Bakan Dinçer: Özürlüler maddesini geri çekiyorum

Güncelleme Tarihi:

Bakan Dinçer: Özürlüler maddesini geri çekiyorum
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2011 19:30

Torba yasa tasarısının belki de en çok tartışılan maddesi oldu 64. madde.

Haberin Devamı

ÖZÜRLÜ KAVGASI YENİDEN MECLİS'TE

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in özürlü istihdamını artırmak için getirdiği düzenleme, önce görme engelli AKP Milletvekili Lokman Ayva'nın engeline takıldı. Ayva, tasarının alt komisyonda kabul edilmesi üzerine Bakan Dinçer'i parti yönetimine şikayet etti. Hem de AKP'den ihracını istedi.

 

64. madde iki ayrı düzenleme içeriyordu. Birincisi özel sektörün toplam çalışanlarının yüzde 3'ünün özürlü olması hükmünde değişiklik yapıyordu. Buna göre A holdinginin özürlü kotası hesaplanırken tek bir şirket için değil, tümü için hesap yapılacaktı. Böylece tüm kotasını sadece İstanbul'daki ya da İzmir'deki şirketinde özürlü çalıştırarak yükümlülüğünü yerine getirebilecekti.

 

Haberin Devamı

Düzenlemenin kıyamet koparan hükmü ise ikinci bentte oldu. Burada şirketlerin organize sanayi bölgelerinde kurulacak bir şirkette çalışacak özürlünün maaşını ödemesi de yeterli olacaktı.

 

İşte Lokman Ayva başta olmak üzere onlarca engelli federasyonu, derneğini ayağa kaldıran da bu oldu. "Özürlülere ayrımcılık yapılıyor. Özürlü kampı mı kurulmak isteniyor. BU şirketlerle kimlere para kazandırılmak isteniyor" itirazları yükseldi.

 

Plan ve Bütçe Komisyonu Salı günü torba tasarıyı görüşmelere başladığında, özürlü maddesinin Başbakan'ın talimatıyla tasarıdan çıkarıldığı haberleri geldi. Ancak bugün Lokman Ayva'nın komisyonu gelmesi büyük şaşkınlık yarattı.

 

Ayva, haberi almıştı. Tasarı çıkarılmamıştı. Hazırlıkları yaptı. Vekillere, not dağıttı, bu maddenin çıkarılmasına destek istedi. Engelliler Konfedarasyonu da komisyonda hazırdı.

 

Muhalefet milletvekilleri itirazlarını dile getirdiler. Özürlüler adına negatif ayrımcılık yapıldığını dile getirdiler...

 

Haberin Devamı

Ve söz sırası Ayva'ya geldi....

 

"Hangi açıdan bakarsam kalbime bir ok saplanıyor.  8.5 milyon özürlüden biri olarak size karşı ayrımcılık uyguluyoruz kanunu için' konuşmak zorunda kalıyorum" dedi ve konuşamaz oldu. Sözcükler düğümlendi... Su getirildi ve yeniden söze başlamaya çalıştı....

 

"Hem de bu ayrımcılık benim ülkemde, benim hükümetim ve en sevdiğim bakan tarafından getiriliyor" diyerek devam etti.

 

KARDEŞİ DE ÖZÜRLÜ

 

Ardından muhalefet yeniden söz aldı. Alt  Komisyon Başkanı ve AKP Milletvekili Recai Berber ise "Ben de konuşmak istiyorum. Sanki sayın bakan özürlülerin halinden anlamayan bir kişiymiş gibi yansıtıldı ama biliniz ki, kendi kardeşi de özürlüdür" dedi.

 

Haberin Devamı

AYRIMCILIKLA SUÇLANACAK ADAM DEĞİLİM

 

Herkes konuştu... söz Bakan Dinçer'deydi. Sesi titriyordu, onca yıl özürlüler için çalışmış biri olarak 'ayrımcılıkla' suçlanmayı kabul edemeyeceğini söyledi.

 

"Bu ülkenin özürlülerine istihdam sağlamak için teklifi ben getirdim. Kendisi özürlü kardeşlerim dahil olmak üzere bir tek başka öneri getiren olmadı.Buna üzüldüğümü beyan etmek istiyorum. Özürlüler üzerinden bir konuşma yaparken hassasiyetle durmamız gerekiyor. kendimiz özürlü bile olsak bunun üzerinden rant sağlayacak adım atmamalıydık "

 diyerek üstü kapalı da olsa Lokman Ayva'yı eleştiriyordu.

 

Bakanın sözlerine muhalefet: "Bunu siz yapıyorsunuz" karşılığını verdi.

 

Haberin Devamı

Bakan Dinçer, bu itirazlar üzerine sertleşti: "Ben öylesine dikkatli ve duygusal bir şekilde dinledim ki herkesi. Ben ömrü boyunca özürlüler için çalışmış biri olarak 'özürlüler için ayrımcılıkla suçlandım. Niye konuşmayacağım? Lütfen rahat bırakın ben de konuşayım " karşılığını verdi.

 

"Ben ayrımcılığı kabul etmiyorum. Eğer bu kanun istihdamı artırmayacaksa elinizi vicdanınıza koyun ve karar verin. İsterseniz Organize Sanayi Bölgeleri ile ilgili bölümü çıkarabiliriz" dedi. 

 

Bu sırada tüm konuşmalar birbirine karıştı. Her kafadan bir ses çıktı. Bir yandan da maddenin düzeltilmesi için önerge hazırlıkları sürüyordu ki.... Dinçer daha fazla dayanamadı ve patladı:

 

Haberin Devamı

"bu kadar eleştiriye tahammül edebilecek biri değilim. bundan sonra özürlü istihdamında daha ihtiyatlı davranacağım, maddenin tümden çekilmesini talep ediyorum" diyerek tartışmalara son noktayı koydu.

 

Ancak komisyon başkanı Mustafa Açıkalın, maddenin oylamasını yapmadan komisyon toplantısını sonlandırdı. Maddenin geri çekilip çekilmeyeceği yarın yapılacak toplantıda ortaya çıkacak.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!