Bağış: “İdamın yararlı olduğuna inanmıyorum”

Güncelleme Tarihi:

Bağış: “İdamın yararlı olduğuna inanmıyorum”
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2012 11:20

AB Bakanı Egemen Bağış son günlerde Başbakan’ın yaptığı açıklamalar ile gündem oturan idam tartışmasıyla ilgili konuştu. Bağış, “İdam cezasının çok yararlı bir ceza olduğuna inanmıyorum” dedi.

Haberin Devamı

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, idam cezasının geri getirilmesi tartışmalarıyla ilgili olarak, "Toplumsal bir talep varsa, bir tartışma konusu varsa nasıl geçmişte idam cezasının kalkmasına yönelik bu ülkede tartışmalar yapıldıysa, bugün de farklı tartışmalar olabilir" dedi.

Bakan Bağış, AB Bakanlığı'nda Dünya Yazarlar Birliği PEN International yönetim kurulu üyelerini kabul ettikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bağış, idam tartışmaları konusunda, "Türkiye'de bu tartışmaların yapılıyor olması yarın bu konuda adım atılacağı anlamına gelmez, ama toplumsal bir talep varsa, bir tartışma konusu varsa nasıl geçmişte idam cezasının kalkmasına yönelik bu ülkede tartışmalar yapıldıysa, bugün de farklı tartışmalar olabilir" dedi.

Kendisinin de idam cezasının çok yararlı bir ceza olduğuna inanmadığını ifade eden Bağış, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Bunun tartışılabilmesinin ülkemizin demokratik standartları açısından önemli olduğuna inanıyorum. AB'nin şu anda üye ülkelerinde idam cezasını kullanmıyor olması ileride kullanmayacağı anlamına da gelmeyebilir. Avrupalıların da farklı konularda çeşitli kural değişikliklerine gitmişlikleri vardır. Bu konuda onların kendi içerisinde tartışmalar vardır. Bugün birçok AB üyesi ülkede de idam cezasıyla ilgili farklı tartışmalar olabilir. Bu tür tartışmaların bu yaklaşım içerisinde değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum."

Bağış, AB'den böyle bir konu olduğunda hemen açıklamalar yapıp Türkiye'yi eleştirenlere de çağrı yapmak isteğini belirterek, şöyle konuştu:

"Şu anda biz 20 faslın 17'sinin siyasi engellerle tıkalı olduğu bir süreci yaşıyoruz. Eğer AB bu konularda çok hassasiyet içerisindeyse, o zaman bu engelleri kaldırsın, fasılların açılış kriterlerini belirlesin, onlara göre oturup müzakere masasında bunların üzerinden gidelim. Meclis'te gerekli işlemlerimizi yapalım. Mesela bu konuların tartışılması gereken insan hakları konularını, ifade özgürlüğünü, ülkemizle ilgili son dönemde sıkça dile getirilen basın özgürlüğü konusunun tartışılması gereken fasıllar 23. ve 24. fasıllardır. Bunların açılış kriterlerini dahi belirleyemeyen AB'nin bugün Türkiye'ye bu konularda eleştiri getirmesi gerçekten AB'nin saygınlığına gölge düşürmektedir. AB'yi komik duruma düşürmektedir. Ümit ediyoruz ki onlar da içine düştükleri bu durumdan bir an evvel kurtulurlar."

Haberin Devamı

Açlık grevleri

Bağış, açlık grevleriyle ilgili bir soru üzerine bu konuda AB'den kendisine gelen bir telefon ya da yazı olmadığını söyledi. Bağış, konu hakkında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in açıklamaları olduğunu hatırlattı ve açlık grevleri konusunda yapılan çağrıların ciddiye alınmasını ümit ettiğini kaydetti.

Bağış, "Dün Sayın Başbakanımız çok önemli bir şey söyledi. Bizim için her şeyden daha önemli olan yaşam hakkıdır. Bu insanların birtakım baskılarla, şiddet ve tehditlerle hayatlarını riske atma zorunda kalmış olmaları zaten kendi başına çok düşündürücüdür. Ümit ediyorum ki bu eylemler bir an evvel son bulacaktır ve diyalogla sorunların çözümüne yönelik adımlar atılacaktır" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!