Hormon zararsız

Güncelleme Tarihi:

Hormon zararsız
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2002 15:39

Tarım Bakanı Gökalp, bilinçsiz ilaç kullanılmadığını belirterek hormon konusunda insan sağlığına etki edecek herhangi bir kalıntının söz konusu olmadığını savundu.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf  Gökalp tarımda hormon ve zirai ilaç kullanımı ile ilgili haberler üzerine Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında Bakanlığı'nın hormon ve zirai ilaç kullanımı konusunda her türlü denetimi sürekli yaptığını ve bu konuda herhangi bir olumsuz durumun tespit edilmediğini belirtti

Tüketicinin sağlığı konusundaki hassasiyetlerini devam ettireceklerini belirten Bakan Gökalp, bu tartışmaların sınır ticareti kapsamında gıda ithalatının son verilmesinden ya da üreticinin elinden ucuz fiyatla ürün alıp, spekülasyon yapmak isteyenlerden kaynaklanmış olabileceğini bildirdi.

ÇİLEK YEDİ!

Çernobil faciasından sonra çayların radyasyonlu olmadığı iddiasını kanıtlamak için basının önünde çay içen bakan Cahit Aral gibi Bakan Gökalp de toplantıdan sonra çileklerden yerken, ''Hormon bakarak anlaşılmaz, bakarak hormon analizi yapılmaz, bilime saygılı olun'' dedi.

Bakanlık tarafından uygulanmakta olan çiftçi kayıt sisteminin kontrollü üretim açısından önemli yararlar sağlayacağını vurgulayan Bakan Gökalp, şöyle devam etti:

''AB'den 19 bin ton et ithalatı için anlaşma var. Biz bu ithalata izin vermedik, onun ardından deli dana çıktı, şap çıktı. Hacda kesilen hayvanların etinin getirilmesine karar verildi izin vermedik çünkü rift vadisi humması vardı. Biz olayları günlük değil, saat bazında takip ederiz. Bunlar bizim hassasiyetimizdir. Hassasiyetimizin delilleridir. Sınır ticareti kapsamında 52 çeşit gıda ürünü getiriliyordu bunları yasakladık.

Son üç yıldır ne tarım bakanı ne de çalışanları uyuyor. Tüketicinin sağlığı konusundaki hassasiyetimizi devam ettireceğiz. Eskiden sınırdan giren karpuz elma için yazılmazken neden bunlar bizim ürettiğimiz ürünler için yazılıyor. Bunlar ne gıda profesörü ne üretici. İnadına üretime devam edeceğiz. Türkiye'yi bazılarının açık pazarı haline getirmeyeceğiz.''

ELEMAN YETERSİZ

Türkiye'de iç piyasaya verilen ürünlerin de, bakanlığın eleman eksikliğine karşın, ilaç ve hormon kalıntısı yönünden sürekli denetlendiği, her hangi bir olumsuz duruma rastlanmadığını bildiren Bakan Gökalp, bakanlığın laborant, mühendis ihtiyacı bulunduğunu belirtti.

Halen Ankara, İzmir, Antalya, Çanakkale, İçel, İstanbul, Konya, Samsun, Trabzon ve Bursa il kontrol laboratuvarlarında her türlü kalıntı analizinin yapılabildiğini kaydeden Bakan Gökalp, laboratuvarların uluslararası akreditasyonunun sağlanması için AB ile 14 milyon euroluk bir proje hazırlandığını da açıkladı. Gökalp, gıda analizi yapacak özel laboratuvarların açılmasını da teşvik ettiklerinisöyledi.

İlaç satış yerlerinin sürekli denetlendiğini, kurallara uymayan satıcıların ruhsatlarının iptal edildiğini belirten Bakan Gökalp, ilaçkullanımını daha sıkı denetlemek için sera üreticilerini form dağıtılacağını, bu formlarla hangi ilacın ne zaman ve kaç doz uygulandığının takip edileceğini anlattı.

TOPU GÜMRÜKLER'E ATTI

Türkiye'den ihraç edilecek her türlü tarımsal üründe, bitki sağlık sertifikası yanında gıda sağlık sertifikasının da aranmasının gerekli olduğunu vurgulayan Bakan Gökalp, Almanya'ya ihraç edilen biberde gıda sağlık sertifikasının bulunmadığını belirterek, şunları söyledi:

''Niye gıda sertifikası olmadan ürüne çıkış izni verildi? Birileri niye gıda sertifikası almadan ürün gönderdi? Yoksa bunlar ithalat mı yapacak? Sorumlu kimdir?''

Bakan Gökalp, bunda sorumlunun Gümrük Müsteşarlığı olup olmadığı yönündeki soruya da, ''Siz nasıl değerlendiriyorsanız öyle. Gıda sertifikası olmadan hiç bir ürünün sınırdan çıkarılmaması gerekir'' diye yanıtladı.

KAÇAKÇILIĞIN DURDURULMASINDAN RAHATSIZLIK

Tarımsal üretimin en yüksek seviyesine ulaştığı bu dönemde, ''bilimsel ve tarımsal gerçeklere aykırı'' bu haberlerin tarımsal üretimi ve tüketiciyi de olumsuz etkilediğini vurgulayan Gökalp, bu tür haberlerin bazı çıkar çevreleri tarafından maksatlı çıkarılmış olabileceğini ima etti.

Bazı kişilerin, üreticilerin elinden düşük fiyatla ürünü alıp, fiyatları yükselince satmak üzere spekülasyon yarattığını, ancak ithalat politikası ile buna da izin vermediklerini anlatan Bakan Gökalp, şöyle devam etti:

''Sınır ticareti kapsamında 52 çeşit gıda ithal ediliyordu. Bazı firmalar, elma, çilek, vişne konsantresi getirip, bunu meyve suyu yapımında kullanıyordu. bu ürünler hiç bir analize tabi değildi. Biz tarım ürünlerini sınır ticareti kapsamından çıkardık. İthal karpuz, çilek, elma için yazılmayan haberler, bizim ürünlerimiz için yazılıyor. Kaçakçılığın durdurulmasından rahatsız olanlar olabilir.

Aynı şekilde, ithalatta kontrolleri artırdık, muz ithalatçıları ürünümüz bozuluyor diye şikayet etti. AB'den 19 bin ton et ithalatı için anlaşma var. İthalat izni vermedik, ardından şap çıktı, deli danaçıktı. Hacda kesilen hayvanların ithalatına izin vermedik. bu hayvanlarda Rift vadisi humması var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!