ECB kuralları yeniden yazmalı

Güncelleme Tarihi:

ECB kuralları yeniden yazmalı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2010 10:16

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean- Claude Trichet, Şubat ayında herhangi bir ülke için kredi kurallarını değiştirmeyeceğini söylemişti ancak şimdi Yunanistan’ın euroya daha fazla zarar vermesini engellemek için prensiplerinden ödün vermesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Trichet, Pazartesi günü son bir ay içinde ikinci kez ECB’nin Yunan tahvillerini kredi karşılığında teminat olarak kabul etmeyi sürdüreceğini açıkladı. 

ECB, normal şartlar altında sadece AAA ve üzerinde kredi notuna sahip tahvilleri teminat olarak görse de Yunanistan’ın kredi notu AA-‘ye düşürülmüştü.

Ekonomistler, ECB’nin, önümüzdeki dönemde bu uygulamaya diğer ülkeleri de dahil etmesi ve bankalara bir yıllığına sınırsız nakit sağlayacak bir kredi programı geliştirmesi gerektiğini söylüyor.   

Hatta Yunanistan’a verilen 110 milyar euroluk kurtarma paketinin euronun düşüşünü sonlandırmaması durumunda, devlet tahvili satın almak zorunda kalabileceğini de belirtiyor.   

Haberin Devamı

İngiliz Royal Bank of Scotland’ın Avrupa’dan sorumlu Başekonomisti Jacques Cailloux, “Euro bölgesinin dağılmasındansa, oyunun kurallarını değiştirmek daha mantıklı bir seçenek … Sorun tamamen ortadan kalkmış değil ve şu anda ECB’nin elinde bu süreçte başrole geçme fırsatı var” diye konuştu.

Yatırımcıların Yunanistan ve borç yükü altındaki Portekiz ve İspanya gibi diğer ülkeler konusunda endişeli olmaya devam etmeleri durumunda, EBC üzerindeki baskı artacak.  

Diğer yandan, kurtarma paketinin netleşmesinin ardından, Yunan tahvillerinin faizlerinde sert düşüşler görülse de ülkenin iki yıllık tahvillerinin getirisi hâlâ yüzde 10’un üzerinde bulunuyor.  

Portekiz ile İspanya tahvillerinin getirisi ise son on yılın en yüksek seviyesinde ve euronun bu yıl dolar karşısında yaşadığı düşüş, yüzde 9’a yaklaştı.

“EBC DAHA FAZLASINI YAPMALI”

Hollandalı Fortis Bank’ın Avrupa’dan sorumlu Başekonomisti Nick Kounis konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “ECB’nin daha fazlasını yapmaya hazır olması gerekiyor. Şu anda teknik olarak sürecin içinde ancak, bizi bu sıkıntıdan kurtaracak kilit bir oyuncu olduğu söylenemez” dedi.

Yunanistan’ın 10 yıllık tahvillerinin getirisi şu anda yüzde 8.5 seviyelerinde ve 10 yıllık Alman tahvillerinin 550 baz puan üzerinde. İki tahvilin getiri farkı (spread) geçen hafta 800 baz puana kadar çıkarak, euro birliğinin kuruluşundan bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Haberin Devamı

Avrupalı politikacıların Yunanistan’ın borç krizini nasıl çözeceklerine yönelik uzun bir süre fikir birliğine varamaması, krizin diğer ülkelere de yayılacağı korkusunu yarattı.

ATILACAK ADIMLAR

ECB’nin euro bölgesine olan güveni yeniden inşa etmek için yapması gerekenlerin başında, bankalara nakit akışı sağlamak geliyor. Bu desteği ya daha uzun vadeli borç vererek ya da teminat için talep ettiği kurallarını yumuşatarak sağlayacak.

ABD’li finansal danışmanlık şirketi Jeffries Group’un Avrupa Başekonomisti David Owen, ECB’nin daha da ileriye gidip, piyasaları sakinleştirmek adına devlet tahvilleri satın alabileceğini belirtti.

ECB’nin doğrudan devlet tahvili satın alması yasak olsa da banka ikincil piyasadan bu tahvillere ulaşabilir. Ancak Trichet, 2 Mayıs’ta “bu aşamada, devlet tahvili satın alma gibi bir kararları olmadığını belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!