Avrupa Üniversitesi gelecek yıl açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Üniversitesi gelecek yıl açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2007 12:11

İZMİR Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, Almanya'nın Goslar Kenti Belediyesi ile ortak kuracakları üniversite için geçtiğimiz yıl imzalanan niyet mektubunun hem İEÜ Senatosu hem de Goslar Belediye Meclisi tarafından onandığını söyledi.

Üniversitenin kurulacağı İmparatorluk Sarayı'nın kampus alanına çevrilmesi için Goslar Belediyesi'nin önümüzdeki ay uluslararası yarışma açacağını belirten Demirtaş, “Çalışmalarımız son derece hızlı ilerliyor. Bir Türk üniversitesi tarafından kurulan ilk Avrupa üniversitesi olacak üniversitemizin 2008 yılında eğitime başlamasını hedefliyoruz” dedi.

İEÜ ile Goslar Belediyesi işbirliğiyle Almanya'da kurulacak üniversite için yapılan çalışmalar büyük hız kazandı. İEÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş, iki taraf arasında Almanya Çevre Bakanı Sigmar Gabriel'in de katılımıyla İzmir'de 5 Ekim 2006'da imzalanan niyet mektubunun, önce 19 Aralık 2006 tarihinde Goslar Belediye Meclisi tarafından, 5 Şubat 2007 tarihinde de İEÜ Mütevelli Heyeti tarafından oybirliği ile onandığını belirtti. Demirtaş, “Bu kararların ardından Goslar Belediyesi, kentlerinde yapılacak 30 milyon euroluk yatırım için düğmeye bastı” dedi.
Aşağı Saksonya Eyaleti'nde yer alan Goslar'ın, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan bir ‘Müze Kent’ olduğunu hatırlatan Demirtaş, Goslar Belediyesi”nin de imparatorluk döneminde ‘İmparatorun Sarayı’ olarak kullanılan tarihi saray binasını kurulan üniversiteye tahsis ettiğini söyledi.

İEÜ İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Markus Wilsing ve Goslar Belediyesi uzmanlarının, imparatorluk sarayının da yer aldığı kampus yerleşimi için bir plan taslağı hazırladığını kaydeden Demirtaş, Goslar Belediyesi'nin önümüzdeki ay içinde bu taslağı göz önünde tutarak üniversite kampusunun yerleşim ve inşaat planları için uluslararası bir yarışma açacağını söyledi.

Demirtaş, “Yarışmayı kazanacak projenin tüm yatırım giderleri Goslar Belediyesi tarafından karşılanırken donanım ve işletme masraflarını İzmir Ekonomi Üniversitesi üstlenecek. En önemlisi, yatırım yapılacak arsayı Goslar Belediyesi bedelsiz veriyor.

Yapılacak olan 30 milyon euroluk yatırım tutarı üniversitenin kuruluşundan itibaren 11'inci yılda, 15 yıl süreyle taksitler halinde üniversite ödeyecek. Bu arsanın bedeli değil, üniversite binasına yapılacak olan yatırım tutarı olacak ama bunun ödemesi de üniversite kendi ayakları üzerinde durmaya başladıktan sonra olacağı için üniversite kendi ödemesini kendisi rahatça yapabilecek” diye konuştu.

HER KESİMDEN TAM DESTEK

Almanya Çevre Bakanı Sigmar Gabriel'in desteğinin de devam ettiğini belirten Demirtaş, Alman Bakanın son gelişmelerin ardından önümüzdeki Nisan ayında ikinci kez İzmir Ekonomi Üniversitesi'ne gelmeyi planladığını kendilerine aktardığını söyledi.

Goslar ile devamlı temas halinde olduklarını kaydeden Demirtaş, kurulacak üniversitenin 2008 yılında 350 öğrenci ile İngilizce ve Almanca eğitime başlayacağını söyledi.

Üniversite için oluşturulan çalışma grubunin Goslar'da yeniden bir araya geldiğini belirten Demirtaş şöyle devam etti:
“İzmir Ekonomi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Tanju Oktay Yaşar ve İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Başkanı Markus Wilsing, Goslar'a giderek kampus olacak alanı inceledi. Goslar Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Otmar Hesse, meclis üyeleri ve iş adamları ile görüşen Goslar Projesi Daimi Komite Üyeleri yine olumlu haberlerle döndü. Bu görüşmeler sırasında Aşağı Saksonya Eyaleti Bilim ve Kültür Bakanlığı da üniversite kurulma projesini desteklediğini açıkladı. Bu üniversite bir Türk üniversitesi tarafından Avrupa'da kurulması, bir Avrupa Üniversitesi olması bakımından ilklerin üniversitesi olacak. İlk Avrupa üniversitesi olacak olan üniversitemiz, 2008 yılında eğitime başlayacak.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!