Babacan: elektrik ve doğalgaza bu yıl zam yok

Güncelleme Tarihi:

Babacan: elektrik ve doğalgaza bu yıl zam yok
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2007 14:36

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, işçiye zam, çiftçiye destek tutarının artırılması, turizm ve gıdada KDV indirimi, belediye borçlarının yapılandırılması gibi düzenlemelerin seçim yatırımı olmadığını savunarak, “İlk defa bütçede öngörülmeyen bir harcama yapmıyoruz ki. Bütçe hedefine uygun yerde bağlarsın” dedi.

Haberin Devamı

 Babacan, dünya petrol fiyatlarında olağanüstü bir artış olmadığı sürece yıl sonuna kadar elektrik ve doğalgaza zam yapmayacaklarını açıkladı.

Bakan Babacan, istihdamın arttırılması yönünde Dünya Bankası ile geçen hafta imzalanan anlaşma kapsamında çeşitli projeler için 6 milyar dolarlık bir kredinin aktarılacağını bildirdi.

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan 2007 yılı makroekonomik gelişmeleri ve Dünya Bankası ile yürütülmekte olan Rekabet ve İstihdam Amaçlı Kalkınma Politikası Çalışmaları kapsamındaki yapısal reformlara ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Bakan Babacan, GSMH’nin yüzde 6.7, GSYH’nin de yüzde 6.8 büyüdüğünü belirterek, “Beklenin üzerinde bir büyüme var. Büyümede ilerleme sürüyor” dedi. İnşaat sektöründeki yüzde 16.2’lik büyümenin dikkat çekici olduğunu kaydeden Bakan Babacan, net dış talebin artan oranlarda büyümeye katkıda bulunduğunu kaydederek, “Türkiye 21 çeyrektir arka arkaya büyüyerek rekora imza atıyor.

Haberin Devamı

Daha önce böyle büyüme olmamıştı. Büyüme saman alevi gibi olamamalı, sürdürülebilir olması önemli” dedi. Geçici büyümeyi sağlamak için bir çok enstrüman bulunduğunu anlatan Babacan, “Popülist yaklaşımlarla yapılan Türkiye’yi bir krizden başkasına savurdu” yorumunu yaptı.

Büyümenin özel sektör yatırımlarına odaklandığını kaydeden Bakan Babacan, “Kamu sektörünün büyümeye katkısı hemen hemen sıfır. Kamuya daha fazla para aktararak büyüme taraftarı değiliz. Büyüme özel sektör yatırımlarına odaklanmalı. Türkiye kötülüğe uğrarsa kendi kendinden gelecektir” dedi.



İHRACAT İTHALATI SOLLADI



Bakan Babacan, ihracat artış hızının ithalat artış hızını geçtiğini kaydederek, bunun olumlu sonucunun cari açıkta görüldüğünü ifade etti. Son 5 aydır cari açıktaki artış trendinin durduğunu anlatan Babacan, “Küçük de olsa gerileme başladı. 2007’de duraklama, gerileme yaşanacağını söylemiştim. Cari açığın finansmanı çok önemli. Artan oranda iki finansman kalemi ile ifade ediliyor. Sermaye transferi ve uzun vadeli krediler. İki rakam da cari açığı finanse ediyor. Bugün Türkiye’nin toplam rezervi 100 milyar doların üzerinde seyrediyor” diye konuştu.



ÜCRETLİ İŞÇİ SAYISI ARTIYOR



Ekonomi Bakanı Babacan, 2002 yılında 13 milyonun üzerindeki istihdama karşın 2007 yılının ilk çeyreğinde bu rakamın 16 milyonu geçtiğini kaydetti. Babacan, 2002 yılında hizmetler sektöründe istihdam oranının yüzde 44.7 olduğunu anımsatarak, bu yılın ilk çeyreğinde bu oranın yüzde 50’ye çıktığını söyledi. Ücretsiz aile işçisinden ücretliye geçiş olduğunu anlatan Bakan Babacan,”2002 yılında ücretsiz işçilerin oranı yüzde 19.5 iken bu yılın ilk çeyreğinde bu oran yüzde 12.9’a geriledi. Gelişmiş ülkeler bu konuyu yakından takip ediyor. İstihdamın kalitesi açısından önemli” değerlendirmesini yaptı.



