Avrupa'da enflasyon rekoru

Güncelleme Tarihi:

Avrupada enflasyon rekoru
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2008 14:08

AB'de ortak para kullanan 15 ülkenin dahil olduğu Euro Bölgesi'nde enflasyon Mayıs ayında yüzde 3,6 ile tekrar tarihi zirvesine çıktı.

Haberin Devamı

Resmi istatistik kurumu Eurostat'ın verilerine göre gıda ve enerji fiyatlarının sürüklediği enflasyon, Mart ayında yüzde 3,6'yı gördükten sonra Nisan ayında yüzde 3,3'e gerilemişti.

Bu arada Euro Bölgesinde enflasyonun Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) orta vadede yüzde 2 seviyesinin altı olarak belirlediği hedefi oldukça aşması üzerine hedefte revizyon beklentisi güçlendi.

Alman Merkez Bankası Bundesbank Başkanı da olan AMB Yönetim Kurulu Üyesi Axel Weber, gıda ve enerji fiyatlarındaki geçici yükseliş nedeniyle AMB'nin enflasyon tavanının yükseltilmesine karşı çıkarak aksi takdirde güvenilirliklerinin zarar göreceği uyarısında bulundu.

Öte yandan Eurostat, Euro Bölgesinde Mart ayında yüzde 7,1 olan işsizlik oranının Nisan ayında değişmediğini bildirdi. Euro ülkelerinde işsizlik oranı geçen yılın aynı döneminde yüzde 7,5 seviyesindeydi.

Haberin Devamı

27 üyeli AB'de de işsizlik oranı bir önceki aya göre değişmeyerek Nisan sonu itibariyle yüzde 6,7 oldu. AB'deki ortalama işsizlik oranı geçen yılın aynı döneminde yüzde 7,2 düzeyindeydi.

AB'de en yüksek işsizlik oranları yüzde 10'la Slovakya, yüzde 9,6'yla İspanya ve yüzde 7,8'le Fransa'da gerçekleşirken en düşük işsizlik oranları yüzde 2,7'yle Danimarka ve yüzde 2,8'le Hollanda'da kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!