Avrupa’daki borç endişeleri altına yarıyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’daki borç endişeleri altına yarıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2010 09:17

Avrupa'da borç sorunu endişeleri artarken altın yeniden yatırımcıları kurtaran yatırım aracı haline geliyor. Ancak, belirsizlikler bu metalin getirisi için kafalarda soru işareti bırakıyor.

Haberin Devamı

Vadeli piyasalarda altının ons fiyatı bu ay yüzde 5 değer kazandı ve Şubat ayından beri başladığı yükselişle kademeli olarak Aralık 2009'da gördüğü rekor seviye olan 1,226 dolara doğru ilerliyor.

Altın alım satımı işlemlerinde danışmanlık hizmeti veren İrlanda merkezli GoldCore şirketinin direktörü Mark O'Byrne yükselişle ilgili yaptığı değerlendirmede, "Yatırımcıların güvenli liman talebi ve emeklilik fonları ile merkez bankalarının yatırımlarını altın rezervleriyle çeşitlendirmeleri, bu metalin fiyatının yükselişini beraberinde getirecek başlıca unsurlar olarak görünüyor" dedi.

 

O'Byrne, devam eden ülke borcu krizleriyle, uluslararası döviz kuru krizlerinden kaynaklanan risklerin de bu talebin önümüzdeki dönemde de güçlü seyrini koruyacağını gösterdiğini belirtti.

 

Haberin Devamı

Ülke borçlarından kaynaklanan riskler, hafta içinde Standard & Poor's'un Yunanistan'ın kredi derecelendirme notunu üç kademe düşürerek yatırım yapılamaz seviyeye çekmesiyle daha da arttı. Aynı kurumun, Portekiz ve İspanya'nın notunu aşağı çekmesi de ülke borcu endişelerini körükledi.

 

BEKLENEN YÜKSELİŞ GERÇEKLEŞMEDİ

"Altındaki son yükseliş hareketi, Yunanistan'ın ve Avrupa'nın borç sorununun yarattığı endişelerin ağırlığına tam da karşılık gelecek şekilde gerçekleşmedi" diyen O'Byrne, değerli metalin neden daha fazla yükselmediğini açıklamanın zor olduğunu belirtti.

 

Bu durum diğer taraftan bazı yatırımcıları da endişelendiriyor.

 

Strategic Metals Research and Capital kurumunda madencilik finansmanı biriminin başkanı olan Ed Bugos da yaptığı değerlendirmede, "yaşanan borç sorunu, altını, hükümetlerin bu sorunla nasıl baş edeceğiyle ilgili endişeler tarafında ilgilendiriyor" dedi. Bugos bu noktada hükümetlerin borcunu para basarak mı yoksa harcamalarını kısarak mı ödeyeceği konusunun önem taşıdığını söyledi.

 

Haberin Devamı

TAHMİN ETMEK ZOR

Bugos bu nedenle, mevcut şartlar altında altının gerçek değerinin ne olması gerektiği ve Yunanistan'daki sorunun fiyatları daha ne kadar yukarı çekeceği konusunda bir şey söylemenin mümkün olmadığını da belirtti.

 

Bugos ayrıca, "Yunanistan küçük bir ülke, altın piyasasının, başta İngiltere ve ABD de olmak üzere borç yükleri kontrolden çıkan ülkeler ile ilgili endişeleri bulunuyor" dedi.

 

Tüm bu endişelere rağmen, altının ons fiyatının 1,200 doların üzerindeki rekor seviyelerine çıkmamış olması şaşırtıcı bulunuyor. Ancak birçok kişi bunun yakında gerçekleşeceğine inanıyor.

 

Altın ile ilgili analizler yayımlayan Gold Newsletter internet sitesinin editörlüğünü yapan Brien Lundin, altının bu çıkışı yapacağına inananlar arasında yer alıyor. Ancak, Lundin değerli metalin son birkaç haftadaki performansına bakıldığında bunun iki ileri bir geri adım şeklinde olacağına inanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!