ENFLASYON BEKLENTİSİ OLUMLU SEYREDİYOR



Orta vadeli enflasyon hedefinin yüzde 4 olduğunu anımsatan Bakan Babacan, “Beklentilerin olumlu seyrettiğini düşünüyoruz. İş dünyası ve halkımız enflasyonun düştüğüne, iki rakama dönmeyeceğine inanıyor. Nisan ayında geri dönüş trendi gördük. Mayısta daha büyük gerileme görüldü. Ekonomik göstergeler içinde en çok üzerinde durduğumuz konu enflasyon” diye konuştu. Enflasyon belirsizlik aralığının daralması durumunda tek haneyi göreceğini kaydeden Bakan Babacan, seçim beyannamesinde enflasyonun tek haneye düşeceği vaadine yer verildiğini ve bunu da gerçekleştirdiklerini söyledi.



“GÜVENİN KALKMASI TEHLİKELİ”



Türkiye’nin uluslararası sermayeyi cezbetmede ilerleme kaydettiğini anlatan Bakan Babacan, geçen yıl 32 milyar dolar cari açık verildiğini anımsattı. Güven unsurunun kalkmasının tehlikeli sonuçları beraberinde getireceğini ifade eden Babacan, “Türk demokrasisi yoluna devam edecek. Son aylarda yaşanan olaylar karşısında ekonomide çalkalanma yaşanmıyorsa bu güvenin sonucu. Bunu kaldırırsanız, zorlukları yaşamaya başlarsınız” uyarısında bulundu.



“YABANCI SERMAYE GİRİŞİ ÖNEMLİ”



Bakan Babacan, geçen yıl 20 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi olduğunu bu yılın ilk dört ayında da bu tutarın 10 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. Bakan Babacan, sermaye girişinin önemine dikkat çekerek, şöyle konuştu:

”AB’ye giriş sürecindeki bir ülke olan Türkiye’nin kırk yıllık emeğinin heba olmasına izin vermeyeceğiz. Kıbrıs sorunu inşallah bir gün ortadan kalkarsa, fasılların da ortadan kalkacağı dönemlere geleceğiz.”



DÜNYA BANKASI’NDAN 6 MİLYAR DOLARLIK KREDİ



Dünya Bankası ile geçtiğimiz hafta varılan anlaşma sonucu 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere üç ayrı programla yapısal reformların başladığını anımsattı. Bakan Babacan bu kapsamda 3.5 milyar dolarlık kredi paketi başlatıldığını kaydederek, bunlar arasında enerji, doğalgaz, KOBİ’ler gibi birçok alanda projelerin bulunduğunu anımsattı. Dünya Bankası ile istihdam ve rekabet politikalarına ilişkin imzalanan anlaşma kapsamında 6 milyar dolarlık kredinin söz konusu olduğunu kaydeden Bakan Babacan, “Burada para değil, bu kredinin kullanılması önemli. Projeler önemli” dedi. Bakan Babacan, kalkınma planı yapısal reform ekseninde; istihdamın ve rekabet gücünün artırılması, beşeri gelişme ve sosyal dayanışmanın güçlendirilmesi, bölgesel gelişmenin sağlanması, kamu hizmetlerinde kalite ve etkinliğin arttırılmasının öngörüldüğünü anımsattı.



MALİ DİSİPLİNDE SAPMA YOK



Bakan Babacan, toplantının ardından seçim süreci, siyasi gelişmelerin ekonomiye yansımalarına ilişkin soruları yanıtladı. Babacan, işçilere beklenenin üzerinde zam, KDV indirimleri, çiftçiye destek, belediye borçlarının ötelenmesi mali disipline etkisine ilişkin soruya şöyle yanıt verdi;

“Seçim geliyor. Bütçenin hali ne olacak? Yılda 2-3 defa bütçe ile ilgili gelişmeler gözden geçiriliyor. Yılbaşında öngörülenden farklı bir durum varsa telefi edilecek adımlar atılıyor. Nisan ayında GSMH’nin yüzde 0.6’sı kadar tedbir aldık. Bütçe bir tahmin çalışmasıdır. Yıl sonunda beklenenden farklı bir gelişmede olabilir. En son nisan ayında gerekli tedbirleri aldık.”

Bakan Babacan, yapısal reform programının temel dokümanlarının Acil Eylem Planı, Kalkınma Planı (2007-2013), Orta Vadeli Program (2008-2010), Katılım Öncesi Ekonomik Program (2007-2009), AB Müktesebatına Uyum Programı (2007-2013) olduğunu bildirdi.



