Babanın tutumu yapışık ikizleri ölüme götürdü

Güncelleme Tarihi:

Babanın tutumu yapışık ikizleri ölüme götürdü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2002 02:06

Trabzon'da beş ay önce dünyaya gelen ve kendilerine Merve ve Hatice ismi verilen yapışık ikizler, babaları Mehmet Kuvvetli'nin yanlış tutumu sonucunda hayatlarını kaybettiler. Gözetim altında tutuldukları KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nden çıkarılan Merve ve Hatice, dışardaki koşullara ancak 13 gün dayanabildi. Talihsiz ikizler, aynı mezara defnedildi.

Çaykara İlçesi'ne bağlı Karaçam Köyü'nde oturan 37 yaşındaki Ayşe ve 39 yaşındaki Mehmet Kuvvetli çiftinin, 7 Ocak 2002 günü Of Devlet Hastanesi'nde yapışık ikizleri dünyaya geldi. Sekizinci doğumunda dünyaya getirdiği yapışık ikizlerin yaşatılabilmesi için anne Ayşe Kuvvetli, bebekleriyle birlikte hemen Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'ne kaldırıldı. Göğüs, karın ve genital organlarının yapışık olmasına karşın, kol ve bacakları ayrı olan dört kilo ağırlığındaki ikizleri muayene eden doktorlar, akciğerleriyle kalplerinin ayrı ayrı geliştiğini, bağırsak ve idrar keselerinin ise tek olduğunu tesbit etti.

MASKOT GİBİYDİLER

Bu arada, ikizlerin ayrılıp ayrılmayacakları ya da birinin yaşatılması için diğerinin feda edilip edilmeyeceği sorularına cevap verilebilmesi için Merve ve Hatice'nin bir yaşına ulaşmalarının beklenmesi fikri benimsendi. Çocuk Servisi'nde el üstünde tutulan Merve ile Hatice, kısa sürede hastanenin maskotu haline geldiler. Hatta, Ayşe ve Mehmet Kuvvetli çiftinin maddi durumlarının iyi olmadığı için, bütüm ihtiyaçları doktor ve hemşireler tarafından karşılandı. Öyle ki, doktorların bebekler için özel elbiseler bile diktirdi.

Bu ihtimam sayesinde, biri uyurken diğeri uyanan, biri gülerken diğeri ağlayan yapışık ikizler, dört ayda 9.5 kiloya ulaştı. Doktorlar, yapışık ikizlerin geleceğiyle ilgili karar vermek için haziran ayında ileri bir tetkik yapmaya hazırlanırken, baba Mehmet Kuvvetli, ikizlerini hastaneden çıkarmak istedi.

Farabi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Haluk Sarıhan, yapışık ikizlerin hastane ortamında kalmasının yaşamaları için büyük önem taşıdığını, hastaneden alınmamaları gerektiğini söylediyse de baba Mehmet Kuvvetli ısrar etti. ‘‘İkizlerimin hastanede olmasından huzursuzluk duyuyorum’’ diyen Mehmet Kuvvetli, tüm uyarılara karşın Merve ve Hatice'yi 20 Nisan 2002 günü hastaneden alarak, Çaykara'nın Karaçam Köyü'ne götürdü.

AYNI MEZARDALAR

Yapışık ikizlerin köye getirildiği duyulur duyulmaz, Karaçam'dan ve çevre köylerden çok sayıda meraklı bebekleri görmeye geldi. Ancak Merve ile Hatice, hiç de hijyenik olmayan bu ortama sadece 13 gün dayanabildi. İkizlerden Hatice gribe yakalandı. Bunun üzerine aile, bebekleri yeniden Trabzon'a getürüp Farabi Hastanesi'ne yatırdı. Yapılan tetkiklerin ardından Hatice'ye zatürre, Merve'ye de zatürree başlangıcı teşhisi konuldu. İkizleri bir an önce iyileştirmek için Doç. Dr. Haluk Sarıhan ve ekibi, yoğun bir tedavi sürecine başladı. İkizlerin ateşi zaman zaman 39.5 dereceye çıktı. Bunun üzerine, geçen perşembe gecesi ikizler solunum cihazına bağlandı. Ne var ki, bütün bu çabalar kafi gelmedi ve Merve ile Hatice, cumartesi günü hayata veda etti. Merve ve Hatice'nin yapışık bedenleri, Karaçam köyünde aynı mezara defnedildi.


DOÇ. DR. HALUK SARUHAN


Baba rant peşindeydi

Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Haluk Sarıhan, bebeklerin ölümünden baba Mehmet Kuvvetli'nin sorumlu olduğunu söyledi. Yaptıkları tüm uyarılara rağmen, bebeklerin hastaneden alınarak hijyenik olmayan koşullarda 13 gün tutulduğunu kaydeden Doç. Sarıhan, ‘‘Baba rant peşindeydi. Çocukların üzerinden para kazanmak istiyordu. Bir ara RTL televizyonunun kendileriyle anlaşma yaptığını, ancak televizyonun çekim yaptıktan sonra parasını ödemediğini söyledi. Bir çok defa da bana gelerek, bebekleri başka hastanelerin istediğini ve bunun için büyük paralar teklif ettiklerini ileri sürdü. Baba çok garip bir insan. Çocuklarının hastanede kalmasından rahatsız olduğunu söylemesi de çok çelişkili. Amacı ikizlerin üzerinden büyük paralar kazanmak. Üzüntüsü falan yalan’’ dedi.

Bebekler zatürree mikrobu kaptığı için yapılacak fazla bir şey kalmadığını kaydeden Doç. Sarıhan, ‘‘Bizim bu konuda yapacağımız fazla bir şey yoktu. Çünkü aile istediğinde, kanunen çocukları vermek zorundayız. Şu anda çok üzüntülüyüz. Kendi evlatlarımı kaybetmiş gibiyim. Merve ile Hatice'yi haftada bir kez kendi ellerimizle yıkıyorduk. Baba bundan sonra vicdan azabı duyacak mı merak ediyorum’’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!