Bağımsızlar için telefon diplomasisi

Güncelleme Tarihi:

Bağımsızlar için telefon diplomasisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hükümeti kurmakla görevlendirilen DSP Lideri Bülent Ecevit, kabinesinde yer alacak 3 bağımsız bakanın isimleri için, ANAP ve DYP liderleriyle telefon diplomasisi başlattı. Ecevit, bu temasları doğrulayarak, ‘‘Bana önerileri oluyor, değerlendiriyoruz. Hiçbir sorun yok’’ dedi.

Yasa gereği seçimlerden önce bağımsızlar arasından belirlenme zorunluluğu olan İçişleri, Ulaştırma ve Adalet bakanlıkları için ‘DYP’nin dayatma krizinin' ortadan kalkması, uzlaşma temaslarını yeniden başlattı. Ecevit, azınlık hükümetine dışardan destek verecek ANAP ve DYP'nin bu 3 bakanlık için çizdiği çerçeveyi belirledi. ANAP Grup Başkanvekili Ülkü Güney, bakanları isimlendirmeden önce bazı temel ilkeleri ortaya koyduklarını belirterek, ‘‘Biz hiçbir dayatmayı kabul etmeyiz. Bizim onayımız olmadan kimsenin atanmasına razı olmayız, Bu iki unsura da Ecevit'in özen göstereceğine inanıyoruz’’ dedi. Güney, ‘olmazsa olmaz’ bu şartların gerçekleşmemesi durumunda, ‘‘Hükümete desteğimizi yeniden gözden geçiririz’’ diye konuştu.

DYP'liler ise ılımlı bir çizgiye geldi ve Ecevit'e, ‘‘Bu bakanlar Meclis içindeki bağımsızlardan olmasın. Bir sonraki seçimlerde aday olacak bir kişi tarafsız olamaz. Atanacak isim bize danışılmalı ve bürokrasiden gelmeli’’ dediler.

ÜNÜSAN YA DA AKTAŞ

İki partinin çizdiği bu çerçevede Ecevit tarafından benimsendi. Ecevit, daha sonra Yılmaz ve Çiller ile telefon diplomasisine başladı. DYP'nin İçişleri Bakanlığı için Teoman Ünüsan'ı önerdiği, ANAP'ın ise bu isme uzak olmadığı belirtiliyor. Ancak, Kutlu Aktaş'ın devam etmek istemesi durumunda DSP, bu ismi değiştirmek istemiyor. Diğer iki partinin de Ecevit'in ısrarlı olması durumunda Aktaş'a itirazı olmayacağı belirtildi. DYP İçişleri Bakanlığı için ikinci isim olarak Çankırı Valisi Ayhan Çakır'ı masaya getirdi. Ulaştırma Bakanlığı için ise eski Orman Bakanlığı Müsteşarı Hayri Berk ile DYP döneminin eski bürokratlarından Cengiz Aysu'nun olabileceğini belirttiler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!