Bakan Çiçek: Beyaz et yasağı diyalogla çözülür

Güncelleme Tarihi:

Bakan Çiçek: Beyaz et yasağı diyalogla çözülür
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2005 17:36

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, AB Komisyonu’nun beyaz et ithalatı yasağını genişletme kararının görüşmeler ve diyalog yoluyla aşılacağını söyledi. Çiçek ayrıca itlaf bedellerinin hükümet tarafından ödeneceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, AB Komisyonu’nun beyaz et ithalatı yasağını genişletme kararının görüşmeler ve diyalog yoluyla aşılacağını söyledi. Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı basın toplantısında, son günlerde gündeme yerleşen kuş gribi ile ilgili bilgi verdi. Çiçek, Balıkesir’in Manyas İlçesi Kızıksa Köyü ile Solo Köy arasındaki çeltik tarlalarında kurulu açık hindi besisi yapan bir işletmede 5 Ekim’de kuş gribi hastalığının görüldüğü hatırlatmasında bulundu. Çiçek, hastalığın daha önce 25 ülkede görüldüğünü ifade ederek şunları söyledi: "Türkiye’ye bu hastalığın ulaşmasının göçmen kuşlarla olduğu tahmin edilmektedir. Olayın Tarım Bakanlığı’na intikaliyle birlikte Bakanlık, hemen olay yerine müdahale etmiş, gerekli ekipleri göndermiş ve bahsettiğim köylerdeki hayvanlardan gerekli numuneleri almıştır. Kuş gribi olduğu tespit edilince de 3 kilometre yarı çaplı bir alanda karantina uygulanmıştır, arkasında da 7 km yarı çaplı, yani toplam 10 km yarı çaplı alanda her türlü denetim ve kontrol yapılmaktadır. Bir kısım hayvanlar itlaf edilmiştir, itlaf edilen hayvanları ve gerekiyorsa başkaca vatandaşın elinde itlaf edilecek hayvanların bedelleri hükümet tarafından karşılanacaktır. Bu hastalık sadece o bölgede meydana gelmiş onun dışında herhangi bir bölgede rahatsız edici bu türlü müdahaleyi gerektirecek herhangi bir durum da söz konusu değildir. Vatandaşlarımızın bu noktada müsterih olması lazım, Tarım ve Sağlık Bakanlığı hertürlü tedbiri almıştır."

Haberin Devamı

İTHALAT YASAĞI DİYALOGLA ÇÖZÜLÜR

AB Komisyonu’nun beyaz et konusundaki ithalat yasağı hatırlatması üzerine Çiçek, "Şüphesiz bu tip hastalıklar vuku bulduğunda bazı ülkelerde tereddütler meydana gelir. Ama ilgili birimler konuşmak suretiyle, diyalog suretiyle bunları aşarlar. Zaten iki köyde bu olay meydana gelmiştir ama tedbiren alanı biraz daha geniş tutmak suretiyle her türlü hayvan hareketi kontrol altına alınmıştır" dedi.

BAKANLAR KURULU NÜKLEER ENERJİYİ DE ELE ALDI

Bakan Çiçek, Enerji va Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in enerji sorunlarıyla ilgili olarak Kurula bilgi verdiğini söyledi. Çiçek, sürdürülebilir bir kalkınmanın en önemli unsurunun enerji olduğunu ifade ederek, "Geçmiş sıkıntıların bir daha yaşanmaması için her türlü enerji imkanının devreye sokulması lazım" dedi. Çiçek bir soru üzerine Bakanlar Kurulu’nda nükleer enerji konusunun da ele alındığını ifade etti.

Haberin Devamı

Çiçek, Kamu Personel Reformu’nun uygulanması en zor reform olduğunu belirterek, buna "her kesimden çeşitli nedenlerle müdahil olunmasını" gerekçe gösterdi. Çiçek, konuyla ilgili Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali şahin başkanlığında yürütülen çalışmaların sürdüğünü ancak henüz Kurul gündemine gelmediğini söyledi.

ANKA

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!