Babalık testinde negatif yüzde 25

Güncelleme Tarihi:

Babalık testinde negatif yüzde 25
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2006 18:07

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ‘babalık testi’ yaptırmak üzere baş vuranların sayısı ikiye katladı. 413 YTL’ye yapılan ve 2-3 gün içinde sonuçlanan testlerde, başvuran her dört kişiden birisi, çocuğunun başkasından olduğunu öğrendi.

Haberin Devamı

AÜ Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanlığı’na babalık testi için özel olarak başvuran erkeklerin oranı bu yıl yüzde 80 arttı. Test yaptıran erkeklerin yüzde 25’i, çocuğunun başkasından olduğunu öğrendi. Çocuğunun gerçek babası olup- olmadığından şüphe duyan babalar, babasının ‘öz’ olup- olmadığını merak edenler, kardeşleri öz mü, üvey mi diye kuşkulananlar, DNA testi yaptırıyor. Kişi başı 413 YTL’ye yapılan babalık testinin sonucu ise 2-3 gün içinde gizli olarak teslim ediliyor.

Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Adli Biyoloji Uzmanı Ayşim Tuğ, babalık testlerinde çok ilginç olaylarla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Fiziksel özellikleri, hatta davranışları ve huyları kendisine benzemediği için ‘Bu çocuk benden olmayabilir’ şüphesiyle gelenler var. Ancak, bu çok ciddi bir şüphe. İnsanın bir kez aklına düştükten sonra hem kendisi, hem de aile bireyleri için huzur bozucu süreç başlıyor. Gerçeğin bir şekilde açığa çıkması gerekiyor. Çünkü kişi, bu şüphenin getirdiği gerginlikle eşine kötü davranabiliyor, çocuklarından uzaklaşabiliyor. Bir kez bu şüpheye katılanlar mutlaka test yaptırmanın yolunu arıyorlar.”

Haberin Devamı

Tuğ, kendilerine gelen en ilginç vakalardan birini ise şöyle anlattı: “Babalık testi yapmaya başladığımız günlerde ilk vakalarımızdan birisi, çocuğunun kendisine fiziksel olarak hiç benzemediğini anlatırken çok ilginç tanımlamalar kullandı. Bu kişi, bize çocuğuyla birlikte gelerek, ‘Ben tipik yurdum insanıyım, ama çocuğum casper gibi. Bu çocuk benden mi merak ediyorum’ diyerek test yaptırmıştı. Ancak, çocuğun kendisine ait olduğu ortaya çıktı.”

Ayşim Tuğ, Baba ölmüş ise, babanın yakın akrabalarından alınan örneklerle de DNA testinin yapılabildiğini anlatırken, babanın olmadığı durumlarda kuzen, dede veya erkek çocuk gibi baba tarafından bir erkek akrabadan babalık testi yapıldığını bildirdi.

Dünyanın gelişmiş ülkelerinde yapılan bütün adli DNA analizlerini gerçekleştirdiklerini belirten Ayşim Tuğ, şöyle devam etti: “Kimlik tespitinin yanı sıra, büyük felaketlerde ölenlerin kimliklendirilmesi, babalık testleri ve mahkemeler tarafından gönderilen beden incelemelerinin hepsini kepek, saç, kan, ter gibi şeylerin uygun şekilde alınması halinde yapıyoruz.”

Haberin Devamı

DNA analizlerinin suç olaylarının aydınlatılmasında, suçlunun ortaya çıkartılmasında en önemli kaynak olarak değerlendirildiğini belirten Tuğ,  masumiyetin ispatlanmasının, suçlunun bulunması kadar önemli olduğunu açıkladı. Tuğ, “Gerçekte suçu işlemeyen ancak, işlemediği suçtan hüküm giyen kişiler de var. Onların masumiyetlerinin ispatlanmasında da DNA analizi çok önemli” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!