Baba ocağı

Güncelleme Tarihi:

Baba ocağı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2009 00:23

HÜRRİYET, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin Makedonya’nın Arnavutluk sınırına yakın Jupa İlçesi Kocacık Köyü’ndeki restorasyon çalışmaları süren evini ziyaret etti. Hali hazırda girişi yenilenmiş geri kalanı temel halinde olan evin, 650 bin Euro harcamayla iki yılda tamamlanması planlanıyor.

Aynen yapılıyor

Restorasyonu Makedonya Hükümeti aracılığıyla Ulusal Restorasyon Merkezi üstlenmiş durumda. Proje iki aşamadan oluşuyor. İlkinde Atatürk’ün aslında büyükbabasına ait olan ev, gerçeğine uygun bir şekilde inşa edilecek. Kalıntı temeller üzerine şekli değiştirilmeden yeni duvarlar örülecek, iç mekanlar aynen eski halini alacak. Evin iç bölümü, 18 ve 19’uncu yüzyıla ait antika ev eşyalarıyla tasarlanacak. Evle birlikte, bir de Atatürk müzesi açılacak, hayatı ve Makedonya ile bağlantılarını anlatacak.

Eleni’nin mektubu

Sergilenecek tarihi belgeler arasında Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk aşkı Yunanlı tüccar bir ailenin kızı Eleni’ye yazdığı son aşk mektubu da yer alacak. Restorasyonla birlikte merkezden kilometrelerce uzak dağlık bir köy olan Kocacık’ın bir turizm cazibe merkezi olması planlanıyor.

Üsküp’e 180 km.

Başkent Üsküp’ün yaklaşık 180 km. güneyinde Arnavutluk sınırına yakın bölgede yer alan köye ulaşmak 6 saatimizi aldı. Havanın yağışlı olması nedeniyle mıcır taşlı stabilize yol patikaya dönüşmüştü. Köyün bağlı bulunduğu Jupa’da genelde Türkler yaşıyor. Makedonya’daki Türk Demokrat Parti’nin çıkardığı tek belediye başkanı Mazlum Hasan da Kocacık Köyü’nden. Halkın temel uğraşı ise tarım ve hayvancılık. Bölgede halen 300 yıl öncesinin kil ve söğüt ağıcı dallarından inşa edilmiş Yörük Türkleri’nin evlerini görmek mümkün.

Anadolu’dan gelmişlerdi

OSMANLI’nın ilk dönemlerinden itibaren Rumeli’nin Türkleştirilmesi için Müslüman Oğuz Türkleri, Balkanlara yollanmıştı. Atatürk’ün ataları da Konya ve Aydın bölgesinden Makedonya’nın Manastır Vilayeti’ne ait, Derbe-i Bala Sancağı’na bağlı Kocacık Nahiyesi’ne yerleşmişti. Atatürk, Hafız Ahmet Efendi’nin torunuydu. Büyükbabası Kocacık Nahiyesi’nde ilkokul öğretmenliği yapmış, babası da burada dünyaya gelmişti. Babası Ali Rıza Efendi, daha sonra Selanik’e yerleşmiş, Aydın’dan göç etmiş bir ailenin kızı olan Zübeyde Hanım ile evlenmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!