Azra'nın tacı AB'ye mesaj

Güncelleme Tarihi:

Azranın tacı ABye mesaj
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2002 01:52

Londra'da 2002 Dünya Güzellik Kraliçesi seçilen Azra Akın, tüm dünyada medyanın büyük ilgisini çekti. İtalyan devlet televizyonu RAI, ‘‘Türk güzeline takılan taç, AB'ye mesaj niteliği taşıyor’’ yorumunda bulunurken İngiliz gazeteleri ‘‘Kraliçelik Azra'nın hakkıydı’’ diye yazdılar. Azra Akın, yarışma sonrası arkadaşımız Ayşegül Ekinci'ye ‘‘Hürriyet'in hediye ettiği baklavalar bana şans getirdi’’ dedi.

Londra'da yapılan 2002 Dünya Güzellik Yarışması'nda dünyanın en güzel kızı seçilen Türkiye Güzeli Azra Akın, yarışma sonrasında arkadaşımız Ayşegül Ekinci'nin boynuna sarılarak ‘‘Baklavalarınız şans getirdi. Çok mutlu ve heyecanlıyım. Bu birincilik Türkiye için de önemli bir olay. Dünya kadınını en iyi şekilde temsil edeceğim’’ dedi.

Azra, dünya güzellik kraliçeliğinin doğum günü için en büyük hediye olduğunu belirterek ‘‘8 Aralık benim doğum günüm. 7 Aralık’ta dünya güzeli seçildim. İnanılır gibi değil. Çok mutluyum. Birinciliği beklemiyordum’’ dedi.

Yarışma boyunca mütevazı tavırları, sürekli gülümseyen yüzü ve zarif hareketleriyle dikkat çeken Türkiye Güzeli Azra Akın, 92 güzeli geride bırakıp dünya güzeli seçilirken 100 bin sterlinlik ödülü de almaya hak kazandı. Azra Akın, yalnız güzelliğiyle değil, kültürü ve İngilizceye olan hákimiyetiyle de dikkat çekti.

TASARIM ÖDÜLÜ DE BİZİM

7 Aralık’ta Nijerya'da yapılması beklenen, ama ülkede yaşanan kanlı olaylar yüzünden son anda Londra'ya alınan 2002 Dünya Güzellik Yarışması, Türkiye'ye tasarım dalında da ödül getirdi. Londra'nın Hornsey bölgesindeki ‘‘Aleksandra Palace’’ sergi merkezinde düzenlenen 2002 Dünya Güzellik Yarışması'nda Türk Güzeli Akın, Cemil İpekçi'nin hazırladığı Türk motifleriyle işlenmiş kırmızı tuvaleti ve aynı desenli çizmeleriyle sahneye çıkarak göz kamaştırdı. Akın, yarışmanın bu bölümünde ‘‘en güzel kostüm’’ ödülünü kazandı. Ünlü modacı Cemil İpekçi de ‘‘en iyi kostüm tasarımcısı’’ seçildi.

HEYECANINI YENDİ

Yarışmanın ilk 10 finalistinin belirlendiği ana geldiğinde nefesler tutuldu. İlk 10 güzel, Avustralya, Çin, Kolombiya, Nijerya, Norveç, Peru, Filipinler, ABD, Venezüella ve Türkiye olarak belirlendi. Azra Akın'ın yarışmanın ikinci bölümünde daha sakin olduğu gözlendi. Flüt çalan, dört dil bilen, özel zevkleri arasında bale ve göbek dansı olan 20 yaşındaki Türk güzeli, kendisine yöneltilen ‘‘Hayatınızın en önemli ve anlamlı olayı nedir?’’ sorusuna verdiği cevapla jüri üyeleri ve salonu dolduran izleyicilerden tam puan aldı. Sıra, kazananlara gelince salona tam bir sessizlik hákim oldu. Sunucu ilk olarak Dünya Üçüncüsü Perulu güzeli, ikinci olarak Kolombiyalı güzeli çağırdı. ‘‘Miss World’’ olarak Türkiye Güzeli Azra Akın anons edildiğinde salonda çığlıklar koptu. Bütün salon Türkiye'nin sevincine ortak oldu.

Azra, tacını 2001'de Dünya Güzeli seçilen Nijeryalı Agbani Darego'dan aldı.

2 Türk dünyayı sarstı

İTALYAN basını, Dünya Güzellik Kraliçesi seçilen Azra Akın ve Lazio'ya iki gol atan Interli Emre Belezoğlu ile Türkiye'nin AB kapılarını şimdi daha da zorladığı yorumunda bulundu.

