Bahçeli'den Davutoğlu'na: Önce CHP-HDP ile deneyin

Güncelleme Tarihi:

Bahçeliden Davutoğluna: Önce CHP-HDP ile deneyin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2015 01:20

Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon turlarının ikinci durağında dün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştü. Hükümet ortaklığı düşünmediklerini belirten Bahçeli, Davutoğlu’na, “Önce CHP ve HDP ile denemelerini, bu olmazsa üzerlerine düşeni yapacaklarını” söyledi. Davutoğlu da, MHP’nin muhalefette kalma isteği için “Saygı duyduğumuz bir görüştür” dedi, Bahçeli ile bayram sonrası yeniden görüşebileceklerini belirtti. AK Parti ile MHP'nin koalisyon görüşmelerini yürütecek isimleri de belli oldu.

Haberin Devamı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Meclis’teki görüşmesine, CHP’ye giderken de kullandığı 06 DB 0353 plakalı sivil araçla ve bir kutu çikolatayla gitti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Genel Sekreter Haluk İpek, Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Antalya Milletvekili Lütfi Elvan ve Ankara Milletvekili Ertan Aydın’ın eşlik ettiği Davutoğlu’nu kapıda MHP Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kalaycı karşıladı. Bahçeli’nin makam odasındaki görüşme, Meclis Genel Kurulu’ndaki RTÜK üyeliği seçimi nedeniyle bir saat öne çekildi. Saat 13.00’te başlayan görüşmede MHP kanadından Kalaycı’nın yanı sıra Grup Başkanvekili Oktay Vural, Genel Başkan Yardımcıları Kenan Tanrıkulu, Semih Yalçın ve Genel Sekreter İsmet Büyükataman hazır bulundu. Bahçeli, Davutoğlu’nu makam odasının kapısında karşıladı.

Haberin Devamı


5 DAKİKA DAHA FAZLA


Davutoğlu’nun Bahçeli ile görüşmesi, önceki gün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesinden 5 dakika fazla sürdü. 1 saat 45 dakikalık görüşme öncesinde Davutoğlu ve Bahçeli’nin koruma polisleri arasında, görüşmenin yapıldığı salonun kapısında kimin bekleyeceği konusunda küçük bir kriz de çıktı. Kapıda Başbakanlık ve Bahçeli’nin birer koruma polisinin birlikte nöbet tutması formülüyle sorun aşıldı. Bahçeli’nin çini porselen tabak hediye ettiği Davutoğlu’nu, görüşmenin ardından yine Mustafa Kalaycı kapıya kadar uğurladı.


CHP İLE DAHA DOĞRU OLUR


Bahçeli, görüşmenin ardından Hürriyet’e yaptığı ilk değerlendirmede, “Sizlerle sohbetimizde ne söylüyorsak aynısını Sayın Davutoğlu’na da söyledik” dedi. Bahçeli’nin, Cumhurbaşkanı, çözüm süreci, anayasanın ilk dört maddesi ve yolsuzluk soruşturmalarına ilişkin 4 koşulunu yinelediği görüşmede, “Önce CHP ve HDP ile koalisyon kurmayı denemelisiniz. Toplumda kutuplaşma var, bunu gidermek için CHP ile koalisyon yapmanızı daha doğru buluruz. Eğer bunlar olmuyorsa o zaman biz de üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dediği de öğrenildi. Bahçeli, görüşmede, Bakan Çelik’i geçmişteki uzlaşmacı tavırları nedeniyle överken, Ünal’a da esprili bir biçimde, “Entellektüel yorumlarınızı dinliyoruz” göndermesi yaptı.

Haberin Devamı


GÜNEŞ MOTEL HATIRLATMASI


Görüşmede Davutoğlu, “Güneş Motel” olayını hatırlattı. Geçmişte tek başına hükümet kuracak çoğunluk bulamayan bazı partilerin milletvekili transferi yoluyla hükümetler kurmaya çalıştığını belirten Davutoğlu, “Vekil transferleri, azınlık hükümetleri, dışarıdan destekli modeller gündeme gelmişti. Bizim asla ‘Güneş Motel’ travmasını bir daha yaşatmak gibi bir niyetimiz yok” açıklamasında bulundu.
Davutoğlu, MHP ile yürütülecek sürecin koordinatörü olarak Bakan Faruk Çelik’i görevlendirdi.


