Azrail inadı

Güncelleme Tarihi:

Azrail inadı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2006 00:00

32 kişiyle Iğdır'dan Hatay'a giden otobüs, Bitlis-Siirt arasında kara saplandı. Kadın ve çocuklar koltuklarında otururken, erkek yolcular otobüsü kardan kurtarmaya çalıştı. Bu sırada üzerlerine çığ düştü. Bitlis Deresi'ne yuvarlanan otobüste sıkışan yaralılardan bazıları eksi 12 derece soğukta donarak öldü.

BİTLİS’te yolcu otobüsünün üzerine çığ düşmesi sonucu 8 kişi öldü, 15 kişi de yaralandı. Otobüs önce kara saplandı ve Bitlis Deresi'ne uçmaktan kurtuldu. Ancak, ardından gelen çığ otobüsü dereye yuvarladı. Otobüsün içindeki bazı yaralılar, sıkıştıkları için çıkartılamadı. Dere yatağında saatlerce kurtarma ekiplerini bekleyen yolculardan ölenlerden çoğu, eksi 12 derecede donarak yaşamlarını yitirdi. Kazadan sağ kurtulan yolcular, "Otobüs kara saplandı. Yaklaşık 1 saat otobüsü kurtarmaya çalıştık. Bu sırada büyük gürültüyle gelen çığ, otobüsü dereye yuvarladı. Otobüste tam bir can pazarı yaşandı" dedi. Kurtarma ekipleri olay yerine saatler sonra ulaşabildi. Çığın, otobüsün motor görültüsünden düşmüş olabileceği belirtildi.

GECE YARISI
/images/100/0x0/55ea8009f018fbb8f88405f1


Iğdır’dan 30 yolcu, bir şöför ve bir muavin toplam 32 kişiyle Hatay’a giden ’Öz Diyarbakır’ firmasına ait 21 DS 675 plakalı otobüs, Bitlis ile Siirt’in Baykan İlçesi karayolunun 17. kilometresinde dün gece yarısı kara saplandı. Kar kalınlığının 1 metreyi aştığı Şeytan Deresi adlı bölgede kalan otobüsün sürücüsü Ahmet Tokdemir ve muavini ile araçta bulunan erkek yolcular kendi imkanlarıyla kurtarmak için çalışmalara başladı. Saat 02.00 sıralarında kadın ve çocukların otobüsün içinde bulunduğu sırada yaklaşık 60 metre yükseklikten büyük gürültüyle gelen çığ, otobüsü sürükleyerek 20 metre yükseklikten Bitlis Deresi’ne yuvarladı.

Dereye uçan yolcu otobüsünde can pazara yaşandı. Sıfırın altında 12 derece soğuk ve yüksekliği 1 metreyi aşan karda yolcuların bir bölümü, kendi çabalarıyla kara saplanan otobüsten çıkmayı başardı. Kurtulan yolcular bu kez otobüsün içinde kalan kadın ve çocukları kurtarmaya çalışırken büyük zorluk çekti. Yolculardan bir bölümü otobüs içinden çıkarılırken, yan yatan aracın içinde sıkışanlar çıkarılamadı.

ÖLÜ VE YARALILAR
/images/100/0x0/55ea8009f018fbb8f88405f3


Bitlis Vali Yardımcısı Mehmet Türköz, kazanın kendilerine saat 03.30 sıralarında bildirildiğini söyledi. Kazanın duyulmasının ardından bölgeye kurtarma ekiplerini sevk ettiklerini belirten Türköz, "Yaralıları alıp hastaneye götürdük. Bölgede cep telefonları çekmediği için otobüs sürücüsü yürüyerek bir tesise giderek kazayı bildirmiş" dedi.

Otobüste 8 kişinin öldüğü, 15 kişinin de yaralandığı açıklandı. Ölenler şöyle: Erkan Kılıç (24), Melike Akdağ (50), Azize Çoklu (60), Kemalettin Boran (33), Serpil Batu (20), Mustafa Arslan (37), Mustafa İğricik (22) ve 2 yaşındaki Handan Yıldız.

Kazada yaralanarak Bitlis Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan 15 yaralı da şöyle: Otobüs sürücüsü Ahmet Tokdemir, Kahraman Ak, Zemirhan Söylemez, Reis Pigi, Murat Ataş, Funda Kaplan, Erkan Sarıca, Remziye Yıldız, Hediye Yıldız, Mehmet Yıldız, Mehmet Yıldız, Fikriye Keskin, Azize Demir, Suzan Çoklu ve Şeyhmuz Gökçen.

JANDARMA ISITTI
/images/100/0x0/55ea8009f018fbb8f88405f5

9 kişinin de yara almadan kurtulduğu kazada yaralananlardan hastanede tedavi altına alınan otobüs sürücüsü Ahmet Topdemir, araçta 30 yolcunun bulunduğunu söyledi. Topdemir, yolda çok yoğun kar ve tipi olduğunu belirterek, şöyle dedi: "Kara saplanıp kaldık, kendi çabalarımızla kurtulmaya çalışırken saatlerce uğraştık. Çığ bir anda gelip bizi dereye sürükledi. Otobüsten kendi imkanlarıyla çıkanlar diğer yaralıları kurtarmaya çalıştı. Olay yerine gelen jandarma ekipleri yaralıları ambulanslar gelene kadar araçlara koyup ısıttılar. Jandarma ve daha sonra polis gelmeseydi hepimiz orada donarak ölecektik."

6 km. yürüyüp haber verdi

Cep telefonlarının kapsama alanı dışında olduğu bölgedeki kazadan hafif yaralı kurtulan otobüs sürücüsü Ahmet Tokdemir ile muavini kazaya bildirmek için olay yerine 6 kilometre uzaklıktaki Buzlupınar Tesisleri’ne yürüyerek gidip haber verdi. Tesislerden bilgi verilmesi üzerine bölgeye sevk edilen Karınca Jandarma Karakolu timleri kurtarma çalışmalarına katıldı. Karayolları ve sivil savunma ekiplerine de telsizle bilgi verilip yardım çağrısında bulunuldu. Ancak, karayolunun kapalı olması nedeniyle ekipler bölgeye kazadan 4 saat sonra ulaşabildi.

Annenin çığlığı: Çocuğum boğuldu

Çığ faciasında otobüsten yaralı olarak kurtulan bir yolcu şunları söyledi: "Otobüs kara saplanınca, kadın ve çocuklar aracın içinde kaldı. Biz otobüsü kurtarmaya çalışırken büyük bir gürültüyle üzerimize çığ düştü. Tonlarca kar otobüsü önüne katıp dereye uçurdu. Gece karanlığında çığlıklar duyuldu. Bir kadın çocuğunun boğulduğunu söyleyip ağlıyordu. Bazı yaralılara ulaşamadık. Onlar otobüsün içinde donarak öldü."

Çığ düşen evlerden sağ çıktılar

BİTLİS'
in Güroymak İlçesi'ne bağlı Tahtalı Köyü'nde Kamuran Güneş’e ait eve, önceki gece büyük gürültüyle dağdan kopan çığ düştü. Çığ altındaki evde bulunan anne Hatice Güneş, çocukları Yılmaz, Türkan ve Hazal’ın imdadına köylüler yetişti. Hafif yaralı olan anneyle çocukları Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Tatvan İlçesi'ne bağlı Yassıca Köyü'nde de Abdulbaki Atalmış'a ait iki katlı ev çığ altında kaldı. Abdulbaki, Emriye, Ferhat, Ahmet ve Amet Atalmış, köylülerin üç saatlik çalışması sonucu kurtarıldılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!