Avrupa Kuzey Akım'da rahat nefes aldı

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Kuzey Akımda rahat nefes aldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2009 15:28

The Wall Street Journal'da (WSJ) yayımlanan bir haber analizde, Rusya’nın Ukrayna'yı devre dışı bırakan Kuzey Akım projesinin Finlandiya ve İsveç’in yeşil ışık yakması ile son engeli de aştığı yorumu yapıldı.

Haberin Devamı

Haber analizde, geçen ay Danimarka’nın onayını almış olan projenin, İsveç ve Finlandiya’nın Baltık Denizi'ndeki özel ekonomik bölgelerini kullanmalarına izin vermeleri ile son aşamaya geldiği belirtilerek, projenin tamamlanmasıyla Rusya'nın Avrupa'ya sağladığı gazın yüzde 80'inin transferinde geçiş noktası olan Ukrayna güzergahının da öneminin azalacağına vurgu yapıldı.

Kuzey Akım projesi, Avrupa'nın geçen sene Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan ödeme probleminden dolayı kış aylarında gazsız kalma tehlikesi yaşamısından dolayı kıta için ayrı bir önem taşıyor.

PUTİN'DEN UYARI GELDİ
WSJ, Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in gelecekte çıkabilecek enerji anlaşmazlıklarına karşı uyarıda bulunduğunu ve geçen sene yaşanan enerji krizinin bir benzerinin yaşanmaması için ödemelere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladığını da belirtildi.

Haberin Devamı

WSJ, Rusya’nın senelerden beri enerji hatları konusunda Ukrayna üzerinde baskın olmak istediğini, bunu Kremlin’in arkasında bulunduğu gaz devi OAO Gazprom’un başını çektiği konsorsiyumunun inşa edeceği Kuzey Akımı ile başarmaya yaklaştığını belirtti.

YENİ SORU İŞARETLERİ
WSJ, Rusya’nın Karadeniz’in altından geçecek olan bir diğer gaz boru hattı, Güney Akımı ile projelere son sürat devam ederken, analistlerin yüksek maliyetli bu projelerin ileride doğacak gaz talebini karşılayıp karşılamayacağı konusunda şüpheli olduklarını vurguladı.

Merkezi Pensilvanya'da bulunan Doğu Avrupa Gaz Analizi danışmanlık şirketinin başkanı Mikhail Korchemkin’in “Kuzey Akımı 2012’de, yani Avrupa’nın tedarik ile boğulacağı bir sene bitecek” sözlerine yer veren WSJ, bu tür iddiaların hattı yönetecek olan İsveçli ortak teşebbüs Nord Stream AG şirketi tarafından dikkate alınmadığını yazdı.

Nord Stream AG yaptığı açıklamada, 2005 senesinde Avrupa’nın yüzde 58 olan gaz ithalatının, 2025 senesinde kıtadaki enerji üretiminin düşmesi nedeniyle yüzde 81’e çıkacağını belirtti. WSJ bu tahmine göre her sene akımın 200 milyon kübik metre daha fazla aktarım yapmak zorunda kalacağına dikkat çekti.

Haberin Devamı

İHTİYAÇ DEVAM EDECEK
Nord Stream AG şirketinin AB temsilcisi Sebastian Sass’ın “Eğer gaz ithalat talebi beklendiği gibi hızlı olmasa bile ithalat açığının belirgin derecede  fazla olması, Kuzey Akım projesinin kapasitesini aşacaktır” sözlerine yer verildi.

WSJ Baltık ülkelerinin yeni boru hattı üzerindeki endişelerine de değinerek, Kuzey Akım'ın yerel balıkçıları, deniz taşımacılığı trafiğini ve deniz hayatını olumsuz etkileyip ayrıca çevre kirliliğine neden olabiliceğine de dikkat çekti.

İLK HAT 2011'DE
OAO Gazprom’un yüzde 51 hisse ile başı çektiği konsorsiyum’da, Alman BASF/Wintershall AG ve E.ON Rushrgas şirketleri yüzde 20, Hollanda şirketi NV Nederlandse Gasunie şirketi ise yüzde 9 hisseye sahip.

Haberin Devamı

Haber analizde, 1.220 kilometre uzunluğunda iki paralel hat olarak inşa edilecek Kuzey Akım Projesi'nin inşasına 2010 senesinde başlanacağı ve ilk hattın 2011’de faaliyete geçeceği, Siberya gazını doğrudan Almanya’ya taşıyacak olan hattın kapasitesinin 26 milyon haneyi ısıtmaya yetecek 55 milyon kübik metre olduğu belirtildi.

WSJ, 11 milyarlık projenin yüzde 30’luk maliyetinin konsorsiyum tarafından karşılanacağını yazarken, konsorsiyum geçen ay kendisine bankaların 3.9 milyar euroluk teklifte bulunduğunu açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!