Avrupa'nın lokumu, müslüman ülkelerin şekeri Konya'dan

Güncelleme Tarihi:

Avrupanın lokumu, müslüman ülkelerin  şekeri Konyadan
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2007 11:15

Şeker sektöründe, irili ufaklı yaklaşık 200 imalathane ve fabrikası bulunan Konya, ramazan ve kurban bayramı öncesinde günde 300 ton şeker üretirken, yılda ortalama 2 bin ton lokum imal ediyor.

Haberin Devamı

Konya Şekerciler ve Helvacılar Odası Başkanı Ahmet Solmaz, son yıllarda çeşitli nedenlerle ülkede şekere olan talep giderek azaldığını, Konya'daki firma sayısının da yarı yarıya düştüğünü söyledi.

Bu azalmaya karşın çok sayıda işletmeye sahip olan Konya'nın nakliye sorunu olmadığı için şeker, lokum ve çikolata üretiminde ülkede söz sahibi olduğunu vurgulayan Solmaz, yaklaşık 200 firmanın halen üretim yaptığını bildirdi.
Rekabetin arttığı bir ortamda firmaların yurt dışına yöneldiğini dile getiren Solmaz, şunları kaydetti:
“Konya, Fas, Tunus, Filistin, Ürdün, Arabistan, İran, Afganistan ve Mısır gibi Müslüman ülkeler ağırlıklı olmak üzere yurt dışına şeker ihraç ediyor. 200 firma ramazan ve kurban bayramı öncesinde günde ortalama 300 ton üretim yapıyor. Sadece bayramlar döneminde yaklaşık 1500 ton şeker yurt dışına gidiyor. Balkan ülkeleri ile Almanya'daki gurbetçiler için şeker gönderiyoruz. Firmalar kendilerine gelen talebe göre üretim yapıyor. Arap ülkeleri genellikle sakızlı olarak bilinen yumuşak, Balkan ülkeleri ise bonbon olarak nitelendirilen sert şekeri istiyor. Bu şekerler, renkleri, içeriği ve şekillerindeki farklılıkla onlarca çeşitte üretilebiliyor.”

-KONYA'DAN AVRUPA'YA 40 ÇEŞİT LOKUM...-

Konya'da kurulu bir firmanın fabrika müdürü Aydın Erol ise Konya'nın yıllık yaklaşık 2 bin tonluk lokum üretimiyle Türkiye'nin ihtiyacının önemli bölümünü karşıladığını söyledi.

Haberin Devamı

Ayrıca, yılda ortalama 3 bin tonluk akide ve Mevlana şekeri üretiminin yapıldığını ifade eden Erol, özellikle bayram öncesinde akide şekeri ve lokuma olan talebin en yüksek seviyeye çıktığını bildirdi.

Kendilerinin yılda yaklaşık 400 tonla pazarda söz sahibi olduklarını dile getiren Erol, “Konyalı firmalar, fındıklı, cevizli, antepfıstıklı gibi 40 çeşit lokum üretiyor. Şekere Müslüman ülkelerden yoğun talep gelirken lokum genellikle Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Almanya, İngiltere, İtalya, Norveç ve Danimarka gibi ülkelere yılda yaklaşık 150 ton lokum gönderiyoruz” dedi.

150 tonun lokum ihracatında çok ciddi bir rakam olduğunu vurgulayan Erol, “Lokum konusunda damak tadı fazla değişmiyor. Türkiye'de satışa sunduğumuz 40 çeşitten de Avrupa'ya gönderiyoruz ve çok beğeniliyor. Bu yıl ramazan ayında Avrupa'da Konya lokumu yenecek” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!