Ayıların intikamı

Güncelleme Tarihi:

Ayıların intikamı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2006 15:09

Erzincan'ın merkeze bağlı Uluköy Beldesinde ayılar, karpuz tarlalarını hallaç pamuğuna çevirerek, sanki Belediye Başkanı’nın öldürdüğü arkadaşlarının intikamını aldı.

Belde sakinlerine ait 8 karpuz tarlasına giren ayıların, 37.5 dönüm arazide yaklaşık 50 ton karpuza zarar verdiği belirtildi. Yaklaşık bir hafta önce Uluköy Belde Belediye Başkanı Salih Kara, sürek avında karşılarına çıkan ayıyı kalaşnikof tüfekle öldürmüştü. 15 bin YTL zararlarının bulunduğunu belirten belde sakinleri, ayının öldürülmesi ile Türkiye’nin ayağa kalktığını belirterek, devletin gelip ayısına sahip çıkmasını istedi, “Gelin ayılarınıza sahip çıkın, bizim zararımızı kim ödeyecek” diye tepki gösterdi.

Erzincan’a 24 kilometre uzaklıkta bulanan merkeze bağlı Uluköy Beldesi'nde karpuz tarlalarının bulunduğu araziye gece saatlerinde inen ayılar 37.5 dönem ekili arazideki yaklaşık 50 ton karpuza zarar verdi. Sabah tarlalarına geldiklerinde gördüklerine inanamayan arazi sahipleri, 15 Bin YTL’lik maddi kayıplarının oluştuğunu söyledi. Uluköy Beldesi Yukarı Bük mevkisinde karpuz bostanı bulunan Özgür Kocatürk’e ait 2.5 dönüm, Fahrettin Konak’a ait 7 dönüm, Dursun Bebek’e ait iki tarla olmak üzere 10 dönüm, Erhan Kocatürk’e ait 3 dönüm, Cevdet Okumuş’a ait 2 dönüm, Emrah Çıldır’a ait 5 dönüm ve Ali Bebek’e ait 8 dönüm ekili karpuz arazisine ayılar büyük zarar verdi.

AYI VURMAYALIM AMA, ZARARIMIZ NE OLACAK”

Gördükleri manzara karşısında adeta şaşkına dönen belde sakinlerinden 38 yaşındaki Özgür Kocatürk duygularını şöyle dile getirdi:

“Belediye başkanımız yanlışlıkla istemeyerek bir ayı vurdu, az kalsın divan-ı harbe vereceklerdi. O zaman devlet gelip ayısına sahip çıksın. 5 ton karpuzum tarlada yok edildi. Zararım çok büyük. Eğer ayı vurmak yasaksa, ayıları vurmayalım. O zaman ayı vurmaya karşı çıkanlar, gelip zararımızı karşılasın. Biz ayıyı öldürdük diye büyük tepki aldık. Burası benim arazim ve rahatsız olan benim. Çoluğumuz çocuğumuz var, korkudan kimse bostanlara gelemiyor. Eğer burada ayıyı vurmak yasaksa, devlet gelsin ayısına sahip çıksın. Biz köylüler olarak gidip Çevre İl Müdürlüğü'ne şikayette bulunacağız. Bizim zararımızı karşılasınlar. Ayıyı vurmak yasaksa, biz ayıya karışmayalım, ayı bizim karpuzumuzu böyle yapsın, onlar da bizim zararımızı karşılasın.”

Belde sakinlerinden 35 yaşındaki Tuncer Kazandırmak da, bölgede yaklaşık 5-6 ayının bulunduğunu belirterek, “Ayıların bu bölgede gezdiğini yıllardır biliyoruz. Ama bu sene ilk kez bizlere bu kadar zarar vermeye başladılar.

Tahminlerimize göre ayıların sayısı arttı. Geçen hafta da belde sakinlerimize saldıran ayıyı başkanımız istemeyerek vurdu. Bu bölgede çalışan insanlar sürekli tedirgin. Biz tam anlamıyla bir çile yaşıyoruz. Yetkililerden talebimiz, ya gelsin ayılarına sahip çıksınlar, ya da bizim zararımızı karşılasınlar. Çevre İl Müdürlüğü'ne, Tarım Müdürlüğü'ne gerekli müracaatları yapacağız. Zararımızın karşılanmasını isteyeceğiz” dedi.

BAŞKAN KARA: SUSMA HAKKIMI KULLANIYORUM

Olayın ardından DHA Muhabirinin görüştüğü Salih Kara ise konu hakkında herhangi bir yorum yapmak istemediğini ve susma hakkını kullandığını belirtti. Başkan Kara, “Ayıların verdiği zarar nedeni ile Çevre ve Orman İl Müdürlüğüne dilekçe verecek ve mahkemeden de tespit isteyeceğiz” diye konuştu.

İLLE DE VURMAK GEREKMEZ”

Çevre Ve Orman İl Müdürü Zakir Karartı ise ayıların verdiği zarar nedeni ile kendilerinin müdürlük olarak bir şey yapamayacaklarını ifade ederek şunları kaydetti:

“Beldede bulunan insanlar kendi tarlalarını kendileri koruyacak. Ancak korumak demek ayıyı öldürmek anlamına gelmiyor. Ayı nesli tükenen hayvanlar sınıfına girdiği için, Ankara'da Merkez Av Komisyonu ve Bakanlık elemanlarının aldığı karar doğrultusunda vurulması yasaklanan bir hayvandır. Belde sakinleri kendi önlemlerini kendisi alacak. Sigorta mı yaptırırlar. Bekçi mi tutarlar. Orada bir insan olsa ayı oraya girmez. Mahsulü korumak için ayıyı vurmak gerekmez. Ayının verdiği tahribattan biz sorumlu değiliz.”

Uluköy Beldesi Belediye Başkanı Salih Kara, karşılaştıkları bir ayıyı kendilerine saldırdığı gerekçesiyle kalaşnikofla öldürmüş, olayın ardından Başkan Kara’ya çok sayıda tepki gelmişti. Başkan Kara’ya ilk etapta bin 410 YTL para cezası kesilirken, Cumhuriyet Başsavcılığı suç duyurusunda bulundu, Erzincan Valiliği de idari soruşturma başlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!