“BELEDİYELERE DESTEĞİN SEÇİMLE İLGİSİ YOK”



Bakan Babacan, belediye borçlarının yeniden yapılandırılmasının seçimlerle ilgisi bulunmadığını savunarak, şunları söyledi:

“Seçim yılı olmasa da bu kesintileri yapacaktık. Belediyelerin yatırıma ihtiyacı olduğu dönemlerde, geçen yıl da yaptık. Tekstil, gıda, turizmde KDV indirimlerine gelince bunların hepsini seçimden 3 ay önce de yapabilirdik. Ancak öyle yapmadık. Turizmde vergi indirimi vatandaşa yansımayacaktır. Biz bunu geçen yıl terör, kuş gribi, kur baskısı gibi nedenlerle zarar gören turizm sektörüne destek vermek amacıyla yaptık.”



“ELEKTRİK VE DOĞALGAZA BU YIL ZAM YOK”



Elektrik ve doğalgazda bu yılın sonuna kadar zam öngörülmediğinin altını çizen Babacan, “Dünyada olağanüstü gelişmeler olmadığı sürece, petrol fiyatlarının artması gibi elektrik ve doğalgaz fiyatlarını artırmama kararı aldık. Yüzde 0.6’lık tedbir paketi bunu da kapsıyor” açıklamasını yaptı.



"1 YTL’YE MAZOT" DİYENLERİ ELEŞTİRDİ



Bakan Babacan, “çiftçiye 1 YTL’ye mazot” vaatlerine ilişkin olarak, 2002’de enerji ithalatına 9 milyar dolar öderken bugün bu tutar 29 milyar dolara çıktığını anımsattı. Bakan Babacan, bu vaadi “Böyle bir zihniyet bakanlıkta kış günü paltoyla oturan zihniyettik. Nüfus kağıdına ekmek karnesi yazan zihniyettir. Faiz dışı fazlayı artırıp harcama yapmak isteyen zihniyettir. Faiz dışı fazlayı bir puan çekmek bütçe açığını artırmaktır. Merkez Bankası’na para bas demektir. Kimseyi aldatmasınlar” sözleriyle eleştirdi.



İŞÇİ ZAMMI ÖNGÖRÜLEN TUTAR



Bakan Babacan, kamu işçisine yapılan zammın yüzde 10 olduğunu kaydederek, “Daha önceki zam enflasyon oranında olmuştu. Seyyanen uygulama ile kamu işçilerini belli bir seviyeye çektik. Artış sınırlı oldu. Çiftçiye destek de yüzde 13 artacak. Doğru enflasyon üzerinde. Seçim geliyor diye değil, seçim olmasa da bunlar yapılacaktı. İlk defa bütçede öngörülmeyen bir harcama yapmıyoruz ki. Bütçe hedefine uygun yerde bağlarsın” diye konuştu.



BELEDİYE HARCAMALARI ŞEFFAF



Bir basın mensubunun, Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün belediye harcamalarını toplam olarak vermesine karşın, kalemlerin yer almadığına yönelik anımsatması üzerine, Bakan Babacan, belediye harcamalarının şeffaflaşmaya başladığını söyledi. Babacan, şöyle devam etti:

”Yasal çerçevesi olduktan sonra harcama yaparsınız. Sosyal demokratlar adım atmadıysa bizim belediyelerin yapması sorun olmamalı. Belediyelerimiz dürüst bir şekilde harcama yapıyorsa suçlanmaz. Sosyal demokratlar Cumhurbaşkanını halk seçsin diyor. Sonra da güvenmiyorlar. Elin adamına bunu yutturamazsınız.”



TÜRKİYE’NİN BORSADA KAYBI YÜZDE 12



Babacan, Türkiye borsasının dünyadaki olumlu rüzgarı almaması nedeniyle 25 ülke ortalamasının 12 puan gerisinde kaldığını söyledi. Bakan Babacan, “Borsamız 46 bin 861 puandayken 25 ülkenin ortalama borsa endeksi 975’i gösteriyordu. Ancak 25-29 Haziran'da İMKB yüzde 2 düşerken 25 ülkenin ortalaması ise yüzde 10 artış gösterdi” yorumunu yaptı

2.7.2007





14:25 02/07/2007

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!