Bacanak sancısı

Güncelleme Tarihi:

Bacanak sancısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hükümete ilk gensoru, Başbakan Yılmaz'ın ‘kefilim’ diyerek THY Yönetim Kurulu'na atadığı bacanağı Önder Doğu için geliyor. RP, DYP ve BBP'nin de desteğiyle Meclis açılır açılmaz gensoruyu Yılmaz için verecek. Yılmaz'ın bu atamasına ortağı Cindoruk da tepki gösterdi.

Başbakan Mesut Yılmaz'ın, ‘kefilim’ diyerek THY Yönetim Kurulu'na atadığı ‘bacanağı’ Önder Doğu, hükümeti sarstı. Yılmaz'ın sahip çıktığı bacanağına ilk büyük tepki, koalisyonun içinden, DTP Lideri Cindoruk'tan geldi. Yılmaz'ın, THY Yönetim Kurulu'na, ‘bacanak’la birlikte, ‘asker arkadaşı’ ve ‘aile avukatı’nı atamasına tepki gösteren Cindoruk, ‘‘Atamaları değerlendirmekten artık bıktım. Siyasi tayinlerden şikayetimiz var. Yapmayın bunları kardeşim’’ diyerek uyardı. Cindoruk, THY'deki bu atamalarla, KİT Yönetim Kurulu üyeliklerine eski milletvekili ve milletvekili adaylarının getirilmesinden kaynaklanan ‘siyasi’ atamaları eleştirirken, üstü kapalı çekilme tehdidinde de bulundu. Benzeri bir tepki de DTP’li Yıldırım Aktuna'dan geldi. Dün DTP Kocaeli İl Teşkilatı’nı ziyaret eden Aktuna, ANAP ve DSP'nin bürokrasi ve kamu kuruluşlarında kadrolaşmaya başladığını belirterek, ‘‘Bu hükümetin geçmişte yapılan aynı yanlışları yapmaya hakkı yok. Biz kendilerini uyardık. Ama hâlâ devam ediyorlar. Uyarılar sonuç vermiyorsa, koalisyon içindeki yerimizi gözden geçiririz’’ dedi. ‘Bacanak’ krizini, dışarıdan da RP derinleştirmeye hazırlanıyor. RP ‘Bacanak’ı 1 Ekim'de açılacak TBMM'nin gündemine getirecek ve hükümetle ilgili ilk gensoruyu bu konuda, Başbakan Yılmaz hakkında verecek. RP'nin gensorusuna, DYP ile BBP de destek verecek. RP, hükümeti devirme planının ilk aşamasını oluşturacak bu gensorunun kapsamına, THY'nin yanı sıra, bürokrasideki diğer kadrolaşma hareketlerini de dahil edecek. Ancak Cindoruk, muhalefetin hükümet üyeleri hakkında vereceği gensoruları desteklemeyeceklerini, ancak yolsuzlukla ilgili kanıtlanmış bir konuda durumu değerlendireceklerini söyledi. RP'li bir yetkili, ‘‘Koalisyon ortakları DTP'yi bile isyan ettiren bu kadrolaşmanın hesabını, Başbakan Yılmaz'dan soracağız’’ dedi. RP'nin gensorusunda yer alacak ‘siyasi’ atamalardan bazıları şunlar:

ESKİ VEKİLLER

Çeşitli kamu kuruluşlarının yönetim kurulu üyeliklerine atanan ANAP'lı eski milletvekilleri: İsmail Sancak, Talat Zengin (Vakıfbank), Mehmet Pürdeloğlu (Etibank), Ali Çiftçi, Fevzi İşbaşaran (Turban), Sadullah Aygün (Tekel), Mustafa Doğan (TZDK), Ali İhsan Gültekin (TİGEM), Rauf Ertekin (Vakıfbank), Ahmet Sayın (Deniz Nakliyat), Vehbi Dinçerler (Petkim), Cem Kozlu (THY Yönetim Kurulu Başkanı), Mustafa Uğur Ener ve Mustafa Dinek (TPAO), Kadir Ramazan Coşkun (TEAŞ Genel Müdürü).

VEKİL ADAYLARI

Kamu kuruluşlarının yönetim kurulu üyeliklerine atanan ANAP'lı milletvekili adayları: Birsel Sönmez (TEAŞ), Ertuğrul Özdemir (TKKB), Okan Çağlar (Kalkınma Bankası), Gürbüz Yılmaz, Mustafa Keten, Vahit Erdem (Vakıfbank), Avni Akkoç (Tekel) ve Mustafa Sandıkçıoğlu (Çaykur). Ayrıca Eşref Girgin Ağaç Erozyon Genel Müdürlüğü'ne, Mahfi Eğilmez Hazine Müsteşarlığı'na, Muzaffer Gültekin Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne, Oral Kiper TestDest Genel Müdürlüğü'ne, Kadir Kanat Botaş Genel Müdür Yardımcılığı'na ve Melih Akalın da Çevre Müsteşar Yardımcılığı'na atandı.

POLİTİKACI YAKINLARI:

Eski milletvekili Tevfik Ertürk'ün oğlu Talat Ertürk (Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı), ANAP'lı Meclis Başkanvekili Hasan Korkmazcan'ın kardeşi Ali Korkmazcan (Denizli Çevre Müdürü), ANAP'lı Nejat Arseven'in kardeşi Nevzat Arseven (Botaş Genel Müdürü), ANAP'lı Haluk Müftüler'in kardeşi Vural Müftüler (Petrol Ofisi Yönetim Kurulu üyesi), Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın eşi Nihal Talay (Kalkınma Bankası Genel Müdür Yardımcısı).

RP, yine DYP ve BBP'yle, Koç Üniversitesi'ne Sarıyer'de arsa tahsisi nedeniyle Bayındırlık Bakanı Yaşar Topçu başta olmak üzere, bütün bakanlar hakkında da tek tek gensoru önergeleri verecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!