Baba'ya gönderme

Güncelleme Tarihi:

Babaya gönderme
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

1

Statüko yer arıyor

2

Siyaset sıkışık

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Süleyman Demirel'in yeniden siyasete döneceğine ilişkin iddialarına, ‘‘Siyasette boşluk yok, sıkışıklık var’’ sözleriyle yanıt verirken, hakkında soruşturma açılmasını sağlayan siyasi rakiplerine de, ‘‘Bu silah size dönebilir’’ tehdidinde bulundu. Yılmaz, partisinin grup toplantısında hakkındaki soruşturmalarla ilgili olarak serzenişte bulundu. Yılmaz'ın mesajları şöyle:

SİLAH DÖNER Yüce Meclis'in önemli bir denetim mekanizması olan soruşturmalar, maalesef geçen dönem dejenere edilerek, beni ve ANAP'ı yıpratmak amacıyla kullanılmıştır. Refahyol ortakları, CHP'nin de desteği ile ilgili ve ilgisiz her konuda önerge vermişlerdir. Şimdi siyasi rakiplerimiz, kendi eserleri olan bu soruşturmaları, aleyhimize kullanmaya devam ediyorlar. Soruşturmalar haziran ayı içinde sona erecek. Siyasi amaçlarla önerge veren bu 3 parti, bilmelidir ki, ellerindeki soruşturma silahları kendilerine yönelik bir silah olabilir. Bu soruşturmaların lehimize sonuçlanması, bizim için yanlıştan dönülmesi anlamına gelecektir. Siyasi rakiplerimizi, hukuk hilelerine sığınmadan, hesaplaşmayı meşru zeminlerde yapmaya çağırıyorum.

DAĞINIK SİYASET Son günlerde siyasette boşluk olduğu ve yeni oluşumların ortaya çıkacağı iddiaları var. Bana göre, Türk siyasetinde boşluktan değil, sıkışılıklık ve dağınıklıktan sözedilebilir. Yeni oluşum fikrinin bazı nedenleri var. Bu durum, siyasette belli yerlere ulaşamayanların, kendilerini siyasete taşıyacak mekanizmalara ihtiyaç duymasından kaynaklanıyor. Böylesine bir gelişme, siyasette tıkanıklığı çözmeye değil, arttırmaya neden olur. Ancak siyaset yapmak, herkesin hakkıdır. İsteyen istediği partiyi kurar ve milletin karşısına çıkar. Kararlı olanlara şimdiden hayırlı olsun diyorum.

YENİ DEĞİLLER Ancak yeni oluşum diye ortaya çıkanlar, hiçbir yeni unsur taşımıyorlar. Görünen odur ki, statüko, kendini tahkim etme arayışındadır. Türkiye'nin çıkarları, statükonun güçlenmesinde değil, değişimde ve gelişmededir. Statükonun güçlenmesi, Türkiye'nin AB vizyonunu daraltır, içe kapanmasına neden olur, iç kavgalar yüzünden zaman kaybedilir.

SAFLARI SIKLAŞTIRIN Siyasette, merkezin, ortayolun ve sağduyunun adresi ANAP'tır. Şartlar normalleştiktçe, ANAP'ın önü açılmaktadır. Bizim yolumuz doğru, programımız mükemmel, kadrolarımız ehildir. Gelecek bizimdir. Çünkü biz Türkiye'nin partisiyiz. Bu nedenle sağlam durmalıyız. Birlik ve beraberliğimizi korumalıyız. Saflarımızda boşluk bırakmamalıyız.

Hesap sorun

ANAP Grubu'nda Mustafa Taşar'la birlikte oturan Mesut Yılmaz, artık idare-i maslahatla günü geçirme döneminin kapanması gerektiğini söyledi. Yılmaz, ‘‘ANAP, şimdiye kadar hep yaptıklarından sorumlu tutuldu. Bu bizim için anlamlı. Millete hizmet etmekten sorumlu tutulmak, her partiye nasip olmaz. Birileri de çıkıp bu ülkede, yapılanların değil yapılmayanların hesabını sormalı. Eğer böyle olursa, hiç kimse sorumluluk almaktan kaçmaz.’’

Siyaset üstüyüm

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel dün Güniz Sokak'taki evinde kabul ettiği Alanyalı öğrencilerin, ‘Cumhurbaşkan olduğunuz zamanı arıyor musunuz?’ sorusuna ise Demirel, ‘‘Hayır’’ karşılığını verdi. Demirel, 7 yıl bu görevi yaptığını, hizmetini tamamlayıp nöbetini tuttuğunu ve evine geldiğini kaydetti. Alanya Ayşe Melahat Erkin Anadolu Lisesi'nden gelen öğrenciler Demirel'e siyasete dönüp dönmeyeceğini de sordular. 9. Cumhurbaşkanı bu soruya yanıtı, ‘‘Ben siyaset üstüyüm’’ oldu. Demirel bir öğrencinin ‘Bir röportajınızda ’Hizmetlerim devam edecek' demiştiniz. Hizmetleriniz ne yönde olacak?' diye sorması üzerine şunları söyledi: ‘‘Sizi kabul ettim. Bu, ülkeye hizmettir. Öğrenmek istediğiniz bir şey varsa bu hizmettir. Hizmetin şu şekli bu şekli olmaz.’’ Demirel, basına açık kabul ettiği TESK Başkanı Derviş Günday'a, ‘‘Her zaman Türk esnaf teşkilatı bize büyük destek olmuştur. Esnaf ve sanatkárları rejimin ortadireği saymışızdır’’ dedi. Günday ise 4 milyon üyenin selamını Demirel'e ileterek, ‘‘Size ilk defa baba diyenler de esnaf ve sanatkárlardır. Baba olarak elinizi öpmeye, emir ve direktiflerinizi almaya geldik’’ dedi.

250 ziyaret

9. Cumhurbaşkanı Demirel'i Güniz Sokak'taki evinde yaklaşık 250 kişi ziyaret etti. Demirel'in ziyaretçileri arasında dikkati çeken isimler şöyle: ANAP Sinop Milletvekili Yaşar Topçu, DYP Erzurum Milletvekili Ayvaz Gökdemir, eski milletvekillerinden Tekin Enerem ve Faik Tarımcıoğlu, İstanbul'un çeşitli ilçelerinden gelen, çeşitli partilere mensup eski ve yeni belediye başkanları, Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Derviş Günday ile beraberindeki federasyon ve oda başkanları, Türkiye Belediye Başkanları ve Meclis Üyeleri Derneği, Matbaacılar Odası heyeti, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Çobanoğlu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!