Avrupalı kadınlar eşitlik arayışında

Güncelleme Tarihi:

Avrupalı kadınlar eşitlik arayışında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2007 12:50

Avrupa Birliği ülkelerinde, kadın erkek maaşları arasındaki eşitsizliğin giderilmesi konusunda son 10 yılda kayda değer bir gelişme sağlanamadığı bildirildi.

Ücretlerdeki eşitsizliği ve bu konudaki girişimleri masaya yatıran Avrupa Komisyonu, üye ülkelerin konuya daha ilgili olmaları gerektiğine dikkat çekti.

EUobserver sitesinin haberine göre, AB Komisyonu tarafından, Avrupa’daki üniversite mezunlarının yüzde 60’ını kadınların oluşturmasına rağmen, kadınların erkeklere göre daha düşük maaş aldıkları saptandı.

AB Komisyonu`nun İstihdam, Sosyal İşler ve Fırsat Eşitliğinden Sorumlu Üyesi Vladimir Spidla’nın “kadınların kariyer ve kazanç açısından hala büyük haksızlığa uğradığı” değerlendirmesine yer verilen haberde, kadınların yeterliğinin ve yaptıkları işlerin küçümsendiği de ifade edildi.

Geçtiğimiz günlerde Komisyon'un 27 üyesi bir araya gelerek, maaş eşitsizliğinin giderilmesinin yollarını belirledi. Bu çerçevede Komisyon, AB üyesi 27 ülkenin, konuya ilişkin hedefleri ve bunların gerçekleştirilme sürelerini belirlemelerini istedi.

Komisyon ayrıca kamu ihalelerinin kazanılması için eşit ücretin bir koşul haline getirilmesini de talep etti. Buna ek olarak Komisyon, eşitsizlikle savaşmanın AB üyesi ülkelerin istihdam politikalarında önemli bir yer edinmesi gereğini vurguladı.

Avrupa Parlamentosu üyesi Danimarkalı milletvekili Britta Thomsen, Komisyon’un girişimini olumlu karşıladığını belirtirken, artık karar alıcı pozisyonlarda daha çok kadın olması gerektiğini söyledi.

KOMİSYON’DA HİÇ KADIN BAŞKAN OLMADI

EUobserver, Brüksel’de 1958’den beri görev yapan 139 Komisyon üyesinin yalnızca 18’inin kadın, 12 Komisyon başkanından hepsinin de erkek olduğuna da dikkat çekti.

Bu arada, AB üyesi 27 ülkedeki ulusal hükümetlerde görev yapan bakanların sadece yüzde 23.81’i kadın olduğu belirtildi. AB ülkeleri arasında yüzde 60’lık oranla ilk sırada yer alan Finlandiya’da 20 bakanlıktan 12’sini kadınlar yürütüyor.

AB ülkeleri arasında son sırada Kıbrıs Rum kesimi bulunuyor. Rum Yönetiminde hiç kadın bakan yok.

Öte yandan, AB ülkelerindeki Ulusal parlamentolarda kadın sayısında İsveç yüzde 23.69’la başı çekerken, yüzde 9.23’le Malta sonda yer alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!