Avrupa'nın yeni 'parti başkenti' İstanbul

Güncelleme Tarihi:

Avrupanın yeni parti başkenti İstanbul
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2011 00:00

İngiliz The Observer gazetesinde yayımlanan bir makalede İstanbul için Avrupa’nın yeni eğlence başkenti değerlendirmesi yapılırken, 'dünyanın en dinamik kenti, siluetini değiştiriyor' denildi.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

Andrew Finkel imzasıyla yayımlanan makalede İstanbul'un, milyonlara mal olacak bir güzelleştirme projesiyle 550’nci yıldönümünü kutlamaya hazırlandığı dikkat çekilerek, "Esasen bir zamanlar Avrupa’nın kenarında olan kent, markasını bölgesel bir mıknatıs olarak değiştirirken milyarlarca sterlin tutarında bir yenileme sancısı içerisinde" değerlendirmesine yer verildi.

 

KENDİ BAŞINA ÜLKE

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın "İstanbul bir şehir değil, ülkedir" sözlerine yer verilen yazıda, "Bu modern patlamanın izahı, son 30 yılın tarihinde gömülü. 1980’da İstanbul’un ünlü siluetini aydınlatmak için elektrik parası yoktu. Kent, Türkiye’nin geri kalan bölümü gibi sıkıyönetim altındaydı, gece sokağa çıkma yasağı vardı ve Türk kahvesi kıtlığı bile yaşanıyordu" denildi.

Haberin Devamı

 

Makaleye şöyle devam edildi:

 

"O zamandan beri kenti küresel ekonomiye götüren yol ite kaka açıldı. Avrupa tarafındaki Beyoğlu’nun arka sokaklarındaki bar ve lokantaları, butik oteller, füzyon lokantaları ve dünya müziği çalan kulüplere dönüştü. Bir zamanlar müşterileri duman altında bir çay fiyatıyla saatlerce oturduğu kahveleri, şimdi latte servisi yapılıyor ve eğer bir sigara yakmaya kalkarsanız 30 sterlin tutarında bir ceza öderseniz."

 

TÜRKİYE'DEN DAHA GENÇ

 

İkinci Dünya Savaşı sonunda sadece 1 milyon olan İstanbul nüfusunun her 10 yılda bu kadar arttığına dikkat çekilen makalede "Ortalama yaşı 29 olan Türkiye, zaten bir gençler ülkesi ancak İstanbul daha da genç. İnsanlar buraya çalışmaya gelir ve emekli olunca başka yerlere gider. Ayrıca, Türkiye kadınları kayıtlı bir işte çalıştırmak konusunda pek iyi bir performans göstermezken İstanbul’da ise kadınların yarısı çalışıyor" denildi.

Haberin Devamı

 

EKONOMİK BÜYÜMEDE BİRİNCİ

 

Yazıda ayrıca Washington’daki Brookings Enstitüsü’nün İstanbul’u, Pekin ve Şanghay’ı geride bırakarak "2010 yılının en dinamik kenti" olarak ilan ettiği de anımsatıldı.

 

Brookings Metropol Polikası Programı Direktörü Alan Berude’nin "İstanbul, geçen yıl ekonomik büyümede ilk sırada yer aldı. Ekonomisi, kişi başına yüzde 5.5 gelişti ve istihdam 2009 ile 2010 arasında şaşırtıcı bir yüzde 7.3’lük artış gösterdi" değerlendirmesinin de yazıda altı çizildi.

 

İstanbul’daki canlı sanat dünyasına da dikkat çekilen yazıda, "Sınırlar ortadan kalkıyor. New York’taki galeriler, İstanbul’da şube açıyor ve Türk koleksiyoncuları, yurt dışına gidiyor. Art Basel Miami Beach belki henüz rekabeti hissetmezse de Konstantin tarafından yeni Roma olarak kurulan kent bir günde inşa edilmedi" ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

 

The Observer’deki makaleye, İstanbul için "Ve Avrupa kültür başkenti tacını Finlandiya’nın Turku kentine teslim edeceği için üzgün hissetse de, bir tesellinin olduğunu da biliyor. Zira, 2012’de Avrupa’nın spor başkenti olacak" sözleri ile son verildi.

 

* Bu yazı The Observer'da, "Istanbul thrives as the new party capital of Europe" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!