Babylon’dan “Midnight Express”… Son Durak: İstanbul...

Güncelleme Tarihi:

Babylon’dan “Midnight Express”… Son Durak: İstanbul...
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2011 12:45

Müziğin kitleleri birleştiren ve önyargıları yıkan gücüne güvenen Babylon, yeni sezonda rotasını dünyanın merkezinden uzak, bilinmeyen bölgelere döndürüyor.

Haberin Devamı

Alan Parker’ın 1978 tarihli sansasyonel filmi “Midnight Express/Geceyarısı Ekspresi”nden sıra dışı bir şekilde ilham alan ve bu filmin bilinmeyen kültürlere ve “öteki” topraklara yapıştırdığı önyargıları kırma gayesiyle yola çıkan Midnight Express serisi; müziğin bu anlamdaki “öteki” temsilcilerini Eylül ayında Babylon sahnesine konuk etmeye hazırlanıyor. Midnight Express konserleri kapsamında Eylül ayı boyunca Tinariwen, Fun-da-mental, Rainbow Arabia ve Mulatu Astatke gibi grup ve müzisyenler Babylon’da sahne alacak.

Midnight Express serisi kapsamında Eylül ayında Sahra Çöllerinden, Mali’den İstanbul’a farklı bir rüzgar estirmeye hazırlanan, Glastonbory’den Roskilde’ye bir çok festivalde sahne almış, göçebe müzisyenlerden oluşan topluluk Tinariwen, Ethio-Jazz türünün yaratıcısı, efsane müzisyen Mulatu Astatke, Asyalı Public Enemy olarak tanınan, radikal grup Fun-da-Mental, Arap, Kuzey Afrika ve Amerikan avangard pop öğelerini korkusuzca kullanan Rainbow Arabia ve Türk alternatif müziğinde bu alanda bayrağı taşıyan en önemli gruplarından BaBa ZuLa ve İlhan Erşahin’s İstanbul Sessions Babylon’da sahne alacak.

Haberin Devamı

Babylon, tüm dünyanın gözünün zaten İstanbul’un üzerinde olduğu bir dönemde, kapılarını geçmiş yıllardan farklı olarak; genelde  Paris, Londra, New York ekseninde değil de Timbuktu ve Addis Adaba’ya kaydırarak, dünyanın unutulmuş köşelerinden, büyük metropollerin arka sokaklarından çıkan güncel ve kuvvetli müzikler yapan gruplarla açıyor. Babylon’un Midnight Express konserlerini düzenlemekteki temel amacı; müziğin evrenselliğinden güç almak, müziğin değişim için ne kadar önemli bir araç olduğunun vurgusunu yapmak ve bazı şeyleri değiştirebilmek.

Rock, elektronik ve pop gibi türlerin egemen olduğu bir dünyaya tamamen yabancı olan; ön yargı duvarlarını aşan ve bu mücadeleye hala devam eden, klişelere takılmadan bir akımın öncüsü olmayı başaran ve müziklerini yaratıldıkları toprakların çok uzaklarına taşıyan grupların katılımıyla gerçekleşecek  Midnight Express serisi Eylül ayında Babylon’da.

Haberin Devamı

Ayrıca Babylon’daki Midnight Express konserlerinin tümünü izlemek isteyenler için 100 TL’lik kombine biletler Biletiz üzerinden satışta.

Babylon Midnight Express Konserleri

15.09.11 BaBa ZuLa

16.09.11 İlhan Erşahin’s İstanbul Sessions

17.09.11 Fun-da-Mental

19.09.11 Rainbow Arabia

21.09.11  Mulatu Astatke

22.09.11   Mulatu Astatke

23.09.11   Tinariwen

24.09.11   Tinariwen

 

*BaBa ZuLa // 15 Eylül Perşembe 21.30 // 25 TL – 15 TL

Babylon’dan “Midnight Express”… Son Durak: İstanbul...

