Avuç içi kadar kalp

Güncelleme Tarihi:

Avuç içi kadar kalp
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 1999 00:00

Haberin Devamı

Avustralyalı tıp mühendisi Dr.John Wooddard dünyanın en küçük yapay kalbini geliştirdi. Yaklaşık 4.5 cm eninde, 2.5 cm derinliğindeki mini yapay kalbin pilini cep telefonu gibi doldurmak mümkün. Hiçbir zaman eskimeyen mini kalbin ilk hastaya 2001 yılında takılacağı tahmin ediliyor. Uygulamalara önce Avustralya'da, daha sonra İngiltere'de başlanacak.

The Express Gazetesi'nin haberine göre, Sidney'deki Micromedical Industries'in Başkanı Dr. John Wooddard uzun zamandır yapay kalp üzerinde çalışmaktaydı. Konusunda öncü Dr. John Wooddard'la tanışan güzel Prenses Diana bu çalışmalardan çok etkilenmişti. Prenses Diana'nın kendisine ilham verdiğini dile getiren Dr.John Wooddard, ‘Şimdiye kadar yapılan yapay kalpler çok büyüktü ve hiç pratik değildi. Bunları kadınlar, gençler ve göğüs kafesleri küçük olan Asyalılar kullanamıyordu. Bu nedenle küçük yapay kalbi geliştirdim' dedi.

Dünyanın en küçük yapay kalbi, kanın vücuda pompalanmasını sağlayan bir fandan oluşuyor. Fan pervanesi yapay kalbin içinde hiç bir yere temas etmediği için kalbin eskimesi de çok zor. Bu yeni kalp daha öncekilerin sebep olduğu kan pıhtılaşması ve ölümleri de ortadan kaldırıyor.

Kırküç yaşındaki öncü Dr.John Wooddard mini kalbin tasarımıyla 6 milyar sterlin kazanmayı tasarlarken, nakil için bekleyen binlerce hastaya da umut kapısı olacak. Ayşegül EKİNCİ



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!