Babasının öldüğü ocakta çalışmak için sınavda

Güncelleme Tarihi:

Babasının öldüğü ocakta çalışmak için sınavda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2008 14:41

ZONGULDAK Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Alaplı Meslek Yüksekokulu mezunu 23 yaşındaki Dursun Arslan, 9 yıl önce meydana gelen göçükte babasının öldüğü Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) bağlı Kozlu maden ocağında işçi olabilmek için sınava girdi. TTK'nın beden gücü testinde maden direği taşıyıp, kazma, kürek ve balta sallayan Arslan, “Ben şehit madenci çocuğuyum. Bizim kaderimiz bu madencilik” dedi.

Haberin Devamı

TTK'ya bağlı Kozlu, Üzülmez, Karadon, Amasra ve Armutçuk müesseselerine alınacak 3 bin maden işçisi için başvuran 1160'ı üniversite mezunu, 37 bin 196 kişinin, fiziki güçlerinin test edildiği sınavların ikinci gününde, işçi adayları sağnak yağmur altında ter döktü. Kozlu Müessese Müdürlüğü'ndeki sınavda, işçi adayları yağmurdan ıslanıp kayganlaşan 4 metre boyunda 34 kilogram ağırlığındaki maden direğini kaldırmakta güçlük çekti. İşçi adayları, kazma, kürek ve balta kullanırken ise zorlanmadı.

ZKÜ Alaplı Meslek Yüksekokulu Elektrik Bölümü mezunu Dursun Arslan da maden işçisi babası Mehmet Arslan'ın 1999'da kömür çamuruna düşüp boğularak öldüğü Kozlu Müessese Müdürlüğü'nde sınava girenler arasında yer aldı. Ereğli'deki Hema Endüstri A.Ş.'de elektrik teknikeri olarak çalışan Arslan, boy ve kilo ölçümü yapıldıktan sonra 5 kişilik komisyon önünde kazma, kürek ve baltayı nasıl kullandığını gösterdi. Arslan, daha sonra maden direğini omuzlayarak taşıdı. Sınavı başarıyla tamamlayan Arslan, şu anda çalıştığı işten 850 YTL aylık ücret aldığını belirterek şöyle konuştu: “1999'da babam bu maden ocağında şehit oldu. Kömür çamuruna düşerek boğuldu. Ben kazmacı çocuğuyum, madenci şehit çocuğuyum. Bizim kaderimiz bu madencilik. Özel sektörde 850 YTL ücretle çalışıyorum. Ama devlet işi olursa daha iyi olur diye mülakatlara katıldım. Çok işsiz var. Sınavı kazanacağıma inanıyorum.”

Haberin Devamı


MADENCİ KIYAFETLERİYLE SINAVA GİRDİ

Kozlu Beldesi'nde özel bir maden ocağında 660 YTL ücretle elektrikçi olarak çalışan ZKÜ Alaplı Meslek Yüksek Okulu Elektrik Bölümü mezunu 22 yaşındaki Bayram Çiv ise iş yerinden izin aldıktan sonra madenci kıyafetleriyle sınava katıldı. 19 gün önce evlendiğini belirten Çiv, “Şu an çalıştığım iş iyi. Ancak, devlet işi olduğu için kayıt yaptırarak mülakatlara girdim. Sınavda hiç zorlanmadım. Umarım mülakatı kazanır, noter huzurunda çekilecek kuralara kalırım” diye konuştu.

İstanbul'da bir mağazada aylık 700 YTL ücretle güvenlik görevlisi olarak çalışan 26 yaşındaki Muhammet Yirmibeş ise 3 kardeş maden işçisi olabilmek için TTK'ya müracaat ettiklerini, ancak bir kardeşinin iş yerinden izin alamadığı için sınava giremediğini söyledi.

Haberin Devamı

Bu arada dün başlayan ve 10 gün sürecek sınavların ilk gününde toplam 3 bin 700 kişi testten geçirildi. 401 işçi adayının ise mülakatlara katılmadığı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!