Geleneksel Türk müziğini apayrı bir elektronik düzlemde işleyen BaBa ZuLa, Eylül ayında Babylon sahnesini tekrardan işgal etmeye hazırlanıyor. Halk müziğinin bilindik usüllerine yeni bir yorum getiren BaBa ZuLa, bir yandan elektronikle akustiği harmanlarken bir yandan da İstanbul’un güncel kaotik durumunu yansıtmayı başaran ender gruplardan. Her an farklı sürprizlere açık etkileyici canlı performansları zaman zaman toplu bir ayine dönüşen grup şu ana kadar 6 albüm çıkardı. Oyunlar ve filmler için de müzik besteleyen grup, merakla beklenen yeni albümleri “Gecekondu”yu Ekim ayında çıkarmayı planlıyor. “Gecekondu” grubun son dönemdeki “saykodelik” sahne performanslarının kuvvetli bir yansıması niteliğinde. Belli bir kompozisyon dahilinde doğaçlamanın daha az kullanıldığı parçalarda Titi Robin, Bugge Wesseltoft, Serra Yılmaz ve Dr.Das gibi isimlere yer veren grup, şimdiye kadar Roskilde Festivali’nde, Fransa’da Printemps de Bourges’da, Berlin’de Now Festivali gibi bir çok uluslararası organizasyonda sahne aldı. Geçtiğimiz yıl dünya müzikleri fuarı Womex’in Showcase Festival’inde de yer alan BaBa ZuLa, Babylon müdavimlerinin ve Türk alternatif folk müziği severlerin tartışmasız favorisi.

Haberin Devamı

*İlhan Erşahin’s İstanbul Sessions// 16 Eylül Cuma 23.59 // 30 TL – 20 TL

Babylon’dan “Midnight Express”… Son Durak: İstanbul...

İlhan Erşahin'in 2 sene önce başlattığı projesi Istanbul Sessions, albümlerinin Avrupa’da yayınlanmasıyla birlikte turne programlarının hızlanmasına rağmen, İstanbul’a uğramayı ihmal etmiyor. İstanbul Sessions geçen seneden bu yana büyüyerek yurtdışında ve yurtiçinde farklı festival ve konser salonlarında performans gösterdi ve kısa sürede olgunlaşmış bir projeye dönüştü. İlhan Erşahin'in İstanbul'un eklektik kültürüne olan hislerini içten bir şekilde yansıtan Istanbul Sessions, "tasarlanmış" bir proje değil, akıllarında sadece sanat ve keyif için müzik yapmak olan 4 müzisyenin buluşması. İlhan Erşahin'in artık markalaşmış saksafonuna, Alp Ersönmez'in dinamik ve davetkar baslarını, Turgut Alp Bekoğlu'nun güçlü davullarını ve İzzet Kızıl'ın kıvrak ritimlerini ekleyin. İşte İstanbul Sessions karşınızda!

Haberin Devamı

*Fun-Da-Mental// 17 Eylül Cumartesi 22.00 // 35 TL – 25 TL

Babylon’dan “Midnight Express”… Son Durak: İstanbul...


1991 yılında İngiltere’de kurulan hip-hop gruba aslında ‘Asian Public Enemy’ deniyor. Grubun beyni diyebileceğimiz Pakistan asıllı Aki Navaz ve diğer üyeleriyle birlikte grup müzik yapmakla kalmıyor. Radikal ve çok kültürlü olan grubun sağlam bir politik ve anti-ırkçı duruşları var. Onlar 3.dünya ülkelerinin haklarını savunmakla beraber geri kalmışlığın nedenleri ve çözümleri üzerinde duruyor ve bunları müziklerine incelikle işliyor. Şuana kadar 7 albüm yayınlayan Fun-Da-Mental 17 Eylül akşamı Babylon’da sahne almaya hazırlanıyor. 

Haberin Devamı

*Rainbow Arabia // 19 Eylül Pazartesi 20.00 // 25 TL – 20 TL

Babylon’dan “Midnight Express”… Son Durak: İstanbul...


