Aydınlığa az kaldı

Güncelleme Tarihi:

Aydınlığa az kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

Strasbourg'a giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yılmaz, ilginç açıklamalarda bulundu. 10-15 gün içinde Susurluk konusunda önemli verilere ulaşılacağını bildiren Yılmaz, üst düzey yöneticiler ve siyasilere ulaşılıp ulaşılamadığı konusunda ise ‘‘Yoldayız’’ demekle yetindi.

Başbakan Mesut Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın da Susurluk'un üzerine sonuna kadar gitmelerini istediğini açıkladı. Yılmaz, ‘‘Genelkurmay, bu işin üzerine gidilmesini istiyor. Genelkurmay Başkanı bugüne kadar bana 'Bu işi bırakmayın. Üstüne gidin' diyor. Ben altından ne çıkacağına bakmıyorum, devleti düşünüyorum. ABD'de telefon dinleme olayında Nixon yara aldı. Ama ABD devleti güçlendi’’ dedi.

Başbakan dün Strasbourg'da yapılacak Avrupa Konseyi Liderler Zirvesi toplantısına gelirken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. 10-15 gün içinde Susurluk konusunda önemli verilere ulaşılacağını bildiren Yılmaz, üst düzey yöneticiler ve siyasilere ulaşılıp ulaşılamadığı konusunda ise ‘‘Yoldayız’’ demekle yetindi.

Yılmaz, ‘‘Sistem içinde askeri şu an nereye koyuyorsunuz?’’ sorusuna ise ‘‘Ordunun sır olmayan iki yasağı var’’ diyerek, şunları söyledi:

‘‘Ben bunu basit izah ediyorum. Batı'da da garipsemiyorlar. Ordunun iki yasağından birincisi bölücülük, ikincisi ise fundamentalizm. Ordu bu ikisinde ciddi bir tehlike görürse önce yasal, bunda düzelme olmazsa sonra yasadışı müdahale ediyor. Bunu Batı’da da söyledim. Bu sözlerimle geçmişi kastediyorum. Anayasa ve yasalar uygulanmazsa ordu yasadışılığı gerekli sayıyor. Bugünkü hadisede de önce uyarısını yaptı. Baktı ki parlamento görevini yaptı geri çekildi. Eğer yasal olarak parlamento laikliğe ve bölücülüğe duyarlı ise tehlike olmaz. O nedenle bizim hükümetimize müdahale için herhangi bir gerek yok.’’

Yılmaz, RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın başbakan olduktan sonra Meclis'teki ilk konuşmasında ‘‘Hepsi ayağıma gelecek’’ sözleri ile askeri de kastettiğini vurguladı ve ‘‘Bakın sonuçta ne oldu’’ dedi. Yılmaz, Anayasa Mahkemesi'nin RP'nin kapatılması davasıyla ilgili ‘‘Ne karar verirsek verelim, siyasi olacak’’ endişesini taşıdığını da sözlerine ekledi. Yılmaz, hükümetin TCK'nın kaldırılan 163'üncü maddesine benzer bir düzenleme içinde olduğu iddiaları ile ilgili olarak da ‘‘163 kesinlikle geri gelmez’’ karşılığını verdi.

Bu konuda medyada MGK tarafından hazırlanan bir belgenin sürekli yayınlandığı hatırlatıldığında Yılmaz, şunları söyledi:

‘‘Benim elimde de bu belge var. MGK Genel Sekreteri’ne açıp bu nedir diye sordum. Bana, 'Non-Paper (Geçerliği olmayan belge)' dedi. 163 yeniden gelmez. Ama, terör suçlarıyla, din kaynaklı terör için cezalarda artırıma gidilebilir. Camide yapılacak eylem için ceza artırılabilir.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!