‘Babasız’ çocuk için ilk adım atıldı

Güncelleme Tarihi:

‘Babasız’ çocuk için ilk adım atıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2005 01:31

Bilim adamları, İngiltere’de ilk kez sperm kullanmadan ve klonlama tekniğine başvurmadan insan embriyonu yarattıklarını açıkladılar. İngiliz basını, haberi ‘Bakire döllenmenin ilk adımları atıldı’ diye manşetten verdi.

SPERM kullanmadan embriyon üretimini, ilk kopya koyun Dolly’nin üretimine imza atan Edinburgh’daki Roslin Enstitüsü gerçekleştirildi. Fallup tüpleri bağlanarak kısırlaştırılan kadınlardan elde edilen 300 yumurtanın yarısı, laboratuvar ortamında olgunlaştırıldı. Kimyasal madde ya da elektrik akımı verilerek yumurtalar uyarıldı ve tıpkı sperm tarafından döllenmiş gibi hücre çoğalması sağlandı. Bu yöntemle 6 embriyon elde edilirken, embriyonların en fazla 50 hücreye kadar çoğalmasına izin verildi. Amaç, tıbbi kullanım için embriyonik kök hücre elde etmekti, ancak şimdilik bu konuda bir ilerleme sağlanamadı.

Mantar türleri, birçok bitki çeşidi, kertenkele ve arı gibi hayvan türleri, ‘döllenmesiz üreme’ diye anılan bu yönteme göre çoğalıyor. Memelilerde ise ‘döllenmesiz üreme’ çok ender rastlanan bir durum ve embriyon çok erken aşamada can veriyor. Roslin Enstitüsü’nün sözcüsü Dr. Paul De Sousa, yöntemin hastalıkların tedavisi için kök hücre elde edilmesine yönelik ihtiyacın giderilmesine kullanılabileceğini umduklarını kaydetti. De Sousa, ‘İnsan Üremesi ve Embriyoloji Yönetimi’ adı verilen ve bu tür araştırmaların hangi aşamaya getirilebileceğine dair izni veren kurumun, spermsiz yaratılan embriyonun rahme yerleştirilmesine izin vermediğine dikkat çekti. De Sousa, sistemin sadece kök hücre elde edilmesinde kullanılabileceğini vurguladı.

Uzmanlar embriyondan elde edilecek kök hücrenin, annenin kendi hücreleriyle aynı olacağından vücudunun bağışıklık sistemi tarafından reddedilme ihtimalinin daha az olacağını belirtiyorlar. Parkinson ve diyabet gibi hastalıklarda bu kök hücrelerin etkili olabileceği kaydediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!