Bakan Gönül İtalya'da NATO toplantısına katılıyor

Güncelleme Tarihi:

Bakan Gönül İtalyada NATO toplantısına katılıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2006 11:30

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, 9-10 Şubat tarihlerinde Taormina'da yapılacak NATO Savunma Bakanları Gayrıresmi Toplantısı'na katılmak üzere yarın İtalya'ya gidecek.

Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreterliği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Gönül, toplantı sırasında, NATO Akdeniz Diyaloğu Ülkeleri Savunma Bakanları Toplantısı dolayısıyla Taormina'da bulunacak katılımcı bakanlarla da ikili görüşmeler gerçekleştirecek.

Gönül, 12 Şubat Pazar günü Türkiye'ye dönecek.

26 ÜLKENİN SAVUNMA BAKANLARI KATILACAK-

NATO kaynaklarından edinilen bilgiye göre, NATO üyesi 26 ülkenin savunma bakanlarının katılacağı Taormina'daki gayrıresmi toplantıda, NATO'nun siyasi ve askeri dönüşüm projeleri ele alınacak.

Gayrıresmi toplantıya katılacak bakanların, yıl sonunda tamamen operasyonel hale gelmesi beklenen NATO Reaksiyon Kuvveti ile ilgili gelişmeleri de değerlendirmeleri bekleniyor. NATO'nun askeri transformasyonunun merkezinde yer alan NATO Reaksiyon Kuvveti, tam operasyonel hale gelmesinin ardından 25 bin askerden oluşacak gücüyle, dünyanın herhangi bir yerine 5 günde intikal edebilecek.

Haberin Devamı

Savunma bakanlarının, NATO'nun Pakistan'da meydana gelen depremin ardından katıldığı kurtarma ve yardım faaliyetlerinin sonuçlarını da değerlendirmeleri bekleniyor.

NATO üyesi ülkelerin savunma bakanları, toplantı dolayısıyla Taormina'da bulunacak Rusya ve Akdeniz Diyaloğu ülkelerinden meslektaşlarıyla da ikili görüşmelerde bulunma imkanı bulacak.

Belirli bir gündemi bulunmayan ve resmi toplantılara ek olarak yılda iki kere gerçekleştirilen gayrıresmi toplantılarda, resmi kararlar alınmıyor. Toplantı, bakanların ittifak gündemindeki stratejik konuları özgürce tartışmalarına olanak sağlıyor.

Taormina'daki gayrıresmi toplantı, NATO'nun modernizasyonunun ele alınması beklenen Letonya'nın Riga kentinde yapılacak toplantı öncesinde ayrı bir önem taşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!