İtalyan Devlet Televizyonu RAI'nin Londra temsilcisi, Aleksandra Palace'dan yaptığı canlı yayında Azra Akın'ın kazanmasının bir rastlantı olmadığını ifade etti. İslam’ın modern, toleranslı ve laik yüzünü temsil eden Türk güzelinin bunun yanında AB'ye girmek isteyen bir ülkenin imajını yansıttığını belirterek ‘‘İslam’ın hoşgörüsünün ardında yatan bu güzel manken kıza giydirilen taç, Avrupa'ya bir mesaj niteliğini taşıyor’’ yorumunu yaptı.

Azra Akın'ın muhteşem güzelliğiyle kraliçeliği hak ettiğini belirtirken Corriere della Sera gazetesi ‘‘Her dine saygısı olan Müslüman bir ülkenin güzel Türk kızı taç giydi’’ başlığını attı. Diğer İtalyan gazeteleri de hem Azra Akın'dan, hem de lider Lazio'ya 2 gol atan Emre Belezoğlu'ndan övgüyle söz ederek ‘‘Kopenhag öncesi, dünya iki Türk’ü konuşuyor’’ yorumunda bulundular.

Türkiye'nin gururu oldu

Miss World Türkiye organizatörü Özcan Sandıkçıoğlu, şunları söyledi: ‘‘Bu, 2002'nin olayıdır. Türkiye için çok önemli bir olaydır. 12 Aralık Kopenhag'da AB üyeliği için çalışan Türkiye için bundan iyi tanıtım olamaz. Türkiye sadece güzel kızlarıyla değil, kültürü ve dünyasıyla Avrupa'nın bir parçasıdır. Bunu mutlaka belirtmeliyiz. Biz artık üzerimizdeki örtüyü atıp sahip olduğumuz değerlerimizi yalnız Avrupa'ya değil bütün dünyaya anlatmalıyız. Hepimiz çok sevinçliyiz. Yalnız Azra'nın ailesi değil, bütün ülke onunla gururlanmalı.’’

Başbakan Gül telefonla arayıp Azra’yı kutladı

Başbakan Abdullah Gül, Dünya Güzeli olan Azra Akın'ı telefonla arayarak kutladı. Bu başarının kendisine olduğu kadar bütün Türkiye'ye gurur ve mutluluk verdiğini ifade eden Gül, Türkiye'ye döndüğünde Başbakanlığa gelmesi için kraliçeye davette bulundu.

İngiliz basınına göre kraliçelik hakkıydı

Azra Akın'ın Dünya Güzeli seçilmesi İngiliz basınında geniş yer buldu. The Observer Gazetesi, Azra'nın başarısını ‘‘Türkiye Avrupa'da’’ diye yorumladı. Akın'ın birinci olduğu yarışmanın politik ve dini pek çok tartışmanın sonucunda yapılabildiğini belirten gazete ‘‘Akın 92 yarışmacının arasından sıyrıldı’’ dedi. Gazete, Akın ile ilgili haberin son satırında, bir başka sayfada Türkiye'ye ilişkin yer alan bir haberin başlığını kullanarak Azra Akın'ın başarısını ‘‘Türkiye Avrupa'da’’ diye yorumladı.

TÜRK GÜZELİN HAKKI

Sunday Telegraph Gazetesi, sıkıntılı bir sürecin ardından güçlükle yapılabilen yarışmayı Azra Akın'ın kazandığını belirterek ‘‘Türkiye güzeli, dünyanın en güzel kadını olarak anılmayı hak etti’ ifadesini kullandı. Nijerya'daki olaylardan başlayarak yarışma sürecini anlatan gazete, 92 yarışmacıyı geride bırakan Azra Akın'ın elinde Türk bayrağıyla kameralara gülümserken çekilmiş fotoğrafına yer verdi.

AZRA FAVORİYDİ

The Independent gazetesi ise yarışmaya katılan güzellerin gülümserken çekilmiş fotoğraflarına yer verdi ve Azra Akın'ın çok sayıda kişinin favorisi olduğunu belirtti. Bunu salondaki pek çok izleyiciden duymanın mümkün olduğunu ifade eden gazete ‘‘Azra podyumda yürürken ‘İşte şampiyon bu' diyen izleyici yarışmanın sonucunu doğru tahmin etmişti’’ diye yazdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!