Ayıptan da ayıp

Güncelleme Tarihi:

Ayıptan da ayıp
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

Şehit öğretmen aileleri, Milli Eğitim Bakanlığı'nın gönderdiği, ‘‘Yapılan bağışların vergisini ödeyin’’ yazısının şokunu yaşıyor. Evlatlarının acısına bir de vergi belası eklenen aileler, ‘‘Holdinglerden alamadıklarını bizden almaya çalışıyorlar’’ diye tepki gösterdiler.

Devlet, evladını, eşini, kardeşini bu ülke için şehit vermiş öğretmen ailelerinden vergi almanın peşine düştü.

Şehit öğretmen aileleri, ‘‘Yapılan bağışların vergisini ödeyin’’ yazısı ile büyük hayal kırıklığına uğradılar. Aileler, ‘‘Evlatlarımızın acısı üzerine bir de vergi belası eklendi. Holdinglerden alamadıklarını bizden almaya çalışıyorlar’’ diye tepki gösterdiler.

Milli Eğitim Bakanlığı, geçim sıkıntısı çeken şehit öğretmen ailelerine, yardımda bulunmak amacıyla çeşitli illerde kermesler düzenliyor. Bu kermeslerde, şehit aileleri biraraya geliyor, yaptıkları el emeği, göznuru eserler satışa sunuluyor.

Satışlarden elde edilen gelirler de şehit öğretmen aileleri arasında paylaştırılıyor.

Bu yolla 127 şehit öğretmen ailesinin her birine 4 yıl içinde 2.6 milyar liraya yakın para dağıtıldı.

AİLELERE VERGİ ŞOKU

Ancak Milli Eğitim Bakanlığı, bu çalışma sonucunda kendilerine bir sıkıntı doğmaması için Maliye Bakanlığı'na bir yazı yazarak, bu yardımların veraset ve intikal vergisine tabi tutulup tutulmayacağını sordu. Maliye Bakanlığı, yaptığı inceleme sonucunda şehit ailelerine yapılan yardımlardan vergi alınması gerektiğini Milli Eğitim Bakanlığı'na iletti. Milli Eğitim Bakanlığı da durumu, bir yazı ile şehit öğretmen ailelerine iletti ve ekteki belgelerin imzalanarak kendilerine gönderilmesini istedi. Maliye Bakanlığı'nın yazısında ise şu görüşlere yer verildi:

‘‘Bir kişi veya kurumdan, başka bir, kişi ya da kuruma karşılıksız olarak yapılan bağış ve yardımlar, ivazsız intikal niteliğinde olup, veraset ve intikal vergisinin konusuna girmektedir. Bakanlığınızca düzenlenen kermeslerden elde edilen gelirlerin, şehit öğretmen ailelerine hediye çeki ile verilmesi ivazsız bir intikal olduğundan, anılan hükümler gereğince istisna tuturanı aşan kısmının veraset ve intikal vergisine tabi tutulması gerekmektedir.’’

Yazıda, bu işlemlerin yapılmaması ve verginin ödenmemesi durumunda cezai işlem yapılacağı uyarısında da bulunuldu.

Ne şartlarda okuttum onu...

Çanakkaleli Nigar Ak'ın öğretmen kızı Nuriye Ak, meslekte henüz 3 yıllıkken, görev yaptığı Diyarbakır'ın Büyüktepe Köyü'nde, 11 Haziran 1993'te teröristler tarafından şehit edildi. Anne Ak, şimdi daha da acılı. ‘‘2 milyar 650 milyon liralık yardım verildi. Bu parayı bankaya yatırdım. Toplam 3 milyar lira olunca da kızlarım Kerime ve Rabia ile oğlum Ramazan'a 1'er milyar lira olarak paylaştırdım. Kızım adına verilen parayı yiyemem, zehir olur. Kızımı devletten para alayım diye mi şehit verdim? Onu ne zor şartlarda okuttum, öğretmen yaptım. Devlete millete hayırlı olsun diye Diyarbakırlara gönderdim.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!