Azınlığa yeşil ışık

Güncelleme Tarihi:

Azınlığa yeşil ışık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ecevit'in azınlık hükümeti formülüne Cumhurbaşkanı Demirel'den destek geldi. Demirel, ‘‘Aranan güvenoyudur. Güvenoyu alırsa, hükümet hükümettir’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit'in ortaya attığı azınlık hükümeti modeline yeşil ışık yaktı. Demirel, 55. Hükümet'in de bir azınlık hükümeti olduğunu anımsatarak, ‘‘Tek partisi, çok partisi yok. Güvenoyu aldığı zaman hükümet hükümettir’’ dedi.

Demirel, dün çeşitli açılışlar yapmak için geldiği Gaziantep'te, gazetecilerin hükümet krizine ilişkin sorularını yanıtladı. Konuşurken, sık sık Anayasa'nın maddelerini anımsatan Demirel, ‘‘Azınlık formülünü nasıl değerlendiriyorsunuz?’’ sorusuna, şu karşılığı verdi:

‘‘Azınlık Hükümeti'nin arkasında güvenoyu alacak kadar oyu yoktur. Başka bir yerden destek alır. Güvenoyu almış olur. Burada aranan güvenoyudur. Güvenoyu alırsa, isterse 10 kişilik bir partiden olsun, isterse 150 kişilik bir partiden olsun, aynı şeydir. İsterse 5 parti biraraya gelsin, ama 10 tane oyu noksansa o yine azınlık hükümetidir’’.

Cumhurbaşkanı, bir başka gazetecinin, ‘‘Siz çok rahatsınız. Liderler rahat değil’’ sözleri üzerine de, ‘‘Size mi öyle geliyor? Adamların günahını almayın. Belki onlar da rahattır’’ yanıtını verdi.

DURUN BAKALIM

Demirel, gazetecilerin, ‘‘Liderleri toplamayı düşünüyor musunuz?’’ sorusuna da, ‘‘Durun bakalım kardeşim. Durun bakalım kadar güzel kelime var mı?’’ yanıtını verdi. Cumhurbaşkanı, Anayasa'nın öngördüğü 45 günlük sürenin henüz 15 gününü dolduğunu da belirterek, ‘‘Daha 30 gün var’’ dedi. Demirel, ‘‘Sayın Ecevit, azınlık hükümeti formülünden umutsuz. Görevi iade edecek mi?’’ sorusuna ise ‘‘Ben hiç ihtimal üzerine iş yapmam. Böyle zamanlarda her saat başı şartlar değişir’’ yanıtını verdi.

KRİZ DEĞİL, SORUN VAR

Türkiye'de hükümet krizi değil, hükümet sorunu bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı, ‘‘45 gün zarfında yeni bir hükümet kurulabilmesi sözkonusudur. Demek ki, daha 30 gün var. 30 gün var demek, krizlik hal falan yok demektir’’ diye konuştu. ‘‘Türkiye'de hükümet yok değil, var’’ diyen Demirel, halkın zihninde bir hükümet boşluğu yaratmanın anlamsız olduğunu vurguladı. 55. Hükümet'in görevine devam ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı, ‘‘Ülkenin hiçbir işi askıda değildir. Kurumlar işin başındadır’’ diye ekledi.

ÇİLLER'İ DERT ETMİYORUM

Demirel, hükümeti kurma görevini Ecevit'e vererek, Anayasa suçu işlemekle suçlayan DYP Lideri Tansu Çiller'in eleştirilerini kendisini kaygılandırmadığını söyledi. Demirel, ‘‘Ben ne laflara maruz kaldım bu zamana kadar. Her şeyi kaygı yapsam dertten çatlardım’’ diye konuştu.

Baba körükledi

Cumhurbaşkanı Demirel, dün Gaziantep'te bir çok açılış yaptı. Gaziantep Üniversitesi'nin bazı binalarını açan, bazılarının da temelini atan Demirel, kampustaki camide cuma namazını kıldıktan sonra, öğrencilerle birlikte öğle yemeği yedi. Rektör Prof.Dr. Hüseyin Filiz, Demirel'e demircilerin kullandığı körük hediye etti. Demirel körüğü alırken, ‘‘Ergenekon'dan böyle çıktık’’ diye espri yaptı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!