Baba'ya büyük ayıp

Güncelleme Tarihi:

Babaya büyük ayıp
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

RP ve DYP milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, kumarhanelerin kapatılmasına ilişkin yasayı veto etmek için kumarhanecilerden rüşvet aldığı imasında bulundular. DYP'li Tahsin Irmak, ‘‘Vetoda 30 milyon dolar döndü'' derken, RP'li Abdülillah Fırat, kumarhanelerin kapatılmamasıiçin Demirel'in bir yakınına 50 milyon dolar rüşvet verildiği iddialarının bulunduğunu söyledi.

Veto edilen yasa dün TBMM Bayındırlık, İmar ve Turizm Komisyonu'nda, tartışmalı bir toplantı sonunda aynen kabul edildi. Turizm Bakanı İbrahim Gürdal, yeni hükümetin Demirel'in Anayasa'ya aykırılık gerekçeleri konusundaki görüşünü belirlemesi ve yeni Bayındırlık Komisyonu'nun oluşması için 10 gün süre istedi. ANAP milletvekilleri de kumarhanelere karşı olduklarını belirterek, bu isteği desteklediler. Ancak RP'li Abdülillah Fırat'ın, ‘‘54. Hükümet'in düşüşünü kumarhaneciler sağladı'' sözleri toplantıyı gerginleştirdi. ANAP'lı üyelerin tepkisi üzerine RP'li Metin Kalkan, ‘‘Yarım saat kumarcıları dinledik, şimdi bir de sayın milletvekilini dinleyelim'' deyince tartışma iyice sertleşti. ANAP'lı Ahmet Alkan, ‘‘Tahrikçilik yapmayın, terbiyesizler'' diye bağırdı. Alkan, hayatında hiç kumar oynamadığını ve kumarhanelere karşı olduğunu söyledi.

Tekrar söz alan RP'li Fırat, Demirel'in bir yakınının kumarhanelerin kapatılmamasından çıkar sağladığını öne sürdü. Fırat, Cumhurbaşkanı'nın yakınına 50 milyon dolar rüşvet verildiği iddialarının bulunduğunu söyledi. Fırat, bu kişi yüzünden Demirel'in yasayı veto ettiği iddiasında bulundu. İtirazlar üzerine Fırat, ‘‘Bunlar sokakta konuşuluyor'' karşılığını verdi. ANAP'lı üyeler, ‘‘Cumhurbaşkanlığı makamına hakaret ediyorsunuz, sokakta konuşulan her şey buraya getirilir mi? itirazında bulundular.

30 MİLYON DOLAR

DYP'li Mustafa Dedeoğlu da Cumhurbaşkanı'yla ilgili söylentiler bulunduğunu belirterek, ‘‘Sokakta konuşulanları buraya getireceğiz, söylemek ve inanmak istemiyoruz ama Sayın Cumhurbaşkanı'nın yakınına kadar ulaştığı söyleniyor'' diye konuştu. DYP'li Ahmet Bilgiç de ‘‘Cumhurbaşkanı onaylasaydı belki hükümet düşmeyecekti. Casinocuların milletvekili transferlerinde çok büyük para teklif ettiği söyleniyor'' dedi. DYP'li Tahsin Irmak ise kumarhanecilerin Bayındırlık Komisyonu üyelerine para teklif ettikleri iddiasında bulunurken, ‘‘Son vetoda 30 milyon dolar döndüğü söylendi'' sözleriyle Cumhurbaşkanı'nın rüşvet aldığı imasında bulundu.

RP'li Kemalettin Göktaş da ‘‘Cumhurbaşkanı bunu veto etmekle şaibe altında kalmıştır, Cumhurbaşkanı, veto gerekçesinde 78 kumarhanede 18 bin kişi çalıştığını belirtmiş, kumarhane başına 233 çalışan düşmez'' dedi.

İddialar karşısında ANAP'lı Yusuf Pamuk ve Ahmet Alkan, komisyon üyelerine rüşvet önerildiğine ilişkin iddiaların ispatlanması gerektiğini, kendilerine böyle bir teklif yapılmadığını söylediler.

ANAP'ın meclis komisyonlarının yeni hükümete göre oluşmasını beklemek ve hükümete zaman tanımak için 10 gün süre verilmesi önergesi reddedildi.

Tartışmalı oturum sonucunda, kumarhanelerin 6 ay içinde kapatılmasına ilişkin yasa, tüm milletvekillerinin desteğiyle kabul edildi.

Yasanın, önümüzdeki hafta Genel Kurul'da ele alınması bekleniyor.

RP ve DYP: Demirel kumar rüşveti aldı

DYP'li Tahsin Irmak ve RP'li Abdülillah Fırat, Cumhurbaşkanı Demirel'in kumarhanelerin kapatılmasına ilişkin yasayı veto etmek için gazinoculardan rüşvet aldığını ima ettiler. Irmak, ‘‘Son vetoda 30 milyon dolar döndü'' derken, Fırat, Demirel'in bir yakınına 50 milyon dolar rüşvet verildiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!