Babylon “Midnight Express” serisi dahilinde Los Angeles’lı sıra dışı ikili Rainbow Arabia’yı konuk etmeye hazırlanıyor. Rainbow Arabia; Amerikalı kült punk grubu Future Pigeon’ın klavyecisi olarak tanınan Danny Preston ve onun eşi Tiffany Preston’dan oluşuyor. Dans müzik konseptini kendi anlayışlarına göre şekillendirerek Arap, Kuzey Afrika ve Amerikan avangard pop öğelerini korkusuzca kullanan Rainbow Arabia ikilisi, şimdiye kadar Amerika ve Avrupa’da New York’lu topluluk Gang Gang Dance ile turneye çıktı, Wavves ve Mogwai gibi isimlerle aynı sahneyi paylaştı. Suriyeli müzisyen Omar Souleyman’ı en önemli ilham kaynakları olarak gösteren Amerikalı grup, Almanya’nın elektronik müzik denince akla gelen ilk plak şirketi Kompakt üzerinden yayınlanan son EP’leri “Kabukimono“ ile yollarına hız kesmeden devam ediyor.

Kapı açılış: 20.30 Konser: 21.30 Warm-up & After Party: Erel Eryürek

*Mulatu Astatke // 21 & 22 Eylül 21.30 // 40 TL – 30 TL

Babylon’dan “Midnight Express”… Son Durak: İstanbul...

Etiyopyalı müzisyen ve besteci Mulatu Astatke, caz çevreleri tarafından Ethio-Jazz türünün yaratıcısı olarak kabul edilen yaşayan bir müzik efsanesi. Gilles Peterson tarafından “müziğin ulaşılabilecek en üst formunu yaptığı” söylenen Mulatu Astatke, müzik eğitimini Londra, Boston ve New York’ta tamamladı. Kendisi aynı zamanda Berklee College of Music’in ilk Afrikalı öğrencisi. Müziğinde geleneksel Etiyopya folklorik müziğini, klasik caz ve Latin müziğiyle birleştiren sanatçı, şimdiye kadar aralarında Duke Ellington’ın da olduğu bir çok önemli isimle ortak çalışmalara imza attı. Avrupa’dan Amerika’ya hatta Glastonbury Festivali’nda bile performans gösteren müzikal kimliğiyle tamamen kozmopolit bir müzik icra eden Afrikalı usta, 2008 yılında Londra’lı vizyoner caz oluşumu Heliocentrics ile beraber çalışmaya başladı. Jim Jarmusch’un film müziklerini yazan, Harvard ve MIT gibi üniversitelerde müzik üzerine araştırmalar yapan bu yaşayan efsanenin performanslarında kullandığı en önemli enstrüman ise Vibrafon.

*Tinariwen // 23& 24 Eylül 21.30 // 40 TL – 30 TL

Babylon’dan “Midnight Express”… Son Durak: İstanbul...

Afrika’da Mali’nin Kuzey bölgesinde Sahra çöllerinde yaşayan bir avuç Tuareg göçebesi... Tam olarak kaç kişiden oluştuklarını bilmiyoruz fakat ortak ve güçlü bir tutkuları var: Müzik. Tinariwen, ilk olarak Libya’daki mülteci kamplarında 1979’da yöresel çalgı aletlerine ek olarak gitar da kullanarak müzik yapmaya başladı. 90’lardaki ateşkes döneminde çalışmalarını hızlandıran grubun kurucusu ve aynı zamanda solisti olan İbrahim Ag Alhabib 4 yaşındayken bir isyan sonrası babasının ölümüne bizzat tanık olmuş biri. Çöllerde geçen göçebe hayat tarzını benimsemiş olan Tinariwen, yayınlanmış 4 albümü var. Grubun en çok sevdiği şey ise ateş etrafında toplanıp, deve sırtında taşıdıkları akülerle besledikleri elektrogitarlarıyla müzik yapmak. Tuareg geleneğine göre kabileye ait olmayan enstrümanları çalmak uygunsuzluk olarak görülse de İbrahim Ag Alhabib buna pek kulak asmıyor. 2007 tarihli “Aman Iman” isimli albümleriyle büyük çıkışını yakalayan grup şimdi ise Ağustos sonunda yeni albümü “Tassili”yi çıkarmaya hazırlanıyor. Şimdiye kadar Glastonbury, Roskilde ve Coachella gibi dev festivallerde sahne almış bol ödüllü grup Tinariwen’i 23-24 Eylül’de Babylon sahnesinde ağırlayacağız.

Kapı açılış: 20.30 Konser Başlangıç: 21.30 After Party: Grup Ses Beats & Murat Meriç (Turkish Funk)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!