'Ayrılmak Güney'in hakkı'

Güncelleme Tarihi:

Ayrılmak Güneyin hakkı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2011 16:05

Güney Sudan’ın başkenti Juba’ya yaptığı bir ziyaret sırasında konuşan Devlet Başkanı Ömer el Beşir, Kuzey’in birliği tercih ettiğini ancak eğer Güney Sudan ayrılmaya karar verirse buna saygı göstereceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

Beşir bugün yaptığı açıklamalarda ayrılmanın Güney Sudanlıların hakkı olduğunu belirterek, “Kuzey ve Güney arasındaki bağlar çok güçlü. Güneyli kardeşlerimizle iki ayrı devlet bile olsak bu bağları nasıl koruyabileceğimizi konuştuk” dedi.

 

Beşir, 2005 yılında Sudan hükümeti ve güneydeki isyancı Sudan Halk Kurtuluş Hareketi arasında imzalanan Kapsamlı Barış Anlaşması’nı “bütün çıkan sorunlara ve anlaşmanın hedeflerini gerçekleştirememesine rağmen” bir başarı olarak nitelendirdi.

 

Haberin Devamı

Sudan Devlet Başkanı, referandum yapılmasını kabul ettiğini çünkü birliğin “kuvvet kullanarak sağlanamayacağını” belirtti.

 

Güneylilerin Kuzey’den ayrılmaya destek verdiği yönündeki anketler göz önünde bulundurulduğunda, Beşir’in bu açıklamaları Kuzey ve Güney’in devlet başkanı olarak yaptığı son konuşma olabilir.

 

"ANLAŞMALI AYRILIK"

El Cezire’nin Juba muhabiri Lauren Taylor, geçmişte birlik konusunda ısrarcı olan Beşir’in daha ılımlı bir tavır takınmasının beklenen bir durum olduğunu belirtti.

 

İki taraf da dostça bir yaklaşım geliştirmeye hevesli görünüyor. Devlet Başkanı yakın zamanda eğer bölünme gerçekleşirse Güney’i bağımsızlığı için tebrik eden ilk kişi olacağını açıklarken, Güney Sudan hükümeti bakanlardan Beşir’i Juba’ya geldiğinde sokakta karşılamalarını istedi.

 

Taylor taraflardan gelen karşılıklı jestlerin Kuzey ve Güney arasındaki “huzursuz bağımlılığı” ortaya koyduğunu belirtti: Sudan’ın petrol kaynaklarının büyük bir kısmı Güney’de yer alıyor ancak üretim araçlarının çoğu Kuzey’in elinde.

 

Haberin Devamı

Taylor, Beşir’in sözlerinin “anlaşmalı ayrılık için ortam yaratmak” olduğunu belirtti. Beşir ayrıca Güney Sudanlılara Darfur bölgesinde bulunan savaşçılara destek olmamaları çağrısında bulundu. Darfur’daki isyancıların 2003 yılında başlattığı ayaklanma ülkeyi iç savaşa sürüklemişti.

 

Beşir, isyancılarla yapılacak her türlü işbirliğinin bir “ihlal” olduğunu belirtti.

 

El Cezire'de yayımlanan "Bashir: Secession is south's right" başlıklı haberden derlenmiştir.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

 

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!