'Aynı içkiden ben de içtim'

Güncelleme Tarihi:

Aynı içkiden ben de içtim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2011 16:37

Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde bir tur teknesinde 5 Rus rehberin sahte içkiden zehirlenerek ölmesi ardından şirketin Alanya’daki teknesinde ele geçirilen sahte içkiler nedeniyle tutuklanan 4 kişinin tutuklu yargılandığı davayla ilgili görevsizlik kararı veren Alanya 6’ncı Asliye Ceza Mahkemesi, dosyayı ağır ceza mahkemesine gönderdi.

Bodrum’da 27 Mayıs gecesi yaklaşık 120 kişilik grup ile tekneyle denize açılan Rus rehberlerden 30’u, sabaha karşı mide bulantısı, kusma belirtileri sonrası ambulanslarla Bodrum Devlet Hastanesi’ne getirilerek tedaviye alındı. Rehberlerden Maria Shalyapina, Zalyaeva Auilia, Alexandr Zhbckov, Marina Sevelyova ile Victoria Nikolaeva, Antalya, Denizli ve Rusya’daki hastanelerde kurtarılamadı.

Bodrum Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatırken, 3 Haziran’da şirketin Alanya’da bulunan diğer teknesi 4 katlı teknesinde de yapılan aramada, 362 şişe sahte içki ele geçirildi. Olayla ilgili teknenin sahibi şirketin ortaklarından 36 yaşındaki Önder K. ile içki firmasının sahibi 54 yaşındaki Sakıp D. içki firmasının çalışanları 41 yaşındaki Ender S. ve 38 yaşındaki Tolga D. tutuklandı.

İÇKİLERDEN KENDİSİ DE İÇMİŞ

'Bozulmuş veya niteliği değiştirilmiş gıda veya ilaç ticareti yapmak' iddiasıyla haklarında 1-5 yıl hapis cezası istenen tutuklu 4 sanık, bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Alanya 6’ncı Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlayan davanın ilk duruşmasına, sanıklar Önder K., Sakıp D., Ender S. ve Tolga D. avukatlarıyla birlikte katılırken, sahte içki nedeniyle yaşamlarını kaybeden Rus rehberlerin yakınlarının avukatları da yer aldı.

Hakim Mehmet Emin Sönmezler’in başkanlığını yaptığı duruşmada, sanıkların kimlik tespiti ardından ifadeleri alındı. İlk ifade veren içki firmasının sahibi Sakıp D. yaptıkları tüm alışverişlerin faturalı ve kanunlara uygun olduğunu belirtti. Sakıp D. Alanya’da diğer işletmelere de alkollü ürün sattıklarını ve şu ana kadar bir sorun çıkmadığını, aynı içkiden kendisinin de içtiğini söyledi.

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİLER

Firma çalışanı Tolga D. ise "Satışını yaptığımız ürünler usulüne uygun ve bandrollü. Birçok otele satış yaptık, sadece tekne sahibi firmada sorun çıktı. Suçlamaları kabul etmiyor ve tahliyemi talep ediyorum" dedi. Ender S. ise sattıkları ürünlerin bandrollerinin Maliye tarafından kontrol edildiğini kaydetti. Tekneye 52 şişe M.B. marka viski, 15 koli votka ile 15 koli cin verdiklerini kaydeden Ender S. "Bu içkilerin üzerinde usulüne uygun bandrolleri var. Suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.

FİRMAYI SUÇLADI

Denizcilik şirketi ortağı Önder K. olaydan içki firmasını sorumlu tuttu. Alanya’da bulunan 5 yıldızlı bir otelin tavsiyesi ile bu firmayla çalışmaya başladığını kaydeden Önder K. "İçkileri kendisini firma sahibi olarak tanıtan Ender S.'den aldım. Gerekli belgeleri bulunuyordu. Bandrollere bakıldığında bir anormallik gözükmüyordu. Bodrum’daki olayın ardından yaptığım incelemede 70 cl’lik şişeler üzerinde 35 cl’lik etiketler olduğunu ve aynı ürünlerde farklı kapaklar bulunduğunu fark ettim. Benim gibi başka turizmciler de mağdur oldu" diye konuştu.

Bodrum’da ölen Rus rehberlerin yakınlarını temsilen davaya müdahil olma istekleri mahkemece kabul edilen avukatlardan Süeda Tugay ise ithalatçı firmanın 6 bin şişe ithalat izni aldığını, ancak belge üzerinde tahrifat yaparak 66 bin şişe olarak değiştirdiğini iddia etti. Tarım Bakanlığı’nın böyle bir ithalat izni vermediğini belirten Tugay, soruşturmanın genişletilmesi talebinde bulundu.

Sanık ifadeleri ve avukatların taleplerinin ardından mahkeme başkanı suçlamalara ilişkin delilleri tartışma görevinin ağır ceza mahkemesine ait olduğunu belirterek, görevsizlik kararı verdi. Dava, Alanya Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!