Ay tutulması büyüledi

Güncelleme Tarihi:

Ay tutulması büyüledi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2004 15:39

Tam Ay tutulması Türkiye'den hava şartlarının elverdiği kadarıyla izlendi. Dünya’nın Ay ile Güneş’in arasına girerek gölgesiyle Ayı örtmesi sonucu uzun süren bir renk cümbüşü yaşandı.

Haberin Devamı

Avrupa, Asya, Afrika ve Avustralya'dan gözlemlenen bu seyri keyifli doğa olayı Kuzey Amerika'dan izlenemezken Güney Amerika'dan yalnızca son aşamaları izlenebildi.

 

Dün akşam saat 20.50’de Dünya'nın yarı gölgesinden geçmeye başlayan Ay sarımsı bir renk aldı. 21.48’te Dünyanın tam gölgesinden geçmeye başlayan ay yavaş yavaş bakır kırmızısı rengine bürünürken, saat 22.52’de tam tutulma başladı. 23:30'de Ay'ın tamamen kızıla boyandığı en büyük tutulma anı gözlendi. Tam tutulma yaklaşık 76 dakika sürerken Ay 00.08’de tam gölgenin içinden çıkmaya başladı. Tutulmanın sona erdiği 02.10’da ise Ay yeniden parlak haline dönmeye başladı.

 

Haberin Devamı

Ay Tutulması, 4 Mayıs gecesi saat 21:00'den itibaren TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi ve Ege Üniversitesi Gözlemevi'nin sayfasından naklen yayınlandı. Tutulma, 4 Mayıs akşam saatlerinde başlayıp, gece yarısından sonra 5 Mayıs'ın ilk saatlerinde sona erdi.

 

Ay tutulması Sivas'ta da havanın açık olması nedeniyle kentin her yerinde rahatlıkla izlendi. Vatandaşlar büyüleyici gök olayını, kentin en yüksek yerlerden biri olan Kale parkına çıkarak izlemeyi tercih etti. Bazı vatandaşlar ise bu manzarayı balkonlarında oturarak dürbünle seyretti. Ay tutulmasını oldukça net bir şekilde izleyen vatandaşlar, büyülendiklerini söylediler.

 

Ay tutulması olayı, Ay'ın Dünya'nın gölgesine girmesiyle oluşuyor. Ay'ın, bu gölgenin neresinden geçtiğine bağlı olarak, Ay tutulması farklı adlar alıyor. Dünya'nın gölgesi "yarı gölge" ve "tam gölge" olarak adlandırılan iki ana parçadan oluşuyor, Ay, tam gölgenin içine tamamen girerse, tam Ay tutulması, bir kısmı girerse, parçalı ay tutulması gerçekleşiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!