AYM’den tahliye yolu

Güncelleme Tarihi:

AYM’den tahliye yolu
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2014 01:20

ANAYASA Mahkemesi (AYM) Ergenekon sanığı CHP’li Mustafa Balbay, KCK davalarında tutuklu yargılanan 4 BDP’li ve 1 bağımsız vekilden sonra Ergenekon davasından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un bireysel başvurusunu da dün kabul etti ve çok önemli bir ‘ihlal’ kararı daha verdi.

Haberin Devamı

AYM ihlal kararını, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin defalarca yapılan tahliye taleplerini “Etkili bir şekilde incelemeden reddetmesi” ve CMK 232. maddesine göre 15 gün içinde yazılması gereken gerekçeli kararın 6 ayı aşkın süredir açıklanmayarak “Davanın Yargıtay’a temyize götürülememesine” dayandırdı. AYM, Anayasa’nın 19/8. maddesine göre, gerekçeli kararın yazılmaması sonucu ‘yetkili bir yargı merciine başvurma hakkının çiğnendiğini’ ve Başbuğ’un, ‘hürriyeti ve güvenliğine ilişkin haklarının ihlal edildiğine’ hükmetti.

ERGENEKON İÇİN ÖRNEK

Başbuğ’un avukatı İlkay Sezer Hürriyet’e, AYM kararının diğer Ergenekon sanıkları için de örnek olduğunu ve tahliye yolunu açtığını savundu. Sezer, “AYM’nin bu kararı aynı davada mağdur edilen onlarca masum insan için de uygulanması gereken bir karardır. Bu sanıklara da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak tahliye istemeleri yolu açılmıştır” dedi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, diğer Ergenekon sanıklarına da AYM’yi adres gösterirse, tek tek bireysel başvuru yoluyla tahliye isteme imkanı olacak.

BAŞBUĞ NE TALEP ETTİ

Başbuğ’un avukatı İlkay Sezer, müvekkilinin ‘görevsiz’ mahkemede yargılanması ve 2 yıldır devam eden tutukluluğuna ilişkin itirazlarının incelenmeksizin reddedilmesi nedeniyle AYM’ye bireysel başvuru yapmıştı. Başvuruda, Başbuğ’un, “Kişi hürriyet ve özgürlüğünün ihlal edildiği” savunulmuş, tazminat talep edilmemişti. Başbuğ’un görevsiz mahkemede yargılandığının tespiti ve Yüce Divan’da yargılanmasına karar verilmesi de istenmişti.

YÜCE DİVAN’A RET

AYM İkinci Bölümü, Başbuğ’un bireysel başvurusunu dün sabah görüşerek karara bağladı. Başbuğ’un görevsiz mahkemede yargılandığı tespiti ve Yüce Divan’da yargılanması talebini kabul etmeyen AYM, ‘özgürlükten yoksun bırakılma’ şikayetlerini de ‘süre aşımı’ nedeniyle kabul edilemez buldu. Mahkeme, Başbuğ’un, mahkumiyet kararının gerekçesinin yasal süre içinde dava dosyasına konulmaması nedeniyle tahliye talebi hakkında karar verilmemesi şikayetini ise ‘kabul edilebilir’ buldu. Ayrıca, ‘kişi hürriyeti ve güvenliği’ kapsamında Anayasa’nın 19/8. fıkrasının ise ihlal edildiğine hükmetti.

TAHLİYE İÇİN MAHKEMEYE

AYM, gereğinin yapılması ve başvurucu Başbuğ’un tahliye talebi hakkında karar verilmesi amacıyla karar örneğinin, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine oybirliği ile karar verdi. Başbuğ’un yaptığı 206 lira başvuru harcı ve 1500 lira vekalet ücretinden oluşan toplam 1706 lira 10 kuruş yargılama giderinin başvurucuya ödenmesi de oybirliği ile kararlaştırıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!