ve 30 madencinin ölümüyle sonuçlanan grizu faciasının yaşandığı yere geçti. İki Bakan, kazanın üzerinden 7.5 ay geçmesine rağmen hala çıkarılamayan maden işçileri 41 yaşındaki Dursun Kartal ve 31 yaşındaki Engin Düzcük'ün cenazelerinin savrulmuş olabileceği düşünülen içi su dolu kuyunun başında, yürütülen onarım çalışmaları hakkında Çinli mühendislerden bilgi aldı.

Maden ocağındaki tahribatın, patlamanın şiddetini gözler önüne serdiğini belirten Bakan Dinçer, 28 madencinin cenazesinin kurtaran ekiplerin ortaya koyduğu fedakarlığın o dönem küçümsendiğini kaydetti. Bakan Dinçer, "Halbuki kurtarma ekiplerimiz ve işçilerimiz büyük bir çabayla burada insanları 3 gün gibi kısa bir sürede çıkarmayı başardılar. Burada hala 2 canımız yatıyor. Onları çıkarmak için bütün çabamızı sarf ediyoruz. Bu arkadaşlarımız burada yattığı sürece bizim içimiz rahat etmeyecek" dedi. İçi su dolu, üzerinde binlerce ton demirin olduğu 200 metre derinlikte bir kuyudan söz ettiklerini belirten Bakan Dinçer, kuyunun içindeki suyun 8-10 gün içinde boşaltılacağı ön görülürken, cenazelerin çıkarılmasıyla ilgili Çinli mühendislerin süre vermediğini belirtti.

Haberin Devamı

KILIÇDAROĞLU'NUN GELMEMESİNE ÜZÜLDÜM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, önce Zonguldak'a gelme kararı aldığını, daha sonra ise bu kararını değiştirdiğini öğrendiğini belirten Bakan Dinçer, "Üzüldüm biraz. Keşke hep birlikte bu ülkenin bakanları olarak, ana muhalefet partisi lideri olarak buraya beraber gelebilseydik. Ben onu çok arzu ederdim. Şuradaki sorunu birlikte görme imkanımız olsaydı. Belki o zaman sorunun büyüklüğünü, sorunun çözümüyle ilgili ortaklaşa çabaları ortaya koyma şansımız olurdu. Ben tavsiye ediyorum. Lütfen gelip burayı görsünler, buradaki sorunu farketsinler. Belki bunun üzerinden siyaset yapma yerine ortaklaşa çözümler üretme şansımız olur" diye konuştu.

Haberin Devamı

BENİM KAZANDIĞIM PARADAN DAHA HELAL PARA KAZANIYORLAR

Bakan Yıldız ise, en keyifli yemeklerden birisini yerin metrelerce altında madencilerle birlikte yediğini söyledi. Kazasız, belasız bir yıl dileğinde bulanan Bakan Yıldız, "Madenci arkadaşlar, cefakarhane, vefakarhane şekilde çalışıyor. Benim kazandığım paradan daha helal bir para kazanıp onu çocuklarına götürüyorlar. Helali hoş olsun. Eli öpülesi insanlar bunlar" dedi. Bakanlar, yaklaşık 4 saat süren maden ocağı gezisinin ardından yeni yıla 1 saat kala ocaktan çıkarak istirahate çekildi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!