Bağımsız yargıda en ileri ülkeyiz

Güncelleme Tarihi:

Bağımsız yargıda en ileri ülkeyiz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2010 00:00

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi’nin dün yapılan son toplantısında, “Gördük ki, yüksek yargı konusunda, yargı bağımsızlığında belki dünyanın en ileri ülkesiyiz” değerlendirmesinde bulundu.

YARGITAY Başkanlığı ve BM Kalkınma Programı Türkiye Ofisi işbirliğiyle İstanbul’da düzenlenen, 19 ülkeden yüksek mahkeme başkanları ile BM Teşkilatı uluslararası yargı kurumlarının temsilcilerinin katıldığı Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi’nin son toplantısı dün yapıldı. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, “Gördük ki; yüksek yargı konusunda, yargı bağımsızlığında belki dünyanın en ileri ülkesiyiz. Zirveye katılan ülkelerin hepsinde yargıtay başkanları atamayla geliyor, bizdeki gibi seçimle göreve gelmiyor. Gelen konuklar böyle olmalı diyerek bizi kutluyor” dedi. Çırağan Sarayı’nda basınla kahvaltıda buluşan Başkan Gerçeker’den zirve, yargı reformu ve gündeme dönük değerlendirmeler şöyle:

Medyatik olduk

İsviçre ve İspanya yüksek mahkeme başkanları aynı şeyi söyledi. Yargıtay başkanlarını mutlaka yargı organları tarafından gösterilen adaylar seçmeli. Oralarda parlamento doğrudan atıyormuş. Kanada’da yüksek mahkeme başkanını başbakan atıyor, ama orada sistem oturmuş. Yargı bağımsızlığı var mı yok mu tartışılmıyor.

Olaylar bizi medyatik yaptı, keşke normal düzen olsa da yargı hiç gündeme gelmese. Demokratik sistemlerde zaten yargı hiç bu kadar gündemde olmaz, konuklar da çok şaşırdı basının yoğun ilgisine.

Bu tartışmalar en demokratik ülkelerde bile yaşanıyor. Kuvvetler ayrılığı bir ilkedir. Bugün bunun üzerine daha ileri bir sistem bulunup konulamamış, demokratik sistemlerin ayrılmaz parçası olmuş. Her güç kendine göre egemenliğini genişletmek istiyor, yasa ve anayasalar onun için gerekli, yasalarla bunun sınırlarını çok iyi çizmek gerekiyor.

Yargı reformu

İnsanları kategorize etmeye gerek yok. Herkes bu toplumun içinden çıkıyor. Topluma ne verirseniz karşılığında onu alırsınız. Yargı reformu hukuk fakültelerinde başlamalı, düşünce yapısını orada vereceksiniz. Ne yargı yasama yerine, ne de yürütme yargının yapacağı görevi engelleyici bir tavır içine girmelidir. İyi işleyen bir sistemi bozmanın anlamı yok.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!