Bakan Türk, 'Hayata Dönüş'ü savundu

Güncelleme Tarihi:

Bakan Türk, Hayata Dönüşü savundu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2001 00:00


Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Hayata Dönüş Operasyonu'nun gerekli ve zamanında yapılmış bir müdahale olduğunu belirterek, ''Güvenlik güçlerimizin gerçekleştirmiş olduğu operasyonu şimdi tartışılır hale getirmekte yarar yoktur. Bu, ancak yasadışı örgütlere yardımcı olmaktan başka bir anlam taşımaz'' dedi.

Bakanlık: Kötü muamele yok
Adalet Bakanlığı, ''Hayata Dönüş Operasyonu'' sırasında, güvenlik görevlileri ile infaz koruma memurlarının hükümlü ve tutuklulara kötü muamelede ve cinsel tacizde bulundukları yolundaki iddiaların gerçek dışı olduğunu bildirdi.

Adalet Bakanlığı'ndan açıklamada, "bazı basın ve yayın organlarında, 'Hayata Dönüş Operasyonu'nda tutuklu ve hükümlülere kötü muamelede bulunulduğu, copla tecavüz edildiği, Adli Tıp Kurumu'na sevklerinin yapılmadığı şeklinde asılsız haberlerin yayınladığı'' anımsatıldı.

Açıklamada, bazı hükümlü ve tutukluların 19.12.2000 tarihinden itibaren başlatılan operasyon nedeniyle nakledildikleri F tipi cezaevlerinde kötü muameleye maruz kaldıkları ve işkence gördükleri yolundaki haberler üzerine, bir başmüfettiş ve iki müfettiş tarafından nakillerin yapıldığı Sincan, Kocaeli ve Edirne F tipi cezaevlerinde inceleme ve soruşturma yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Kendilerine işkence ve kötü muamele yapıldığını ileri süren hükümlü ve tutuklular belirlenmiş, iddialarla ilgili olarak Adli Tıp Kurumu'ndan üç kişilik uzman doktorlar heyetine, inceleme sırasındaki bulgular ile önceki raporlar da karşılaştırılıp değerlendirilmek suretiyle yaptırılan muayeneleri sonunda bu kişilerin herhangi bir kötü muameleye maruz kalmadıkları saptanmıştır.

Güvenlik görevlileri ile infaz koruma memurlarının hükümlü ve tutuklulara kötü muamelede ve cinsel tacizde bulundukları yolundaki iddialar gerçek dışıdır.

Bir kısım tutuklu ve hükümlünün örgütsel propaganda yapmak, güvenlik görevlileri ile cezaevi görevlilerini zan altında bırakmak ve yargı makamlarını etki altına almak amacıyla ileri sürdükleri asılsız iddiaların, hiçbir araştırma yapma gereği duymaksızın kamuoyunu yanıltacak şekilde sunulması, basın ahlak ilkeleri ile bağdaştırılamamaktadır.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!