Avrupa ayakta kalmak için hızlı adımlar atıyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupa ayakta kalmak için hızlı adımlar atıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2011 17:59

Dünyanın en büyük girişim sermayesi PIMCO’nun CEO’su Mohamed El Erian, Financial Times gazetesinde kaleme aldığı yazıda, Avrupa borç krizinde temel sorunların değişmediğine, sadece ülkelere bağlı olarak senaryonun aynı kalıp, oyuncuların farklılık gösterdiğini yazdı.

Haberin Devamı

İşte EL Erian’ın makalesi;                                

       

Avrupa borç krizi, can sıkıcı bir şekilde aynı senaryo üzerinden farklı oyuncularla devam ediyor. AB Maliye Bakanları’nın Brüksel’deki bugünkü toplantısının ardından, Avrupalı liderlerin krizi devam ettirmeye niyetli olduğunu bir kez daha gördük.       

 

Geçen hafta, yatırımcılar, Portekiz’in devlet tahvili ihracında piyasalardan başarılı bir şekilde borçlanıp borçlanmayacağını takip ederken, yüksek borçlanma maliyetlerine yönelik endişeler de arttı.     

 

Portekiz’in Yunanistan ve İrlanda’nın ardından piyasalardan borçlanamaz hale gelip, borç yükü yüzünden risk primlerinin korkutan boyutlara çıkacağından endişe eden yetkililer ülkenin tahvillerini satın almak için sıraya girdi. 

 

Haberin Devamı

Lizbonlu yetkililerse, piyasaları ekonomik açıdan ne kadar güvenilir olduğuna ikna etmeye çalıştı. AB ise kurtarma fonunu daha esnek hale getirmeyi tartışmaya açtı. Avrupa Merkez Bankası (ECB), milyonlarca dolarlık Portekiz tahvili alarak, piyasalara müdahalesini artırdı. Tahvil ihracının başarılı olduğunu kanıtlamak için, gerçekten de öyle oldu, Çin ve Japonya mali sıkıntı içindeki Avrupalı ülkelerin tahvillerini satın almak istediklerini açıkladı.

 

Bu, aslında Yunanistan ve İrlanda içinde kullanılan bir plandı. Haliyle başarı olasılığı da aynı, yani oldukça düşük.

 

Bu sorunu, eski borcun üstüne yenisini ekleyerek çözemezsiniz. Ancak Avrupalı yetkililer, bu yöndeki yaklaşımlarını değiştirecek gibi görünmüyor.

 

Peki, bugünkü toplantılarda masaya yatırılan iki öneriye ne diyeceksiniz? Kurtarma fonunun kredi verme kapasitesini artırmak ve fonun devlet tahvillerini alabilecek hale getirmek.

 

Haberin Devamı

AKTİF DURGUNLUKLARINA ÇÖZÜM BULMALILAR

İki önerinin uygulamaya geçmesi durumunda, bunlar sürdürülemeyen borç yüküne ve bu borcun büyüme, yatırım ve istihdam üzerindeki olumsuz etkisine bir çözüm getirmeyecek. Aksine, borç yükünün özel sektörden kamu sektörüne aktarılmasını hızlandıracak.

 

Avrupalı yetkililerin, borç sorununa likiditeyi temel alan bir çözüm üretmek yerine- ki hiçbir şekilde fayda sağlamayacak, liderlerin “aktif durgunluklarına” bir çözüm üretmesi gerekiyor.

 

Bunu yaparken, bölgenin borç krizi sorununu daha da karmaşık hale getiren sorunlara çözüm bulmaları gerekiyor.

 

Liderlerin etkisiz yaklaşımı, ülkelerin tahvil ihraçları acıklı hikâyelere dönüştürüyor.

 

Haberin Devamı

*Bu yazı Financial Times’ta “Europe is running fast to stand stil” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                

                                

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  

http://twitter.com/HurriyetEkonet  

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!