İSTEMEDİ SAYGI DUYUYORUZ


Ahmet Davutoğlu, görüşme sonrası düzenlediği basın toplantısında, dostane ve samimi ortam nedeniyle Devlet Bahçeli ve ekibine teşekkür ederek şöyle dedi: “Olumlu bir atmosfer vardı. Benim de istifade ettiğim bir görüşme oldu. Üzerimize düşen sorumlulukları kendisiyle paylaştım. Sayın Bahçeli de kendi tutumlarını son derece açık ve şeffaf bir şekilde dile getirdi.
Kendisi hükümet ortaklığında olmak istemediklerini dile getirdiler. Muhalefette kalmak istediklerini ifade ettiler. Hükümet kurma konusunda başarılar dilediler. Bunun yeni çıkan bir tutum olmadığını, 7 Haziran’dan bu yana gösterdikleri bir tutum olduğunu söylediler. Kendilerinin bu görüşü, saygı duyduğumuz bir görüştür. Bütün partilerle görüşeceğiz. Bayram sonrası tekrar görüşebileceğimiz ve arkadaşlarımızın irtibatta olması konusunda da mutabık kaldık. Kendisi siyasi bir tercihte bulunuyor.
Cumhurbaşkanlığı konusu gündeme gelmedi. Çözüm süreci konusunda fikir teatisinde bulunduk. Birçok konu konuştuk. Türkiye’nin hükümetsiz kalmaması ve güçlü bir hükümet kurulması konusunda da mutabık kaldık.”

Haberin Devamı

Bahçeliden Davutoğluna: Önce CHP-HDP ile deneyin

HEYETİN ŞİFRELERİ


- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: AK Parti’deki 3 dönem kuralına takıldığı için bu dönem milletvekili olamamasına karşın, diyaloğa açık müzakereci kişiliğiyle koalisyon sürecinin önemli aktörleri arasında yer aldı.
- Eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan: Davutoğlu’nun güvendiği isimler arasında yer alan Elvan da Çelik gibi diyaloğa açık kişiliğiyle tanınıyor. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı sırasında muhalefetle kurduğu iyi ilişkilerle öne çıkan Elvan’ın, olası bir koalisyonda bakanlığına kesin gözüyle bakılıyor.
- Grup Başkanvekili Mahir Ünal: “Ülkücü” geçmişiyle bilinen Ünal, son dönem “ırkçılık” ile de suçladığı HDP’ye yönelik sert çıkışlarıyla dikkat çekti. Ünal’ın MHP ile görüşme sürecinin kilit isimlerinden biri olacağı vurgulanıyor.
- Genel Sekreter Haluk İpek: “Ülkücü” geçmişiyle de tanınan ve seçimlerden sonra partisi içinde MHP’li koalisyona destek veren isimler arasında yer alan İpek, geçmişte avukatlığını da yaptığı Erdoğan’ın parti yönetiminde güvendiği önemli isimlerden biri olarak tanınıyor.
- Ankara Milletvekili Ertan Aydın: Cumhurbaşkanı olmadan önce uzun süre Erdoğan’ın, ardından da Davutoğlu’nun danışman kadrosunda yer alan Aydın, AK Parti’nin anket şirketlerinden Polmark’ın da ortaklarından.

Haberin Devamı


BAHÇELİ’NİN AĞIR TOPLARI


- MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Meclis’teki çalışmalarından dolayı AK Parti heyetindeki isimleri de yakından tanıyor. Bu isimlerle rahat iletişim kurabilme becerisi, heyette yer almasının başlıca nedenleri arasında.
- MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın: Tarih profesörü olan Yalçın, partide medya ve halkla ilişkilerden sorumlu. Ancak Bahçeli’nin önemli temaslarda yanında bulunmasını istediği isimlerin başında geliyor. MHP’nin Cumhurbaşkanlığı için çatı aday belirlenmesi sırasında yaptığı temaslarda da Bahçeli’nin yanındaydı.
- MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman: Bahçeli, siyasi resmi kabul ve temaslarda Büyükataman ile yer almayı tercih ediyor.
- MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu: 57. Hükümet’te Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yapan Tanrıkulu, Bahçeli’nin ekonomi konularında danıştığı kurmaylarından.
- MHP Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kalaycı: Partinin siyasi ve sosyal işlerden sorumlu genel sekreter yardımcısı. Yeminli mali müşavir olan ve çalışma ekonomisi üzerine eğitimini tamamlayan Kalaycı’nın, not alarak görüşmenin tutanaklarını da düzenlemesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!