Avrupa tarihinin iki önemli devletinde iki istifa

Güncelleme Tarihi:

Avrupa tarihinin iki önemli devletinde iki istifa
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2011 19:24

Yunanistan’da, Başbakan Yorgo Papandreu’nun istifa ederek görevi bir ulusal birlik hükümetine devredeceğini açıklamasından birkaç saat sonra, partilerin aslında bir mutabakata varamamış olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine Papandreu’nun yeni başbakanın ismi netleşene kadar görevini devam ettireceği bildirildi. Yunanistan’da bu gelişmeler yaşanırken komşusu İtalya’da Başbakan Silvio Berlusconi’nin Şubat’ta yapılacak seçimlerde aday olup olmayacağı tartışılıyor.

Haberin Devamı

Aylardır yaşanan ekonomik krizin siyasi bir çıkmaza dönüştüğü Yunanistan’dan bugün akşam saatlerinde çözüm haberleri geldi.

/images/100/0x0/55ea7501f018fbb8f88131bd

Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar iktidardaki sosyalist PASOK ile muhalefetteki muhafazakar Yeni Demokrasi partisinin ülkeyi Şubat ayında yapılacak erken seçimlere götürecek hükümet konusunda anlaştığını öne sürdü.

Papandreu ile Yeni Demokrasi lideri Antonis Samaras’ın, Pazar gününden beri devam eden müzakereler sonucu, PASOK üyesi Meclis Başkanı Filippos Petsalnikos’un başbakan olması üzerinde uzlaşmaya vardığı iddia edildi.

İSTİFA EDİYORUM DEYİP CUMHURBAŞKANI’NA GİTTİ

Haberin Devamı

Ardından Papandreu, akşam saatlerinde kameraların karşısına geçerek “yeni hükümetin önünü açmak için” istifa ettiğini açıkladı. Yeni başbakanın kim olacağını belirtmeyen ancak halefine başarılar dileyen Papandreu  ve Samaras, Cumhurbaşkanı Karolas Papulyas ile konutunda bir araya geldi.

Parlamentoda grubu bulunan diğer küçük partilerin liderlerinin de katılması beklenen görüşme yeni bir krize dönüştü. LAOS Başkanı Yorgo Karacaferis, Papulyas, Papandreu ve Samaras’ın görüştüğü salona alınmadığı için öfkelenerek konutu terk etti.

Yunan basınında yer alan haberlerde krizin asıl sebebinin Karacaferis’in Petsalnikos’un başbakanlığına muhalif olması olduğu bildirildi. Daha sonra yapılan açıklamalarda aslında hem PASOK’tan hem de Yeni Demokrasi’den birçok ismin Petsalnikos’un başbakan olmasına muhalif olduğu ortaya çıktı.

“PAPANDREU’NUN PİYONU”

PASOK kaynakları birçok vekilin gözünde Petsalnikos’un Papandreu’nun bir piyonu olduğunu ve Başbakan’ın başarısız olan kurtarma planı referandumuna destek verdiği için güvenilir görülmediğini belirtti.

Adının açıklanmasını istemeyen bir vekil, “Biz bütün ekonomik meseleleri idare edebilecek güçlü bir isim istedik. Bu aday Papandreu’nun politikalarına o kadar yakın ki Yunan halkının istediği değişimin işaretini vermiyor” dedi.
Bazı milletvekillerinin adı dün gündeme gelen Avrupa Merkez Bankası eski Başkanı Lukas Papademos’un başbakan olması gerektiği konusunda ısrarcı olduğu bildirildi. Ekonomiyi iyi bilen bir teknokrat olarak görülen Papademos’un siyasetçilerin iflas noktasına getirdiği Yunanistan’ı bu durumdan kurtaracak tek isim olduğuna inanılıyor.
Reuters’a konuşan PASOK vekili  Spiros Vugias, “Tek çözüm Papademos’tur. Eğer yarın sabah kendisi bu teklifi kabul ederse ülkeyi krizden çıkarabilecek güçlü bir hükümet kurabiliriz” dedi.

Haberin Devamı

PAPADEMOS MÜHLET KOYDU

Son gelen haberlerde ise Papademos’un başbakanlığı belli bir süreliğine kabul etmeye sıcak baktığı öne sürüldü.
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada parti liderlerinin yarın sabah bir araya gelecekleri bildirildi. Ancak analistler bu koşullar altında görüşmelerin yeniden ertelenebileceği ya da tamamen sonuçsuz kalacağı endişesini taşıyor.

BERLUSCONİ BİLMECESİ

Yunanistan’da bu çalkantılı saatler yaşanırken İtalya’da dün istifa edeceğini açıklayan Başbakan Berlusconi’nin Şubat seçimlerinde aday olup olmayacağı tartışılıyor.

/images/100/0x0/55ea7501f018fbb8f88131bf

Berlusconi, bugün erken saatlerde La Stampa gazetesine verdiği mülakatta merkez sağın adayının herkes tarafından kabul gören bir isim olan, partisi Özgürlükçü Halk Partisi (PDL) Genel Sekreteri Angelino Alfano olacağını açıklayarak son noktayı koymuş gibi görünüyordu.

Haberin Devamı

Ne var ki Berlusconi, sahibi olduğu Mediaset Yayın Grubu’na bağlı Canale 5’de yayınlanan Mattino 5 programına yaptığı açıklamalarda kafalarda yeniden soru işaretleri yarattı.

BİR MİLYON 200 BİN PARTİLİM KARAR VERECEK

Erken seçimin doğru bir yol olduğunun altını çizen Berlusconi, gelecek hafta Temsilciler Meclisi’nde ele alınması beklenen, AB’ye taahhüt ettiği ekonomik reformların gerçekleşmesinin ardından istifa edeceğine söz verdiğini söyledi.

Program sunucusunun, “Yeniden aday olacak mısınız?” sorusuna, erken seçimler öncesi, 1 milyon 200 bin üyesi bulunan partisi PDL’nin genel kurulunda buna karar verileceğini söyleyen Berlusconi, İtalya’nın iyiliği için partisinin emrinde olacağının altını çizdi.

Haberin Devamı

Muhalefeti de eleştiren Berlusconi ayrıca Gianfranco Fini ve onunla birlikte 26 milletvekilinin geçtiğimiz yıl partisinden ayrılıp, mecliste grup kurması ve ardından bütçe oylamasında 8 milletvekilinin ’dönekliği’ni ülkeye ihanet olarak yorumladı.
Berlusconi bu tavrı, piyasalar açısından utanç verici bulduğunu söyleyerek, "Dünyaya güçlü görünmemiz gerekirken ne yazık ki muhalefet ve sendikalar bir bölünmüşlük tablosu çiziyor" dedi.

İTALYA YUNANİSTAN GİBİ OLMAYACAK

Ülkesinin Yunanistan gibi olma olasılığının bulunmadığını da ekleyen Berlusconi, "Çünkü AB, Avrupa Merkez Bankası ve diğer 16 Euro Bölgesi ülkesiyle yaptığımız işbirliği sonucunda gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) büyümesi sağlanacak. Bunun bize zorla kabul ettirildiği düşünülmesin. Biz programımızda bulunan liberal reformları gerçekleştirmeye çalışırken maalesef siyasi anlamda kopmalar yaşandı" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!