Bakan Eker'den "GDO Yönetmeliği" savunması

Güncelleme Tarihi:

Bakan Ekerden GDO Yönetmeliği savunması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2009 10:56

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker genetiği değiştirilmiş organizmalı ürünlerle (GDO) ilgili yönetmeliğin ithalatı kolaylaştırmak için değil zorlaştırmak ve kontrol altına almak için çıkarıldığını bildirdi.

Eker muhalefete tepki göstererek “Bunu 'mahkemeye götürürüz' demek kesinlikle GDO'ya kapı açmak demek olur. Böyle bir şey yapmaya kalkarsanız millet de sizi tarih önünde GDO'yu engelleyen bir yönetmeliği kaldırdığınız için mahkum edecektir”dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca çıkarılan GDO yönetmeliği Meclis Genel Kurulu’nun da gündemini oluşturdu. Genel Kurul’da muhalefet milletvekillerinin GDO yönetmeliğine ilişkin eleştirilerine yanıt veren Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, yönetmeliğin topluma yanlış aktarıldığını savundu. Bugüne kadar genetiği değiştirilmiş ürünlerle ilgili Türkiye’de herhangi bir mevzuat olmadığını söyleyen Eker, “Biri gelse dese ki 'bende GDO var', o içeri alınmıyor. Onun dışında bir işlem yapabilmeniz, daha sıkı denetim altına alabilmeniz, kontrolünü daha iyi yapabilmeniz için bir mevzuatımızın olması gerekiyor" diye konuştu.

Biyogüvenlik Yasa Tasarısının Bakanlar Kurulu’nun gündeminde olduğunu söyleyen Bakan Eker, halen 27-28 ülkenin GDO ile ilgili üretim yaptığını, bunun iki üç katı kadar ülkenin de üretilen bu ürünleri tükettiğini söyledi. Eker yönetmeliğin AB standartlarıyla uyumlu olduğunu da kaydederek şöyle konuştu:

“Bunu mahkemeye götürürüz demek, kesinlikle GDO'ya kapı açmak demek olur. Böyle bir şey yapmaya kalkarsanız millet de sizi tarih önünde GDO'yu engelleyen bir yönetmeliği kaldırdığınız için mahkum edecektir.Bu yönetmelik AB standartlarıyla uyumludur, AB’den daha ileri olduğumuz hükümleri de var. GDO'lu ürünlerin bebek mamaları ve formülleri, devam mamaları ve devam formülleriyle, bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması kesinlikle yasak. AB'de bu yasak değil. Bizim yönetmeliğimiz AB'nin mevcut yönetmeliğinden daha ileri. Bugünden sonra vatandaş herhangi bir gıda maddesini getirdi diyelim, kesinlikle analize tabi tutuyoruz. Eğer içinde herhangi bir GDO varsa, bunun ithalatına izin vermiyoruz. Birisi 'ben şu gıda maddesini, ürünü, ham maddeyi ithal ediyorum. Bunun içerisinde GDO var' dedi. Müracaat ediyor, alıyoruz. 15 ayrı belge hazırlamasını istiyoruz. Bu, 91 kişiden oluşan bilimsel komiteye havale edilecek ve incelenecek. Üç alanda; insan sağlığı, çevre sağlığı ve hayvan sağlığıyla ilgili en küçük bir risk gördüğü takdirde buna izin verilmeyecek. Bu yönetmelikle birlikte Türkiye'ye GDO'lu ürünün ithal edilmesi fiilen mümkün değildir. Yani sıfır düzeyindedir. Nedir peki bu mesele? Bizim bu işin büsbütün dışında kalmamız, bu teknolojiden bigane kalmamız mümkün mü? O da doğru değil. Bizim yönetmeliğimiz, bir çerçeve yönetmeliktir, bu yönetmeliğin gayesi GDO'lu ürünlerin ithalatını kolaylaştırmak değil, aksine ithalatını zorlaştırmak, kontrol ve denetim altına almaktır."

Toplum ve çevre sağlığına, biyolojik ve tarımsal kaynaklara zarar verecek herhangi bir kararın altına imza atmalarının mümkün olmadığını da kaydeden Bakan Eker “Ne uluslararası kuruluşlar, ne başka devletler ne de hiç bir kişi ve kuruluş için asla ve kata böyle bir uygulamanın içerisinde olmadık, bundan sonra da olmayacağız" dedi. Yönetmelikle ilgili söylenenlerin yanlış olduğunu, kamuoyunun yanlış yönlendirildiğini savunan Eker yönetmeliğin GDO’nun Türkiye’ye fiili olarak girmesini kesinlikle engelleyen bir yönetmelik olduğunu kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!