Azeri muhalifler ldünya iderlerinden mektupla yardım istedi

Güncelleme Tarihi:

Azeri muhalifler ldünya iderlerinden mektupla yardım istedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2005 12:59

Azerbaycan muhalefetinin önde gelen partilerinden Müsavat’ın başkanı İsa Gamber,Türkiye’nin Kafkaslardaki rolünün pasifleşmesini istemediklerini, Rusya’nın tavrından ise rahatsızlık duyduklarını söyledi.

Haberin Devamı

İsa Gamber, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı George W. Bush, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İngiltere Başbakanı Tony Blair gibi dünya liderlerine gönderdiği mektupta Azerbaycan’da demokrasinin desteklenmesi çağrısında bulundu.

 

Gamber, Azerbaycan halkının hesap veren, yolsuzluğa bulaşmamış bir hükümet ve demokratik seçim talep ettiğini belirterek halkın demokrasi için uluslararası desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi. Azerbaycan’daki mevcut durum nedeniyle bu başvuruyu yaptıklarını kaydeden Gamber, "Yakınlarda yaşanan tarihi tecrübe gösterdi ki, demokratik dünya birliği, özellikle de ABD ve AB ortak hareket ettiği takdirde şer güçler daha çabuk geri çekiliyor" dedi.

 

Haberin Devamı

’BARIŞ VE İSTİKRAR İÇİN ÖZGÜR VE ADİL SEÇİM ŞART’

 

Özgürlük ve demokrasi hareketinin bütün Sovyetler sonrası bölgeyi kapsadığını ve halen Karadeniz’den Hazar’a doğru ilerlediğini yazan İsa Gamber, bölgede barış ve istikrarın sağlanması, sorunların çözümü ve Batılı kurumlara tam entegrasyon yolunun özgür ve adil seçimden geçtiğini de kaydetti.

Azerbaycan’da işbaşında bulunan iktidarın 1993 yılından bu yana bir kez bile özgür ve adil seçim geçirmediğini bildiren Gamber, halen uluslararası kurumlar ve demokratik devletlerin, demokratik seçim düzenlenmesi taleplerini ’kulak ardı etmesinin’ de seçimleri ’sahteleştirmeye’ hazırlanıldığının göstergesi olduğuna işaret etti.

 

Müsavat Partisi Başkanı Gamber, bölgede meydana gelen olaylar karşısında Türkiye’nin pasif tavrını da eleştirerek, Türkiye’nin Azerbaycan’da demokrasi ve özgürlüğün gelişmesini desteklememesinin kendilerini üzdüğünü ifade etti. Azeri muhalif lider, Rusya’nın eski Sovyet cumhuriyetlerine yönelik tavrından ise rahatsızlık duyduklarını vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!