Avrupa’da Türk moda çıkartması

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da Türk moda çıkartması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2001 00:00


Sinan ÖZBALKAN
Haberin Devamı

Almanya'nın Düsseldorf kentinde geçtiğimiz hafta gerçekleşen en büyük moda fuarı CPD'ye tam 42 Türk firması katıldı. Yeşim Chambrey ve Hakan Yıldırım'ın defileleri dünya basınında geniş yer alırken, en önemli çıkartmayı birçok Avrupa firmasından teklif alan Türk mankenler gerçekleştirdi...

İTKİB son yıllarda Türk modacılara verdiği desteğin meyvalarını almaya başladı. Avrupa'nın en büyük moda fuarlarından biri olarak kabul edilen CPD'de hem Türk modacılar, hem de mankenler inanılmaz ilgi topladılar.

İşte olay yaratan fuardan çarpıcı notlar:

İlk kez tamamı Türk mankenlerin katıldığı açılış defilesinde iki Türk modacı Hakan Yıldırım ve Yeşim Chambrey'nin kreasyonları başarıyla dünyaya sergilendi.

t Fuar açılış defilelerinin koreografisini Uğurkan Erez, Yeşim Chambrey defilesini ise, Neşe Erberk yaptı.

İki günde toplam onbir kez dünya basınının karşısına çıkan mankenlerimize iş teklifi yağdı. Deniz Akkaya, Çağla Şıkel, Burcu Burkut, Yüksel Ak, Asuman Krause bu mankenler arasında en çok konuşulan isimler oldu.

t 25 mankenin katıldığı defilelerde, mankenler yabancı ajanslar tarafından takibe alındılar.

İstanbul Tekstil Konfeksiyon İhracatcıları Birliği (İTKİB) Başkan Nuri Artok, ‘‘Dokuz yıldır sürdürdüğümüz çalışmalarımız sonucu 'Made in Turkey' damgasını Avrupa'ya bastık. Böylece modada ulaştığımız noktayı dünyaya gösterdik’’ dedi.

Toplam 42 Türk firmasının yer aldığı fuarda 2001 - 2002 sonbahar-kış modası tanıtıldı.

Hangi manken hangi teklifi aldı?

Dünya basınının önüne çıkan güzel mankenlerimiz çeşitli teklifler aldılar. Londra'da dünya üçüncüsü seçilen güzelimiz Yüksel Ak, Paris'in ünlü ajansı Elite'nin takibine alındı. Podyum arkasında günlük halinin fotoğrafları çekilen Ak, gelen güzel haberle Ajans Elite'nin kataloğuna girecek. Böylece Ak'a Paris yolu açılacak.

Yüksel Ak'ın Almanya'ya gelişi de oldukça sükseli oldu. Alman Gazeteleri, ‘‘Dünya üçüncüsü ülkemizde’’ diye yazdılar.

Ceylan Saner, iki gün süren fuar sırasında Alman firmasına 2002 yaz kataloğunu çekti.

Güzide Duran, Londra Fashion Week için anlaşma imzaladı.

Çağla Şıkel, önümüzdeki moda fuarı için şimdiden anlaşma imzaladı.

Deniz Akkaya, özel katalog teklifleri aldı ve değerlendireceğini söyledi.

Ayrıca İTKİB, ünlü Fashion TV ile altı aylık sözleşme imzaladı. Türk bayrağı logosu ile bizim modacı ve mankenlerimiz dünyaya tanıtılmış olunacak.

Yeşim Chambrey

Türkiye ve Fransa'da çeşitli ödüllerin sahibi olan 37 yaşındaki modacı Yeşim Chambrey, bu fuarda İTKİB'in sponsorlunda Türkiye'yi temsil etti. Ankara doğumlu olan modacı, Fransa'da modacıların gözde okulu olarak bilinen Esmod'da eğitimini tamamlamış. Paris'de yaşayan Chambrey, dünya modasının tanıdığı birçok Türk modacının yanında yer aldı. Çocuksu, transparan ve cıvıl cıvıl bir çizgi çizen Chambrey'nin kreasyonunda siyah ve kırmızı renkleri hakim. Modacının bu ilginç ürünlerinin sergilendiği defile sonrası dünya basını röportaj için sıraya girdi.

Hakan Yıldırım

Fuarın ikinci modacısı Hakan Yıldırm, açılış defilesinde İspanyol ve Alman firmalarıyla birlikte yer aldı. Yıldırım, ilginç tasarımlarıyla dikkat çekti. Fuarın devam ettiği günlerde Alman basınında mankenlerin dışında iki modacıyı öven yazılar da yer aldı.

Podyum arkası notları

Podyumların genç mankenlerinden İpek Tanrıyar, çocuksu yüzüyle Chambrey'nin genç ve çılgın tarzını en başarılı yansıtan olarak kabul edildi.

Modacı Yeşim Chambrey'nin defilesinden sonra Neşe Erberk, Uğurkan Erez ve mankenler biraraya gelerek davetlileri uzun uzun selamladılar. Chambrey oldukça heyecanlı görünüyordu.

Neşe Erberk'in genç mankenlerinden Esra Aktay en yeniler arasında dikkat çeken isim oldu. Erberk tarafından defile için seçilen Aktay, geleceğin ünlü modelleri arasında olmayı umut ediyor.

Türk mankenlerin fuardaki başarısı, defilenin modacıları kadar, mankenleri de gururlandırdı. Türkiye’de isim yapmış olan birçok mankeni, bu defilelerden sonra çeşitli ajanslar anlaşma yapmak için ikna etmeye uğraştılar. Çağla Şıkel, Ceylan Saner ve Güzide Duran gibi mankenler, şimdiden anlaşmaları imzaladılar bile.

Güzelliği tescilli mankenlerimizden olan Yüksel Ak, defilede başarısıyla adından söz ettirdi. Genç manken, dünya firmalarından da teklifler aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!