"Aynalıgöl"de buzul döneme yolculuk

Güncelleme Tarihi:

Aynalıgölde buzul döneme yolculuk
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2014 09:26

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alınan Aydıncık ilçesindeki Gilindire Mağarası, taşıdığı buzul dönemine ait izler sebebiyle ziyaretçilerine adeta buzul dönemine yolculuk yaptırıyor.

Haberin Devamı

Aydıncık 1999'da bir çoban tarafından tesadüfen bulunan mağara, dip kısmındaki göl nedeniyle halk arasında "Aynalıgöl" olarak adlandırılıyor.


Girişi, sahilden yaklaşık 45 metre yüksek yamaçta bulunan fosil mağara, sarkıt, dikit, sütun gibi pek çok mağarada görülebilecek oluşumun yanı sıra perde, mağara incisi, bayrak traverten ve duş başlığı gibi oluşumların en güzel örneklerini ziyaretçisine sunuyor.


"Mağaradaki oluşumlar, su altında kalarak günümüze kadar ulaştı"


Uzmanlar tarafından yapılan incelemede "çok özel" olduğu anlaşılan mağara 107 hektarlık alana, 555 metre yatay uzunluğa, 46 metre derinliğe sahip. Girişten itibaren yaklaşık 450 metre yatay ilerleyen ana galeri, diğer mağaralardan ayıran özellik niteliğindeki gölle sona eriyor.


Uzmanların araştırmasına göre, Aynalıgölün, dördüncü zaman (Kuvaterner) başındaki son iklim değişikliğiyle buzul sonrası döneme geçişte Akdeniz'in 70 metre yükselmesiyle oluştuğu ve mağaranın son kısmının su altında kaldığı belirlendi. Bu hidrolojik rejim değişikliğiyle, mağarada bulunan sarkıt ve dikit gibi oluşumların su altında kalarak, atmosferik değişimlerden etkilenmeden günümüze kadar ulaştığı anlaşıldı.

Haberin Devamı


Su altında kalan oluşumların, küresel iklim değişikliği öncesinde meydana geldiği, bünyelerinde önceki buzul dönemine ilişkin bütün hidrolojik ve atmosferik verileri saklı tuttuğu saptandı. Mağara, taşıdığı özelliklerle Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Balkanları kapsayacak şekilde Doğu Akdeniz'de bulunan tek kayıt noktası olarak kabul edildi.


Mağaranın son noktası: Aynalıgöl


Aynalıgölün su kotunun yaklaşık yaklaşık eksi 47 metre seviyesinde bulunması mağaranın deniz seviyesi altında da devam ettiğini gösteriyor.


Mağaranın sonundaki Aynalıgöl'de yüzeyden 12 metre alta kadar acı su, 12 metre daha inildiğinde tuzlu su yer alıyor. Herhangi bir akıntı olmaması sebebiyle yansıma yapan göl, halk arasında Aynalıgöl olarak adlandırılıyor.


Büyüleyici atmosfere sahip


"Tek ve eşsiz" kabul edilmesi nedeniyle geçen yıl Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından tabiat anıtı ilan edilerek koruma altına alınan Gilindire Mağarası, yaklaşık 2 ay önce de ziyarete açıldı.

Haberin Devamı


Aydıncık ilçesindeki Gilindire Mağarası'na ilçeye 4 kilometre kala Mersin-Antalya karayolundan deniz tarafına sapılarak ulaşılabiliyor.


Akdeniz'in eşsiz koyunda bulunan mağaraya kurulan merdivenden inen ziyaretçiler, ana galeride ilerledikçe mağaranın büyüleyici atmosferi karşısında heyecan ve şaşkınlık yaşıyor. Sarkıt, dikit, sütun, duvar ve perde damlataşları, akma taşlar, mağara iğnesi gibi oluşumları yakından görme şansı yakalayan ziyaretçiler, kendilerini adeta buzul döneminde hissediyor. Tavanın yansıması nedeniyle Aynalıgöl'deki suyun varlığını fark etmekte güçlük çekenlere ise görevliler, fenerlerle damlacıkların sudaki hareketlerini gösteriyor.

Haberin Devamı


Henüz yeni açılmasına rağmen ilgi gören mağarayı ziyaret edenler, gördükleri karşısında yorgunluklarını unutarak ayrıldıklarını dile getiriyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!