Ayrılıkçı partiye yasak

Güncelleme Tarihi:

Ayrılıkçı partiye yasak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2009 00:00

AİHM, AB’nin ’terör örgütleri listesi’nde yer alan ETA’nın ’siyasi kanadı’ olarak bilinen Batasuna’nın, İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından yasaklanmasına ilişkin kararını onayladı.

Batasuna, ETA’nın ’terör’ eylemlerini kınamayı reddediyordu. AİHM kararında şiddete arka çıkan, teşvik eden ifadelerin demokrasilerde ’özgürlük’ olamayacağı belirtildi.

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), ayrılıkçı İspanyol Batasuna Partisi’nin İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından yasaklanmasına ilişkin kararını haklı buldu. Bask ayrılıkçı parti Batasuna’nın, 2003’te İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından yasaklanmasına karar verilmiş ve bu karar 2004’te Strasbourg’daki AİHM’e götürülmüştü. AİHM, 2003’te alınan bu yasaklama kararını onayladı.

AİHM önündeki bu dava, Türkiye’de benzer süreç yaşayan DTP’nin kapatılması halinde ’içtihat’ oluşturabilecek bir dava olarak görülüyordu. DTP’nin kapatılmasıyla ilgili dosya, halen Anayasa Mahkemesi’nde ele alınıyor.

AB’nin terör örgütü listesinde

Avrupa Birliği’nin ’terör örgütleri listesi’nde yer alan ETA’nın ’siyasi kanadı’ olarak bilinen Batasuna, ETA’nın ’terör’ eylemlerini kınamayı reddediyordu. İspanya Hükümeti, 1968’den beri ülkede faal olan ve 820 kişinin ölümünden sorumlu olan ETA’nın siyasi kanadı olarak görev yaptığını belirterek, Batasuna’nın yasaklanması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Batasuna 2003’te yasaklandığında halkın yüzde 10’unun oyunu alan bir parti konumundaydı.

Şiddeti teşvik, ifade özgürlüğü olamaz

Batasuna AİHM’e yaptığı başvuruda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin, ’İfade ve düşünce özgürlüğünü’ güvence altına alan 10’uncu maddesinin ihlal edildiğini iddia etti. AİHM verdiği kararda, ’şiddeti teşvik eden’ ifadelerin, 10’uncu madde kapsamında değerlendirilemeyeceğini vurguladı. Kararda, Batasuna Partisi’nde görev yapan siyasetçilerin ’halkı yönlendirme’ gücü olduğunu, şiddete arka çıkan, teşvik eden ifadelerin demokrasilerde ’özgürlük’ olamayacağı belirtildi. AİHM, İspanya Anayasa Mahkemesi’nin kararını haklı buldu.

Son seçimde meclise temsilci gönderemediler

İspanya’da Batasuna’nın kapatılmasından sonra ’benzer partiler’ kurulmuş, ancak onlar da Anayasa Mahkemesi tarafından yasaklanmıştı. Son kurulan parti ise mart ayında yapılan seçimlerde meclise temsilci gönderebilecek kadar oy alamadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!