Avrupa'ya kızgınız

Güncelleme Tarihi:

Avrupaya kızgınız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2016 23:44

AVRUPA Birliği’yle yaşanan her gerilimde gündeme gelen mülteci anlaşması mevcut haliyle bile ağır ilerliyor. Türkiye’den Yunanistan’a mülteci geçişini engellemek için yapılan anlaşmanın mimarı Avrupa İstikrar Girişimi’nin (ESI) Türkiye Uzmanı Erkut Emcioğlu ölümlerin artacağı uyarısında bulunuyor.

Haberin Devamı

Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından 18 Mart 2016’da imzalanan anlaşmayla Türkiye’den Yunanistan’a geçen mülteci sayısı ayda 50-60 binlerden 3 binlere düşmüş, ölümler azalmıştı. Ancak tablo değişiyor. Erkut Emcioğlu, bunun sebebini şöyle anlatıyor: “Türkiye’den Avrupa’ya giden mülteci sayısı 2 binlerde kaldı. Bizim isteğimiz çok daha büyük rakamlarda insan alınmasıydı. Hangi kriterlere göre seçim yapıldığı belirsiz. Yunanistan’dan Türkiye’ye geri gönderilen mülteci sayısı da 721’de kaldı. Çünkü Türkiye, Yunan mercileri tarafından güvenli bir üçüncü ülke statüsünde görülmüyor. Güvenli ülke olabilmesi için Türkiye’nin şeffaf olması gerekiyor. Pratikteki uygulamalar denetlenemiyor. Geri gönderilen mültecilere ne olduğu meçhul.”

‘AVRUPA’YA TÜRKİYE’DEN İNSAN ALINMALI’
Emcioğlu, bu aksaklıkların mültecileri karşıya geçmek için yeniden teşvik ettiğine dikkat çekiyor: “Adalarda 16-18 bin insanın bir kısmının geri gönderilmesi lazım. Anlaşmanın yürüyebilmesi için geri kabullerin yapılması ve Avrupa’ya Türkiye’den insan alınması gerekiyor. Türkiye’den Avrupa’ya insan gitmiyor. Oysa Almanya, Hollanda ve İsveç Türkiye’den doğrudan mülteci alsa karşıya geçmeler duracak. Bu anlaşmanın mimarı olarak Avrupa’ya çok kızgınız. Türkiye tarafı geçişlerin azalmasında büyük rol oynadı. Ancak Avrupa verdiği kısıtlı para dışında ne insan aldı ne vize serbestliği sağladı. Şu an Yunanistan’da 60 bin mülteci Avrupa içinde yeniden yerleştirilmeyi bekliyor. Yalnızca adalarda 16 bin mülteci var ve bunların dosyalarına 50-60 kişi bakıyor. Avrupa’nın destek için yolladığı kişi sayısı 40 civarı. Bu, isteksizlik göstergesi. Hesapladığınızda o 16 bin kişinin Avrupa’ya dağılması en az 8 yılı buluyor.”  

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!