Avrupa: Serbest bırakın

Güncelleme Tarihi:

Avrupa: Serbest bırakın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

HADEP üyesi üç belediye başkanının gözaltına alınması, Avrupa'yı harekete geçirdi. Türkiye'nin üyesi olduğu Avrupa Konseyi, aday statüsünde bulunduğu Avrupa Birliği ve bu kurumun parlamentosu yaptıkları açıklamalarla üç belediye başkanının derhal serbest bırakılmasını talep ettiler.

Avrupa Konseyi'nin Genel Sekreteri Walter Schwimmer, Parlamenterler Meclisi Başkanı Lord Russel-Johnston ve Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Alain Chenard'ın ortak olarak yaptıkları açıklamada şöyle dendi:

‘‘Türk makamlarının diyalog arayışı yerine bulundukları kent halkının güvenini kazanmış ve onlar tarafından seçilmiş kişileri gözaltına alması oldukça şaşırtıcıdır. Başbakan Bülent Ecevit'e olan güvenimizin yanı sıra, bölgedeki durumu incelemekteyiz. Sayın Ecevit'in, seçilmiş kişilerin haklarını koruması, Türkiye'nin güneydoğusundaki şartların normale dönmesi ve bölgedeki siyasi ve kültürel haklara saygı gösterilmesi yönünde girişimlerini beklemekteyiz. Belediye başkanlarının serbest bırakılması, insan hakları ve demokrasiye saygının ifadesi olacaktır.'

Avrupa Parlamentosu Başkanı Nicole Fontaine ise belediye başkanlarının gözaltına alınmalarını kınadı. Fontaine, üç başkanın serbest bırakılmasını istedi ve bu gelişmenin Türkiye'nin imajına zarar verdiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!