Avrupa Komisyonu: Endişe duyuyoruz

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Komisyonu: Endişe duyuyoruz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2000 00:00

Türkiye´de cezaevlerine yönelik düzenlenen operasyonlar, Avrupa ülkelerinde de yankı buldu. Avrupa Birliği Komisyonu, operasyonların Türkiye´nin adaylık görüşmelerine başlama şansını artırmadığını açıkladı.

Avrupa Birliği Komisyonu sözcülerinden Jean-Christophe Filori, Türkiye'nin, hayata dönüş operasyonuyla Ankara'nın halen zayıf olan AB adaylık görüşmelerine yakında başlaması şansını artırmadığını söyledi.

Komisyon sözcüsü Flori, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''operasyonun, Türkiye'nin insan haklarıyla ilgili durumunu kötüleştirip kötüleştirmediğine'' ilişkin bir soruyu, ''Evet, endişe duyuyoruz. Bir kez daha, tarafları şiddeti durdurmaya çağırıyoruz'' şeklinde yanıtladı.

ALMAN YEŞİLLER. DİYALOĞA GİRİN

Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi milletvekilleri Claudia Roth ile Christian Ströbele, Türk hükümetine ''Açlık grevi yapan tutuklularla diyaloğa girin'' çağrısında bulundu.

Roth ile Ströbele, Berlin'de yaptıkları açıklamaa, Türkiye'de insan haklarını ihlal eden sorumluların cezalandırılmalarını istedi. Alman milletvekilleri, ''Türkiye'de yaşanan acı olaylar, bu ülkedeki insan hakları temelinin ne kadar zayıf olduğunu tüm açıklığıyla ortayakoymuştur'' iddiasında bulundular.

YUNANİSTAN: TÜRKLER ACIMASIZ

Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis, Türk güvenlik güçlerinin, ''Hayata Dönüş Operasyonu''ndaki tavrının ''acımasız'' olduğunu öne sürdü.

Simitis, Yunanistan Cumhurbaşkanı Kostis Stefanopulos ile yaptığı ve ekonomik gelişmeleri konu alan görüşmenin ardından gazetecilerin Türkiye'deki gelişmelere ilişkin sorularını yanıtladı.

Simitis, ''Kendilerini savunma imkanından yoksun insanlara karşı Türk güvenlik güçlerinin tavrı acımasız'' dedi.

Türkiye'de insan haklarının uygulanmadığını iddia eden Simitis, Yunanistan'ın bu hakların AB'ye üye olmayı arzulayan tüm ülkelerde geçerli olmasını istediğini söyledi.

Yunanistan'ın Türkiye politikasının doğru olduğunu ifade eden Simitis, Türkiye-AB Katılım Ortaklığı Belgesi'nin de Türkiye'nin bir hukuk devleti olmasına ilişkin çerçeveyi oluşturduğunu belirtti.

Bu arada, eski dışişleri ve kültür bakanı Teodoros Pangalos önderliğinde 58 milletvekili dün gece Yunanistan Parlamentosu Başkanlığı'na başvurarak, Türkiye'deki gelişmelere ilişkin tavır alınmasını istediler.

Pangalos, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi nezdinde Türkiye'nin kınanması için harekete geçilmesini istedi.

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitri Reppas, Türkiye'de insan haklarının çiğnendiğini ve bu ''gerçeğin'' uluslararası toplum tarafından da vurgulandığını iddia etti.

BRÜKSEL´DE GÖSTERİ

Bu arada, Belçika'nın başkenti Brüksel'de yasadışı DHKP-C örgütü üyeleri gösteri yaptı.

Protestocular Avrupa Birliği (AB) Komisyonu binası önünde yaptıkları gösteri bir saat kadar sürerken, göstericilerden bir bölümü komisyon yetkililerine bildiri verdi. Bildiriyi veren grupta, 28 Kasım'da Avrupa Parlamentosu Dışilişkiler Komisyonu'nda eylem yapan ve komisyonda bu sırada konuşan Dışişleri Bakanı İsmail Cem'i tehdit eden Bahar Kimyongür de bulunuyordu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!